CăutareSr
28 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Igor Munteanu: PCRM nu-şi va lua revanşa în acest an

Decizia Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) de a merge împreună spre o reformă constituţională înseamnă pentru Partidul Comuniştilor anularea visului de a-şi lua revanşa în acest an.
Info-Prim Neo, 11 martie 2010, 13:39

Declaraţia îi aparţine analistului politic Igor Munteanu, directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul".

Analistul a declarat pentru Info-Prim Neo că decizia comună a AIE de a modifica Constituţia Republicii Moldova a fost un test de unitate pentru alianţă. Igor Munteanu consideră populiste declaraţiile lansate de PCRM ca reacţie la iniţiativa coaliţiei de guvernământ de a organiza referendum pentru modificarea legii supreme: „Nu este un politician cel în măsură să califice o anumită acţiune drept uzurpare de putere. Aceasta o poate constata doar organismul de jurisdicţie constituţională", a subliniat analistul.

Întrebat ce crede despre intenţia PCRM de iniţiere a unui referendum pentru a acorda vot de neîncredere alianţei de guvernare, Igor Munteanu a spus că, teoretic, fracţiunea are suficiente mandate pentru a o face (decizia de a organiza referendum se ia votul a 1/3 din deputaţi). Dar deputaţii comunişti vor trebui să-şi înregistreze mai întâi propunerea şi să demonstreze, prin semnături, că aceasta este susţinută de o parte a populaţiei. „Din punctul meu de vedere, trimiterea la un posibil contra-referendum, este total retorică şi nu reprezintă o încercare de a dialoga cu actuala guvernare democratică", a declarat Igor Munteanu.

Directorul IDIS „Viitorul" a mai spus că activitatea parlamentului nu va fi periclitată de lipsa la şedinţele în plen a fracţiunii comuniste, intenţie anunţată de opoziţie. Pentru adoptarea legilor organice sau ordinare, AIE are numărul suficient de voturi. „Neprezenţa celor 44 de parlamentari comunişti la şedinţe ar putea să-i pună într-o situaţie dificilă. Există riscul ca PCRM să fie luat la întrebări de alegători", a menţionat Munteanu. Un alt risc pentru fracţiunea PCRM, la care s-a referit analistul, este Regulamentul parlamentului, care prevede că, dacă un anumit deputat nu vine conştient şi sistematic la şedinţe, i se retrage mandatul.

„Întrebarea logică este: îşi poate asuma un asemenea risc PCRM, să piardă mandatele pe care le-a păstrat până în prezent? Cu siguranţă nu", a conchis directorul IDIS.

 

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al IPN.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T