CăutareSr
19 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

În 2009 Republica Moldova s-a clasat printre primele 10 ţări cu cele mai multe cereri depuse la CEDO

Prin hotărârile pronunţate de CEDO în 2009, Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să plătească compensaţii în mărime de peste 11 mil. 850 mii euro.
Moldova Azi, 6 ianuarie 2010, 17:34

Potrivit unui comunicat al organizaţiei neguvernamentale "Juriştii pentru drepturile omului", dintre aceste despăgubiri, 92,4% reprezintă prejudicii materiale, 5,9% prejudiciile morale şi 1,6% sumele acordate cu titlu de costuri şi cheltuieli. Alte peste 1,5 mil. euro urmau a fi plătite în baza scoaterii cererilor de pe rol.

În 2009, cea mai costisitoare decizie CEDO pentru Moldova a  fost hotărârea Dacia SRL, în care Guvernul a fost obligat să restituie reclamantului hotelul Dacia din Chişinău sau să-i plătească 7 mil. 237 mii euro cu titlu de prejudiciu material, 25 mii euro cu titlu de prejudiciu moral şi 6 mii euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. În această cauză a fost restituit hotelul, însă prejudiciul cauzat statului a fost de 921 mii 625 euro.

Printre cele mai importante hotărâri din punct de vedere juridic pronunţate de Curte pe parcursul anului 2009 sunt: Paladi (în care s-a detaliat jurisprudenţa Curţii cu privire la măsurile interimare indicate), Olaru şi Alţii (în care Curtea a indicat, aplicând procedura pilot, modificarea legislaţiei moldoveneşti în domeniul acordării spaţiului locativ de stat), Iordachi şi Alţii (în care a fost examinată calitatea legislaţiei cu privire la interceptarea convorbirilor telefonice) şi Manole şi Alţii (în care Curtea a menţionat pentru prima dată obligaţia statelor impusă de art. 10 CEDO de a garanta independenţa editorială a instituţiilor publice a audiovizualului).

În anul 2009, 1256 de cereri împotriva Moldovei au fost alocate unui organ decizional al Curţii, 356 de cereri au fost declarate inadmisibile, 29 de cereri au fost scoase de pe rolul Curţii (dintre care 19 din cauza reglementărilor amiabile), iar 216 de cereri au fost comunicate Guvernului Moldovei.

Pe parcursul anului 2009, Curtea a adoptat 29 de hotărâri cu privire la fondul cauzelor moldoveneşti şi o hotărâre cu privire la satisfacţia echitabilă. În toate cele 29 de hotărâri a fost constatată cel puţin o violare a Convenţiei. Majoritatea cererilor examinate  în Cameră datează din anii 2004-2005.

La 23 decembrie 2009, împotriva Moldovei erau îndreptate 3510 de cereri pendinte.

 

 

 

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
uucycxpucmoc, 10 ianuarie 2010, 11:31
Eu nu-s slujitorul comunistilor, cel putin fiindca nu traiesc in Moldova. Eu sunt slujitorul sensului comun, care mi se pare iti lipseste. Sa nu crezi ca noii stapani sunt gata sa tarie Moldova din groapa. Istoria contemporana arata ca cei care ajung la putere fac tot posibil sa-ti umpla buzunarul pana succesorii ii vor fugari intr-un asa mod ca ei au dat afara pe precedentii sai. Daca crezi ca Europa te asteapta cu bratele deschise, te gresesti mizerabil si vei descoperi mai curand decat crezi!
istina, 10 ianuarie 2010, 11:11
Iisus,nici odată nu am strîns oasele nici de la o masă.toată viaţa am fost pe cealaltă parte a baricadei.Căile guvernanţilor si ale mele nu sau intersectat nici odattă,si stăpîni nu am avut şi nu am.Dacă eşti sluga comuniştilor-nu ai decît-sujeolor dacă duci lipsă de substanţă cenuşie.
uucycxpucmoc, 10 ianuarie 2010, 10:58
Bravo, istina! Acum e randul tau sa stringi oasele de pe masa stapanii tai! Sper sa nu te ineci de "carnea" de pe ele si sa mai stai in viata pana a cadea in gunoi si rahat cu totul!
istina, 9 ianuarie 2010, 21:14
"iisus",nu ai citit articolul?Ce ne spui,daca mai ramineau comicii tai la putere,unde ajunjeam,in ce groapa de gunoi si rahat?Traiam in asa zisul comunizm,unde voronin&c traeau-chefueau da, voi lingaii lor strinjeati oasele de la masa lor?
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T