CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Oleg Serebrian despre vizita lui Traian Băsescu la Chişinău şi tancurile ruseşti

Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat (PD) deputatul Oleg Serebrian a declarat luni, într-o discuţie online cu vizitatorii site-ului hotnews.ro, că pe agenda apropiatei vizite a preşedintelui român la Chişinău subiectele economice vor figura, fără îndoială
Moldova Azi, 26 ianuarie 2010, 15:16
Foto www.voceabasarabiei.net
Foto www.voceabasarabiei.net

„Din câte ştiu, ar putea fi abordate subiecte precum construcţia unui gazoduct, trecerea la ecartament european a unor porţiuni a CFM, problema asigurării cu energie electrică a RM, dar şi altele. Evident, sunt subiecte complexe, care în niciun caz nu vor putea fi epuizate în timpul întrevederii celor doi şefi de stat. Urmează ca excutivele din cele două capitale să revină asupra lor in viitorul imediat", a spus Serebrian, răspunzând la întrebarea unui vizitator al site-ului hotnews.ro.

Vicepreşedintele PD a menţionat în context că reconstrucţia unor segmente de autostrăzi (cum ar fi Sculeni-Ungheni-Chişinău bunăoară) cu participarea României, dar şi cu implicarea unor programe europene pentru dezvoltarea infrastructurii, ar fi unul dintre subiectele ce ar trebui discutate de liderii de la Chişinău şi Bucureşti.

Fiind întrebat despre posibila unire a R. Moldova cu România, Serebrian a declarat că „speră ca cele două ţări să se regăsească împreună în UE".

„Mulţi cetăţeni ai RM doresc unirea cu România. Am putea spune că acest sentiment e împărtăşit de cam 1/3 din populaţia Republicii Moldova. Asta în pofida campaniei anti-româneşti din ultimii opt ani", a spus Serebrian. Într-un alt context, el a spus că revenirea la hotarele istorice, nu doar a României dar si a altor ţări din Centrul şi Estul Europei, e ceva improbabil. „Soluţia, şi pentru RM, şi pentru România, şi pentru Ucraina, ţara în care locuiesc 500 mii de români, este unitatea european", a spus vicepreşedintele PDM.

Într-o discuţie la telefon cu Dan Tapalaga deputatul PDM a spus că în prezent relaţiile economice dintre România şi Republica Moldova lasă de dorit. Astfel, Serebrian a remarcat că România este în momentul de faţă doar al 4-lea partener comercial şi economic al Republicii Moldova, fiind devansată de Republica Belarus, spre exemplu, pe când în 1992 România se plasa pe locul doi.

Referindu-se la relaţiile cu UE, Oleg Serebrian a declarat că ar fi cazul ca România să ocupe treptat rolul care i-a revenit pe nemeritat/meritat Ungariei, de intermediar în relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. „Ştiţi prea bine că toţi funcţionarii de rang înalt ai UE în Republica Moldova şi în ce priveşte relaţiile cu Transnistria sunt dirijate încă de oficiali maghiari. Centrul de vize pentru Uniunea Europeană este lângă ambasada Ungariei. În mare parte, acest lucru s-a datorat tensiunilor care existau între Chişinău şi Bucureşti în acel moment şi faptului că Vladimir Voronin a vrut să excludă România din această ecuaţie. Nu voia în niciun caz ca României să-i revină acest rol natural de punct de legătură dintre Republica Moldova şi UE", a spus Serebrian.

În ce priveşte relaţiile cu Rusia şi cu ţările din CSI, Oleg Serebrian a spus că Rusia promovează o politică foarte periculoasă în fostele republici sovietice, invocând pretextul apărării cetăţenilor ruşi din afara graniţelor. "În august 2008, tancurile ruseşti au intrat în Georgia pentru a apăra drepturile cetăţenilor ruşi, spuneau ei. Mâine, ne putem aştepta la acelaşi lucru în Republica Moldova", a declarat deputatul Oleg Serebrian.

„Deseori am fost avertizaţi să nu facem nimic ce ar intra în contradicţie cu interesele legitime, cum spun ei, ale cetăţenilor ruşi, care se multiplică", a spus Serebrian, menţionând că s-ar putea întâmpla ca mâine, în oraşul Bălţi, al doilea oraş ca mărime, majoritatea cetăţenilor să deţină paşapoarte ruseşti. „Sunt deja foarte mulţi cetăţeni ruşi acolo. Invocând acest pretext al cetăţenilor ruşi, care este un element al politicii ruse pentru aşa-zisa vecinătate imediată, Rusia îşi face politica în ţări precum Kazahastan, Republica Moldova, Ucraina, o politică foarte periculoasă, la care UE închide ochii, preferând să vorbească despre pericolele cetăţeniei româneşti", a mai spus Serebrian.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T