CăutareSr
19 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Democraţia înseamnă toleranţa interconfesională.

Declaraţia AŞM în legătură cu acţiunile ancisemite din 13 decembrie.
Academia de Ştiinţe a Moldovei, 15 decembrie 2009, 11:00

u o profundă îngrijorare şi cu sentimente evidente de regret am luat act, prin intermediul mass-media, de incidentul neplăcut care s-a produs duminică, 13 decembrie, în scuarul Europei din capitală.

Spre deosebire de clivajele politice, care se acutizează în mare parte în perioadele electorale, cele confesionale, odată declanşate, au efecte malefice în rîndul societăţii.

Cu atît mai mult, incidentele de acest gen şi manifestările religioase radicale nu-şi au locul în Republica Moldova - ţară cu un popor binevoitor şi tolerant, despre ospitalitatea căruia circulă faima departe de hotarele ţării. Religia creştin-ortodoxă, în spiritul căreia ne-am format fiinţa naţională, ne învaţă să fim toleranţi şi înţelegători cu aproapele nostru, iar acţiunile de acest gen vor lăsa o amprentă negativă asupra imaginii poporului nostru.

Democraţia nu înseamnă impunerea opiniei majorităţii, dar respectarea drepturilor şi libertăţilor tuturor membrilor societăţii, inclusiv în ceea ce priveşte confesiunea religioasă. De altfel, spre a ne iubi aproapele ne îndeamnă şi una din cele zece Sfinte Porunci.

În această ordine de idei, astăzi, mai mult ca oricînd este necesară lansarea unui dialog interconfesional, în scopul creării unui front comun împotriva adevăratelor ameninţări ale societăţii moderne.

De aceea, facem un apel către societate, ca în ajunul Sfintelor Sărbători să dăm dovadă de raţiunea necesară depăşirii acestui incident jenant pentru o societate democratică, totodată, orientîndu-ne eforturile spre asigurarea prosperării casei noastre comune - Republica Moldova.

Preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei,
Academician Gheorghe DUCAComentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T