CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Mircea Geoană şi Crin Antonescu au semnat acordul de colaborare PSD-PNL

Acordul semnat de PSD şi PNL conţine opt principii de guvernare şi cinci obiective de îndeplinit.
NewsIn, 25 noiembrie 2009, 15:13

Acordul semnat miercuri de PSD şi PNL conţine o serie de principii precum reducerea fiscalităţii, transparenţă în cheltuirea banului public, respectarea Pactului pentru Justiţie, depolitizarea administraţiei publice, pentru a căror atingere vor fi susţinuţi Mircea Geoană şi un Guvern Johannis.

"Acordul pentru ieşirea României din criză", cum se numeşte documentul semnat de Mircea Geoană şi Crin Antonescu, începe de la constatarea stării politice actuale. "La 20 de ani de la Revoluţia română speranţele şi aspiraţiile celor mai mulţi dintre români au fost risipite într-o tranziţie fără sfârşit. Formaţiunile politice semnatare îşi asumă obligaţia de a împlini aceste asipraţii şi de a reda românilor o guvernare democratică dedicată interesului public. Dorim să redăm românilor o ţară de care să fie mândri, o ţară în care să fie respectaţi de liderii politici şi de administraţie, o ţară în care să aibă şansa să se realizeze pe deplin în plan personal, profesional şi social", se arată în prima parte a Acordului.

Textul continuă cu menţionarea celor cinci ani de mandat al lui Traian Băsescu, care, în opinia semnatarilor, "lasă o ţară în haos", adică "o Românie fără un guvern legitim, o Românie măcinată de conflicte artificiale între puterile statului, între stat şi societate, precum şi între diferitele categorii sociale, o Românie în prag de colaps economic, o Românie a cărei administraţie a fost ocupată de oameni politici incompetenţi, instalaţi abuziv în fruntea instituţiilor publice".

Documentul menţionează opt "principii care stau la baza guvernării comune": "reducerea fiscalităţii ca motor al dezvoltării economiei; o guvernare în folosul tuturor românilor printr-o distribuire echitabilă a resurselor rezultate în urma dezvoltării economice; transparenţă şi eficienţă în cheltuirea banului public; respectarea efectivă a drepturilor şi libertăţilor individuale (dreptul la iniţiativă economică, dreptul la sănătate, dreptul la educaţie, la protecţie socială, la un mediu sănătos); respectarea prevederilor Pactului pentru Justiţie; descentralizarea şi depolitizarea administraţiei publice; sprijinirea categoriilor sociale defavorizate (a familiilor tinere, a pensionarilor şi a celor cu venituri mici); modernizarea agriculturii şi a satului românesc".

Cele două formaţiuni semnatare ale acordului au enumerat şi cinci obiective comune pe care şi le asumă: "scoaterea României din criza economică, politică şi morală; refacerea solidarităţii şi încrederii între români; asigurarea unei guvernări care să determine o dezvoltare echilibrată a României; refacerea prestiugiului internaţional al României şi promovarea unei politici externe în beneficiul românilor; reluarea dialogului şi cooperării între puterile statului, între Guvern şi partenerii sociali".

În final, cele două formaţiuni sunt de acord că, în baza principiilor enunţate şi pentru îndeplinirea obiectivelor asumate hotărăsc susţinerea lui Mircea Geoană în turul II al alegerilor prezidenţiale, crearea unei majorităţi stabile pentru susţinerea unui Guvern condus de Klaus Johannis şi elaborarea unui Program de guvernare pentru scoaterea României din criză.

Acordul a fost semnat de preşedintele PSD Mircea Geoană şi de cel al PNL Crin Antonescu, în Salonul Alb din Senat, în spatele celor doi lideri politici fiind amplasat înscrisul "O singură Românie".

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
timur, 25 noiembrie 2009, 16:48
Se pare că în urma acordului de colaborare PSD-PNL s-a zis cu Preşedintele în exerciţiu...Dar oare aşa va fi ? E o ecuaţie cu mai multe necunoscute...Va vota oare electoratul de dreapta al PNL pe liderul de stînga al PSD ? Tare mă îndoiesc...Aşadar,la 6 decembrie,turul doi la dînşii,iar la 7 decembrie,turul doi la noi.Ei oricum vor avea Preşedintele ales, dar la noi va fi ales oare noul Preşedinte al RM ?Fără Fracţiunea deputaţilor independenţi(vre-o 10-15)în frunte cu Vladimir Ţurcan ori Victor Stepaniuc din sînul opoziţiei(a cărei constituire se întinde oleacă)greu va fi de ales noul Preşedinte al RM...Dar se face impresia că pe Preşedintele interimar tare-l satisface o astfel de situaţie...Oare să-i facă PCRM un aşa cadou ? Interimar pe 1-2-3 -4 ani ?
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T