CăutareSr
19 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Igor Munteanu: Amplasarea scutului anti-rachetă în România va da Moldovei o garanție suplimentară că neutralitatea va fi protejată

Expertul în probleme de securitate Igor Munteanu, director executiv al Institutului „Viitorul" susţine că reacţia Rusiei nu va fi una extrem de agitată şi nervoasă.
Moldova Azi, 5 februarie 2010, 17:09

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Igor Munteanu a declarat că din partea Federaţiei Ruse vor fi reacţii mai degrabă tactice, „ca să nu înţeleagă Occidentul sau ţările din apropierea Federaţiei Ruse că acest gest rămâne neobservat".

Întrebat ce contra-măsuri ar putea să ia Rusia şi dacă ar putea să folosească Transnistria împotriva planurilor americane şi să-şi sporească prezenţa militară, după cum îi ceruse foarte recent Tiraspolul, Igor Munteanu a răspuns că ceea ce îi cere Tiraspolul ţine mai degrabă de jocurile locale, pentru ca să-i ofere greutate în negocierile cu Chişinăul. „Nu este un răspuns pe care Moscova deja l-a focalizat pentru a contracara instalarea acestui sistem. Despre instalarea acestui sistem în sudul regiunii Rusia a fost suficient de bine informată şi anumite lucruri deja s-au discutat în cadrul consiliului de consultare Rusia - NATO", a spus Munteanu.

Expertul a explicat că Rusia s-a împotrivit puternic amplasării în Polonia a unui sistem similar, deoarece rachetele care urmau să fie amplasate în Polonia erau cu rază lungă de acţiune, era vorba de rachetele Patriot. „Rachetele care urmează să fie amplasate în România sunt defensive, cu rază mică şi medie de acţiune, de tipul standard, la care Rusia nu prea are argumente. În primul rând Polonia este mai aproape de hotarele fizice ale Federaţiei Ruse, România însă se află la o mie de km de hotarele Rusiei. În cazul României argumentele Rusiei ar fi mult mai slabe", a precizat Igor Munteanu.

Referitor la România, Igor Munteanu a menţionat că printr-o simplă decizie România şi-a schimbat greutatea. „România nu va mai putea fi privită doar ca un element nesemnificativ periferic al frontierelor spaţiului euroatlantic, ci ca un centru de greutate al unui nou spaţiu de oferire a acestei securităţi", a mai spus pentru Europa Liberă directorul executiv al IDIS „Viitorul" Igor Munteanu.Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T