CăutareSr
2 iulie 2020
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

SUA vor intensifica cooperarea cu Moldova în domeniul apărării

Ministrul apărării, Vitalie Marinuţa, a anununţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, rezultatele consultărilor de săptămîna trecută de la Washington.
INFOTAG, 19 ianuarie 2010, 12:29
Foto www.gov.md
Foto www.gov.md

Ministrul a menţionat că departamentul american al apărării va majora finanţarea programelor de instruire pentru militarii moldoveni. În specia, SUA este dispusă să extindă participarea lor la programul "Cooperarea Militară Internaţională" (IMET), al cărui buget total a constituit pînă la moment $9,5 mil. şi unde au studiat deja 300 de militari din Armata Naţională a Moldovei, inclusiv şi ministrul Marinuţa.

Potrivit lui, SUA este dispusă să majoreze şi bugetele asistenţei acordate Moldovei în cadrul Iniţiativei de la Varşovia şi a Finanţării militare externe (FMF).

"SUA este interesată de trecerea cooperării cu Moldova în domeniul apărării şi securităţii la un nivel mai înalt", a specificat ministrul.

El a menţionat şi intenţia Armatei Naţionale de a consolida colaborarea militară cu România, cu care se poartă negocieri privind reluarea procesului de instruire a studenţilor moldoveni în şcolile militare superioare din ţara vecină.

Ministrul a spus că cooperarea militară cu Federaţia Rusă va continua în baza unui plan bilateral anumit.

"Dorim să menţinem aplicaţiile existente care se desfăşoară o dată în an - în Moldova şi în Rusia", a menţionat Marinuţa, precizînd că în prezent în instituţiile militare de învăţămînt superior din Rusia studiază doi militari din Moldova.

Marinuţa nu a putut oferi un răspuns clar în privinţa participării militarilor moldoveni la operaţiunile pacificatoare din Afganistan.

"Intenţionăm să continuăm participarea la misiunile pacificatoare, deoarece acest lucru contribuie la creşterea profesionalismului militarilor şi la ridicarea imaginii ţării peste hotare. Însă pentru a răspunde la întrebarea cînd, cum şi unde va fi acest lucru este nevoie de o hotărîre politică", a precizat Marinuţa.

El consideră că Moldova trebuie să aplice experienţa pozitivă a NATO în domeniul apărării şi a menţionat că programul "Parteneriat în numele păcii" şi Planul individual de acţiuni al parteneriatului Moldova-NATO (IPAP) şi-au demonstrat eficienţa.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
andrei_badea, 21 februarie 2010, 01:56
!i!i!i! Intraţi în cel mai popular joc strategic !i!i!i! ajută la dezvoltarea Moldovei !!! Aici poţi avea afacerea ta, poţi crea partidul tău , să fii alesul poporului în Congress şi chiar să devii Preşedintele ţării!. Îţi oferim o viaţă alternativă în eRepublik! Accesaţi pe următorul link: http://www.erepublik.com/en/referrer/The_Form
http://www.erepublik.com/en/referrer/The_Form
http://www.erepublik.com/en/referrer/The_Form
http://www.erepublik.com/en/referrer/The_Form
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T