CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

20 de ani de la Revoluţia română

Pe 21 decembrie, se împlinesc 20 de ani de la declanşarea Revoluţiei române la Bucureşti.
Timpul, 21 decembrie 2009, 16:34
Foto: Timpul
Foto: Timpul

 Comemorarea evenimentelor tragice de acum două decenii se desfăşoară de câteva zile la Timişoara şi Bucureşti. „Românii n-au avut niciodată parte de o explicaţie satisfăcătoare pentru întrebarea de ce revoluţia lor a fost cea mai sângeroasă din Europa de Est. Istoricii susţin că militarii au ucis peste 1.500 de anticomunişti pe teritoriul României, începând cu 16 decembrie.

O săptămână mai târziu, la 25 decembrie, Ceauşescu a fost condamnat într-un proces-spectacol şi împuşcat alături de soţia sa în curtea unei cazărmi", scrie într-o analiză, Agenţia de ştiri Reuters. Mulţi dintre români consideră că Revoluţia din decembrie 1989 a fost una „furată" şi că, deşi comunismul a murit, comunişti - nicidecum. Însuşi fiul dictatorului, Valentin, a declarat recent pentru Irish Times că un grup care se opunea tatălui său şi dorea să obţină câştiguri personale a conspirat pentru a lua puterea, sub acoperirea protestelor: „Nu a fost o revoluţie sau un puci - aş descrie-o ca pe o mizerie". Valentin Ceauşescu consideră că şi schimbarea paşnica era posibilă.

La 20 de ani, „spiritul lui Ceauşescu bântuie încă în România", scrie ziarul The Times. „Un sondaj realizat în 2007 de Fundaţia George Soros îl identifică pe fostul lider comunist drept cel mai bun lider al deceniului trecut. De asemenea, Ceauşescu este considerat şi preşedintele care a făcut cel mai mult rău", se mai spune în sursa citată.

 

„Românii încearcă să-şi clarifice trecutul. Însă de la condamnarea oficială a regimului comunist, în urmă cu trei ani, s-au făcut puţine progrese concrete", scrie ziarul francez L'Express în ediţia sa de sâmbătă. „Comisia Tismăneanu a formulat 36 de recomandări. Puţine au fost aplicate până în prezent, deoarece au nevoie de votul Parlamentului. (...) Creat în 2005, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) este însărcinat cu identificarea şi condamnarea responsabililor. Dar drumul este lung. (... )Un alt organ de anchetă a trecutului - Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, înfiinţat în 1999 - a întâmpinat multe piedici în activitatea sa. Blocajul principal vine de la elitele de la putere", mai notează ziarul francez. „Niciun responsabil, agent de Securitate sau lider comunist nu a fost condamnat până acum. În România, comunismul nu a dispărut, el s-a privatizat", susţine istoricul Marius Oprea, citat de L'Express.

Episcopul reformat şi europarlamentarul Laszlo Tokes a afirmat, marţea trecută, la Timişoara, că ar trebui creată o instanţă internaţională pentru judecarea crimelor comunismului din Europa de Est. „În România, comunismul a căzut, iar comuniştii au rămas. (...) La noi nu s-a preluat puterea în mod definitiv. Procesul de schimbare de regim încă ţine", a menţionat el, la evenimentele de la Timişoara, aflate sub înaltul patronaj al lui Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European. Tot la Timişoara, fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, fondatorul sindicatului Solidaritatea, a declarat că regimul comunist nu a căzut pentru toate ţările est-europene acum 20 de ani, aşa cum se susţine, ci atunci când fiecare ţară şi-a dobândit, în mod propriu, libertatea. La 17 decembrie, a fost zi de doliu în capitala Banatului. „Am asistat la o condamnare de faţadă a sistemului comunist. E nevoie de o lege de condamnare serioasă a comunismului. Justiţia trebuie să fie reală. Nu e normal ca doar o elită infimă să beneficieze de democraţia socială. După 20 de ani, România are dreptul să nu mai fie minţită", a afirmat Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei, oraşul care a dat tonul Revoluţiei române şi unde, la 16 decembrie 1989, a izbucnit o revoltă populară.

21 decembrie 1989 a fost ziua în care mulţimea adunată în faţa Comitetului Central (azi Piaţa Revoluţiei), la o adunare populara menită să exprime sprijinul populaţiei faţă de conducerea de partid şi de stat, a început să-l aclame pe Ceauşescu. În seara aceleaşi zile, lucrurile au avansat, existând ciocniri între protestatari şi serviciile de securitate. A doua zi, soţii Ceauşescu şi-au dat seama că „domnia" lor era pe sfârşite. Ei au fugit cu elicopterul, dar mai târziu au fost arestaţi şi împuşcaţi.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T