CăutareSr
26 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Farmec şi creaţie transpuse în expoziţia „Orizontul Eminescian"

În ajunul zilei de naştere a marelui geniu Mihai Eminescu şi cu ocazia a 160 de ani de la naşterea poetului, în incinta Centrului Expoziţional „Constantin Brâncuşi" au fost etalate lucrări ce reprezintă universul lăuntric eminescian.
Info-Prim Neo, 15 ianuarie 2010, 10:37

Lucrările de artă decorativă, sticlă, ceramică s-au contopit cu poezia, filosofia şi metafora lui Eminescu.

În cadrul celei de-a IV ediţii a expoziţiei sunt prezentate lucrări ale circa 60 de artişti plastici din 6 ţări: România, Ucraina, Belarus, Letonia, Federaţia Rusă şi Polonia. Lucrările acoperă toate genurile creativităţii abordate în limbaj plastic, realist şi post-modernist.

O particularitate a ediţiei reprezintă etalarea în premieră absolută a celebrei gravure executată de pictorul Aurel David în 1965. „Lucrarea este cunoscută de toată lumea dar nu a fost expusă", spune Tudor Braga, directorul Centrului Expoziţional „Constantin Brâncuşi".

„Noi exprimăm pietate faţă de înaintaşul nostru şi urmărim ca anume spiritul şi geniul lui Eminescu să fie prezentat în lucrările plasticienilor", afirmă Tudor Braga.

O expoziţie de o selecţie deosebită, lucrări alese şi o cultură înaltă, aşa a caracterizat expoziţia pictorul Andrei Mudrea. „Ceea ce este prezentat aici este îmbucurător, deoarece corespunde cu creaţia lui Eminscu. A ieşit un omagiu lui Eminescu foarte frumos, ceea ce bucură şi ochiul şi sufletul. Lumea se adânceşte în creaţia marelui Eminescu şi tinde spre frumuseţea poeziei lui Eminescu. Se acceptă ca într-o expoziţie de omagiu să fie un univers întreg îmbogăţit de fiecare cu ce are mai frumos".

Ghenadie Jalbă, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, spune că expoziţia reprezintă un gest de recunoştinţă şi mulţumire a artiştilor plastici faţă de Eminescu. „Artiştii nu au venit cu lucrări care să ţină de portretul lui Eminescu sau ilustraţiile sale, este o expoziţie absolut liberă şi acest lucru este interesant, deoarece artiştii vin cu ceea ce consideră ei mai important. Au fost situaţii când s-au încercat o expoziţie tematică pentru Eminescu, dar a fost sărăcăcioasă. Acum este mai interesant şi frumos căci artiştii vin cu ceea ce crează ei din inimă şi cu dragoste".

Expoziţia va fi deschisă până la 31 ianuarie inclusiv.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T