CăutareSr
17 iulie 2019
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Acordul privind micul trafic la frontieră va intra în vigoare la 26 februarie

Despre aceasta a declarat, miercuri, 17 februarie, purtătorul de cuvânt al MAEIE, Valeriu Turea.
Moldova Azi, 18 februarie 2010, 12:32

El a precizat că, la 27 ianuarie curent, partea română a informat partea moldovenească despre îndeplinirea procedurilor legale interne necesare pentru intrarea în vigoare a Acordului respectiv.

În conformitate cu prevederile art. 12 alineat (1) al Acordului, acesta va intra în vigoare în a treizecia zi de la data primirii ultimei notificări prin care părţile îşi comunică reciproc îndeplinirea procedurilor legale interne necesare pentru intrarea sa în vigoare.

„Cu alte cuvinte, data intrării în vigoare a Acordului nominalizat este 26 februarie 2010", a spus Turea.

„Şi aşa stând lucrurile, comentariile apocaliptice precum că Senatul României nu a ratificat textul Acordului şi că în general Acordul este un mare eşec au un efect invers, provocând jenă şi râs deopotrivă, deoarece ele denotă nişte lecturi curioase ale autorilor, care nu depăşesc zona Baronului Munchausen...", a precizat purtătorul de cuvânt al MAEIE.

Solicitat de publicaţia Moldova Azi să precizeze stadiul relaţiilor moldo-române, în special, a relaţiilor dintre ministerele de externe ale României şi Republicii Moldova, Valeriu Turea a precizat că între cele două ministere a fost semnat un Protocol de colaborare la 20 octombrie 2006. Acest Protocol a intrat în vigoare la 15 octombrie 2009.

Protocolul stabileşte mecanismul de consultări interministeriale, temele prioritare de discuţii, domeniile în care România se angajează să acorde asistenţă şi expertiză pentru susţinerea procesului de reforme instituţionale, economice şi politice în vederea promovării intereselor Republicii Moldova în procesul de integrare în UE. Documentul prevede, de asemenea, dimensiunea de cooperare în cadrul instituţiilor internaţionale. Protocolul a fost încheiat pe un termen de 5 ani cu prelungirea automată a valabilităţii pe noi perioade consecutive de câte 5 ani dacă nici una dintre părţi nu notifică, prin canale diplomatice, cu 6 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, intenţia de a-l denunţa. Prin urmare, pentru o primă perioadă protocolul este valabil până la 20 octombrie 2011.

„În rest, după cum cunoaşteţi, cooperarea dintre RM şi România se desfăşoară conform agendei bilaterale stabilite", a mai spus Valeriu Turea.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T