CăutareSr
18 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

AIE a decis: Constituţie nouă prin referendum, fără alegeri anticipate

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) au decis, marţi, în cadrul unei şedinţe comune, organizarea unui referendum până la 16 iunie pentru adoptarea Constituţiei noi.
Moldova Azi, 9 martie 2010, 21:41
Mihai Ghimpu:Decizia este Constitutie nouă prin referendum

„Constituţie nouă prin referendum", a anunţat preşedintele interimar Mihai Ghimpu, după întrevederea, care a durat aproximativ două ore. Potrivit lui, prima etapă va fi votarea, cu majoritate simplă, a legii cu privire la adoptarea noii Constituţii. În baza acestei legi, Parlamentul votează Constituţia pe articole, iar mai apoi va fi organizat referendumul. „Adoptarea unei noi constituţii nu înseamnă revizuirea totală a celei actuale. Este vorba de ajustare, corectare, ca să avem o Constituţie care să corespundă obiectivului pe care şi l-a asumat AIE, precum şi standardelor şi normelor europene", a declarat Ghimpu.

Premierul Vlad Filat a explicat că în cazul adoptării noii Constituţii prin referendum, Parlamentul actual îşi va putea duce mandatul de patru ani la bun sfârşit, astfel fiind evitate alegerile parlamentare anticipate. "Este important ca această Constituţie nouă să răspundă la întrebările care sunt la ora actuală şi să nu admită pe viitor crize politice şi situaţii", a spus Filat.

Referindu-se la faptul că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au lăsat să se înţeleagă că la moment ar fi fost necesară doar modificarea art. 78, Filat a spus că această instituţie urmează să-şi expună prin aviz poziţia faţă de textul legii care urmează să fie adoptată în Parlament

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a confirmat că referendumul urmează să se desfăşoare până pe 16 iunie, menţionând că votarea unei noi Constituţii nu înseamnă obligatoriu modificarea unui număr mare de articole. „Partea de conţinut a textului propus va trebui să fie atât de atractivă pentru majoritatea populaţiei, încât referendumul să fie cu succes", a menţionat Marian Lupu.

La rândul său, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urecheanu a asigurat că „referendumul se va înscrie în cerinţele legislaţiei în vigoare".

Liderii AIE au menţionat că varianta noii Constituţii va fi prezentată publicului pentru dezbateri în scurt timp.

Pentru ca referendumul să fie considerat valid, la el trebuie să se prezinte 50%+1 cetăţeni cu drept de vot.

Amintim că la 1 decembrie 2009, Mihai Ghimpu a decretat constituirea unei comisii de revizuire a Constituţiei. Comisia examinează posibilitatea modificării articolului 78 care de referă la procedura de alegere a preşedintelui şi care în prezent prevede că acesta trebuie să fie ales cu votul a cel puţin 3/5 din deputaţi.

Decizia Alianţei vine în contextul în care liderii acesteia au prezentat în ultimul timp opinii diferite vizavi de posibilitatea de modificare a Constituţiei.

Totodată, o misiune de experţi ai Comisiei de la Veneţia a lăsat să se înţeleagă că ar fi oportună modificarea unui singur articol din Constituţie, ce ţine de procedura de alegere a şefului statului. Această modificare ar trebui adoptată de către Parlament, în urma unui consens dintre grupurile parlamentare.

Opoziţia comunistă a anunţat că nu va vota şi va boicota orice tentativă de modificare a legii supreme.

 

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al publicaţiei electronice Moldova Azi (editor@ijc.md).Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T