CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Nevotarea preşedintelui de către comunişti va consolida Alianţa

Votul eşuat de luni pentru alegerea preşedintelui R. Moldova va consolida şi mai mult Alianţa pentru Integrare Europeană, iar comuniştii au devenit "groparii propriului partid" declară liderii AIE.
Moldova Azi, 7 decembrie 2009, 15:05
Marian Lupu a declarat că şedinţa din 7 decembrie a clarificat definitiv lucrurile – faptul că comuniştii au decis să meargă pe albia instabilităţii.

După eşecul celei de a doua încercări de votare a şefului statului, la care comuniştii au refuzat să participe, liderii Alianţei au declarat de la tribuna centrală că vor rămâne uniţi şi se vor consolida şi mai mult pentru a putea continua reformele şi proiectele începute cu partenerii externi. În acelaşi timp, liderii comunişti afirmau că 7 decembrie este ultima zi de existenţă a AIE.

Premierul Vlad Filat i-a mulţumit liderului PD, Marian Lupu, pentru menţinerea unităţii Alianţei - referire transparentă la încercările comuniştilor de a-l determina pe Lupu să spargă coaliţia cu liberalii şi să constituie una de centru-stânga cu comuniştii.

„Am fost martori în încercările de a dezbina Alianţa, la jocuri prin care se urmărea distrugerea coaliţiei majoritare - şi îi mulţumesc personal şi sincer lui Marian Lupu pentru unitatea de care a dat dovadă", a spus Vlad Filat, menţionând că pentru Republica Moldova şi partidele din coaliţie "va fi o perioadă dificilă, deloc uşoară". "Comuniştii au fost deranjaţi de unitatea noastră. Sunt absolut sigur că noi vom reuşi, iar cei care încearcă cu înverşunare să pună obstacole nu vor avea nicio şansă. Acum ca niciodată urmează să fim uniţi - în acţiune şi în responsabilitate", a spus Vlad Filat, mulţumind colegilor din Alianţă "pentru tot ceea ce s-a întâmplat până acum".

La rândul său, Marian Lupu a declarat că şedinţa din 7 decembrie a clarificat definitiv lucrurile - în primul rând faptul că comuniştii au decis să meargă pe albia instabilităţii. "Dar a arătat şi faptul că, toţi împreună, am demonstrat că este posibil în politicul moldovenesc să pui pe prim plan interesul naţional, nu cel personal. Am demonstrat acest lucru. Este un moment important din care putem trage lecţii şi concluzii", a spus Lupu.

El a mărturisit că ceea ce l-a deranjat în idea de coaliţie de centru-stânga propusă de comunişti au fost "metodele demonstrate pe parcursul ultimilor ani". "Ne-a deranjat că drumul propus era pavat cu lucruri urâte. Nu ne dorim reinstaurarea fricii în societate faţă de un lider sau un grup de lideri politici. Noi ne-am dorit o veritabilă libertate şi responsabilitate şi metode europene de administrare a puterii", a spus Lupu.

Marian Lupu le-a mulţumit colegilor din Alianţă pentru suportul acordat în încercarea de alegere pentru funcţia de şef de stat şi a declarat că PD-ul va avea şi în continuare o poziţie activă în cadrul Alianţei. "Ne aştepată o muncă asiduă care va necesita un parteneriat veridic", a concluzionat Lupu.

Preşedintele de onoare a PD, Dimitru Diacov, a declarat că PCRM a dorit să revină la putere prin intermediul PD şi a dezvăluit faptul că aceştia au propus liderilor democraţi să demită împreună Guvernul şi preşedintele Parlamentului, iar în funcţiile importante în stat să fie reinstalaţi liderii comunişti. "A fost o ispită pentru PD şi pentru Marian Lupu şi eu mă mândresc cu faptul că Lupu şi colegii din partid au rezistat în faţa acestor ispite. PCRM în mai mare măsură astăzi este condus de Marc Traciuk, nu de Vladimir Voronin. Există două grupuri în PCRM, unul dintre care a dorit să voteze. Este o bătălie pe interior pentru preluarea şefiei partidului de către o latură mai tânără şi mai oportunistă", a spus Dumitru Diacov.

Potrivit lui Diacov, „comuniştii sunt groparii propriului partid". "Există sute de adresări din partea membrilor de rând ai Partidului Comuniştilor care doreau alegerea preşedintelui şi aceştia vor judeca acţiunile conducerii PCRM", a spus Diacov, concluzionând că PD-ul va fi învingătorul următoarelor alegeri parlamentare anticipate.

"Să vă audă Dumnezeu în ceea ce priveşte îngroparea comunismului - sunt gata să arunc personal o mână de ţărână pe acest mormânt", a declarat preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu înainte de a închide şedinţa Patlamentului.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat presei că nu l-a votat pe Lupu „pentru că este un om fără caracter şi voinţă". "Voi chema oamenii să nu participe la referendum, pentru că Constituţia nu este o servitoare ca să fie schimbată în orice moment. Voi face tot posibilul ca Mihai Ghimpu sa fie demis, pentru ca el are trei operaţii la cap. În schimb, Vlad Filat este energic şi îi doresc să nu fie populist", a declarat Vladimir Voronin.

În condiţiile în care preşedintele nu a fost ales nici a doua oară, conform legislaţiei, Parlamentul urmează să fie dizolvat şi urmează să aibă loc alegeri anticipate. Totodată, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, nu poate dizolva Parlamentul mai devreme de 16 iulie 2010, iar legislaţia nu stabileşte un termen limită pentru a semna decretul de dizolvare.

În aceste condiţii, Mihai Ghimpu a declarat că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc numai dacă până la sfârşitul lunii iunie nu va fi adoptată o nouă Constituţie, care să conţină această prevedere. Ghimpu s-a arătat convins că o nouă Constituţie ar putea intra în vigoare pănâ în iunie, astfel încât să nu se ajungă la dizolvarea Parlamentului.

Recent, Mihai Ghimpu a format o comisie pentru modificarea Constituţiei şi a anunţat că într-o primă fază va fi modificată prevederea care cere ca preşedintele să fie ales cu 61 de voturi, astfel încât să devină posibilă şi alegerea şefului statului cu majoritatea simplă a deputaţilor.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T