CăutareSr
25 mai 2020
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Noul guvernator al BNM este Dorin Drăguţanu

Dorin Draguţan a fost ales, cu votul majorităţii din AIE, în funcţia de Guvernator al BNM pe un termen de 7 ani. Deputaţii comunişti nu au susţinit cantidatura.
www.scoaladejurnalism.md, 6 noiembrie 2009, 11:54

Noul guvernator a declarat în Parlament că priorităţile sale vor ţine de „menţinerea stabilităţii preţurilor şi deblocarea activităţii de creditare a agenţilor economici".

Deputatul comunist, ex-ministrul economiei, Igor Dodon, a reproşat că „ pe fondul crizei nu sunt potrivite schimbări de cadre la Banca Centrală a Moldovei".

Deputaţii comunişti l-au întrebat de asemenea pe Dorin Drăguţanu dacă are paşaport românesc sau dacă a colaborat cu serviciile secrete româneşti, la care noul guvernator a răspuns că deţine doar cetăţenia Republicii Moldova şi nu a colaborat vreodată cu servicii secrete.

Mihai Ghimpu, preşedintele al Parlamentului, a spus că „Dorin Draguţan este un bun specialist şi are o experienţă europeană. Are cunoştinţe şi experienţă pentru a conduce Banca Naţională".

Hotărârea privind numirea guvernatorului intră în vigoare la data adoptării, adică la 6 noiembrie 2009. Guvernatorul BNM poate fi demis cu 2/3 din voturile deputaţilor.Noul guvernator are 35 de ani. Până acum a fost director audit la Pricewaterhouse Copers din Serbia, iar anterior lucrase la reprezentanţa aceleaşi companii din Chişinău. A fost şeful mai multor misiuni de audit şi evaluare, inclusiv a făcut auditul pentru câteva bănci din Republica Moldova.

Dorin Drăguţanu este căsătorit şi are doi copii. Spune că nu este afiliat politic.

Dorin Drăguţanu îl succede la şefia BNM pe Leonid Talmaci, care fusese singurul guvernator de la declararea independenţei Republicii Moldova. Talmaci şi-a dat demisia la 25 septembrie 2009, odată cu expirarea mandatului său. El a condus banca centrală timp de 18 ani.

Autori: Violeta Terguţă, Diana ŞonteaComentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T