CăutareSr
20 aprilie 2019
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Restricţia funcţionarilor de a deţine dubla cetăţenie a fost anulată

Funcţionarii publici vor putea deţine cetăţenia altui stat fără restricţii.
Info-Prim Neo, 23 decembrie 2009, 17:21

O serie de modificări la legile care prevedeau interzicerea dublei cetăţenii a fost modificată de Parlament la şedinţa de miercuri, 23 decembrie, astfel încât toate menţiunile cu privire la restricţia deţinerii altei cetăţenii au fost anulate, transmite Info-Prim Neo.

Modificarea legii a fost adoptată în două lecturi cu votul majorităţii liberal-democrate, deputaţii comunişti nu au votat, dar nici nu au comentat. Iniţiativa legislativă a aparţinut deputatului PLDM, Vlad Filat, care a reiterat că interzicerea deţinerii dublei cetăţenii pentru persoanele ce deţin funcţii publice, impusă printr-o lege a Parlamentului la 7 decembrie 2007, a fost contrară normelor internaţionale.

Filat a declarat de la tribuna legislativului că şi CEDO a constatat că legea din 2007 este una discriminatorie în raport cu cetăţenii R. Moldova care deţin şi cetăţenia altor state în exercitarea drepturilor acestora de a ocupa anumite funcţii sau demnităţi publice.

„Este o ajustare normală a legislaţiei R. Moldova la prevederile internaţionale. Nu posesia mai multor paşapoarte determină gradul de patriotism. Sunt drepturi, care au fost îngrădite abuziv, cu o conotaţie politică clară", a opinat Filat.

Astfel, potrivit modificărilor operate, vor putea deţine dubla cetăţenie următorii funcţionari publici: preşedintele ţării, deputaţii, preşedinţii de raion, primarii, poliţiştii, membrii Curţii de Conturi, ai Curţii Constituţionale, judecătorii, membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a R.Moldova, avocaţii parlamentari, membrii Comisiei Electorale Centrale.

Aceleasi restrictii au fost anulate şi pentru angajaţii Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, personalul Comisiei Naţionale pentru Piaţa Financiară, angajaţii Serviciului de Informaţii şi Securitate, vameşi, angajaţi ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, procurori.

Înainte de a discuta proiectul în plen, a fost anunţată o pauză de mai bine de 2 ore, timp în care fracţiunile Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE) au avut şedinţe separat, apoi una comună în cadrul Alianţei.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T