CăutareSr
2 iulie 2020
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Comisia de la Veneţia: Ajustarea Constituţiei mai poate aştepta

Preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio nu susţine idea adoptării unei Constituţii noi.
Moldova Azi, 10 februarie 2010, 22:20
Foto www.rferl.org
Foto www.rferl.org

Gianni Buquicchio consideră că la momentul actual este cazul de modificat doar art 78 din Constituţie care se referă la procedura de alegere a preşedintelui, în timp ce alte modificări „mai pot aştepta".

Oficialul european a formulat această opinie miercuri, în cadrul unei vizite în Republica Moldova, în timp ce preşedintele interimar, Mihai Ghimpu este de părerea că parlamentul poate efectua modificări constituţionale şi fără acordul Comisiei.

„Constituţia Republicii Moldova are nevoie de unele ajustări, însă acestea pot să aştepte, deoarece prima prioritate este depăşirea crizei şi trebuie de lucrat asupra modalităţii de alegere a preşedintelui", a declarat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

El a spus că a avut întrevederi cu conducerea de vârf a ţării şi cu liderii fracţiunilor parlamentare, principalele discuţii axându-se anume pe modificarea art.78 din Contituţie. Preşedintele Comisiei de la Veneţia a declarat că există perspective pentru ajungerea la un compromis în acest sens.

Gianni Buquicchio a mai opinat că în conformitate cu prevederile constituţionale existente, parlamentul urmează să fie dizolvat, din moment ce nu a reuşit să aleagă preşedintele, chiar dacă ulterior va fi modificată legea supremă.

Experţii din cadrul Comisiei vor reveni la Chişinău pe 24 februarie, urmând să continue discuţiile cu liderii politici.

Pe de altă parte, Mihai Ghimpu, a declarat presei că nimeni nu poate interzice unui stat să-şi modifice legislaţia, dacă respectă principiile şi normele democratice. „Orice stat e în drept, prin organul legislativ al său, să adopte orice lege, fie ordinară, fie constituţională. Nu ştiu ce a avut dumnealui în vedere", a declarat Ghimpu. El a mai spus că rămâne pe poziţia anunţată anterior, că dacă va fi modificată Constituţia nu va fi necesară dizolvarea parlamentului.

Mihai Ghimpu a creat o comisie pentru reforma constituţională la 1 decembrie trecut, când devenise clar că parlamentul nu va reuşi să aleagă preşedintele, principalul obiectiv fiind modificarea procedurii de alegere a şefului statului, pentru a evita pe viitor asemenea blocaje politice.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T