CăutareSr
2 iulie 2020
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Monica Macovei: Uşa spre UE e deschisă, dar drumul până la uşă înseamnă reforme

Membrii comitetului de cooperare UE-R. Moldova au adoptat miercuri o declaraţie comună în care este susţinut obiectivul de integrare europeană a R. Moldova.
Moldova Azi, 17 februarie 2010, 17:50
Monica Macovei despre integrarea în UE: Este un proces de durată, în care toată lumea are de făcut ceva, dar cel mai mult are de făcut ţara.

Copreşedintele comitetului din partea Parlamentului European, europarlamentarul român Monica Macovei a menţionat că acesta este primul document de acest gen în care se vorbeşte deschis despre şansa de integrare a Republicii Moldova. „Este o declaraţie, care este o expresie a voinţei politice a celor care s-au întâlnit, scopul final este ca Republica Moldova să intre în UE", a declarat ea.

Macovei a spus că uşa spre integrarea europeană a Moldovei este deschisă, acum sunt necesare reformele. „Uşa e deschisă dar drumul până la uşă înseamnă nişte reforme. Datele şi termenele procedurale se vor stabili odată ce vor merge acest reforme. Este un proces de durată în care toată lumea are de făcut ceva, dar cel mai mult are de făcut ţara", a declarat ea.

Potrivit europarlamentarului, odată cu schimbarea guvernării de la Chişinău a devenit mai binevoitoare şi atitudinea Bruxellesului, care a observat anumite schimbări pozitive. „Este mult entuziasm şi din partea Comisiei Europene, care spune că guvernul moldovean a trecut de la vorbe la fapte", a declarat ea, referindu-se la negocierile privind semnarea Acordului de asociere.

Macovei a accentuat, însă, necesitatea promovării reformelor necesare, care trebuie efectuate în mod real, aşa ca să schimbe viaţa oamenilor. În acest sens, ea s-a referit la reforma în justiţie, menţionând că pentru aceasta trebuie să fie schimbaţi şi oamenii din sistem. Macovei a dat asigurări că Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar şi de expertiză din partea Bruxellesului în acest sens. „Există voinţă politică, dar e nevoie şi de bani, deoarece reformele şi democraţia costă", a mai spus europarlamentarul.

Declaraţia comitetului de cooperare interparlamentară UE-RM a fost adoptat în urma reuniunii comitetului care s-a desfăşurat la 16-17 februarie la Chişinău. Declaraţia accentuează importanţa crucială a reformelor şi a dezvoltării democratice pentru integrarea europeană şi susţine obiectivul Republicii Moldova, ca stat european, de a obţine calitatea de ţară membră.

Această reuniune este prima de după alegerile din parlamentul european şi cele din Republica Moldova. În sesiunea din 16 februarie au fost discutate subiecte privind stadiul relaţiilor Republicii Moldova, subiecte ce se referă la reforme administrative, politicile guvernului în domeniul social, conflictul transnistrean, a declarat co-preşedintele comitetului Igor Corman, preşedinte al comisiei pentru politică externă şi integrare europeană din cadrul parlamentului.

Corman s-a declarat satisfăcut de rezultatul lucrărilor. „A trecut perioada declaraţiilor, acum acestea trebuie susţinute de acţiuni concrete", a menţionat el. „Avem o deschidere în acest moment, avem o şansă şi formulările atestă această deschidere. În primul rând depinde de noi cum vom putea să promovăm reformele pe care le facem la noi acasă. Ei cred că şi UE ar fi interesară ca să aibă un caz de succes, stabilitate la hotare, dar trebuie să ne facem şi noi temele pentru acasă", a mai spus Corman.

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T