Общество

Scriitorul Ion Druta a fost decorat de Voronin cu ordinul “Bogdan Intemeietorul”

Astfel, Ion Druta, care este membru titular al Academiei de Stiinte si laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, a devenit primul cavaler al ordinului “Bogdan Intemeietorul”.
Stirea Zilei, 8 сентября 2009 г., 18:15

Potrivit decretului semnat astazi de catre presedintele in exercitiu, Vladimir Voronin, inalta distinctie de stat i-a fost oferita lui Ion Druta “in semn de profunda gratitudine pentru contributia sa deosebita la renasterea nationala, pentru merite in dezvoltarea relatiilor culturale cu tarile straine si activitate prodigioasa in vederea sporirii prestigiului Moldovei pe plan international”.

"Operele Dumneavoastra de o inalta tinuta artistica, civica si patriotica au contribuit la trezirea si la afirmarea constiintei nationale, la dobandirea si consolidarea independentei Republicii Moldova, la educarea patriotica si la cultivarea dragostei de neam si de trecutul sau istoric”, i-a spus Voronin lui Druta, potrivit unui comunicat al institutiei prezidetniale.

Ordinul “Bogdan Intemeietorul” a fost instituit de Voronin cu ocazia aniversarii a 650-ea a Statului Moldovenesc.

“Acest ordin reprezinta o cruce in flori de crin asezata pe o stea compusa din fascicole de raze. Crucea este incarcata cu un medalion rotund, avand in relief efigia simbolica a domnului tarii. Pentru ca nu s-au pastrat imagini cu portretul Domnului Bogdan I s-a recurs la o imagine simbolica conventionala a suveranului calare, specifica pentru sigilografia si numismatica europeana de epoca. Crucea in flori de crin e o referire la stema dinastica a Musatinilor”, se mai spune in comunicatul Presedintiei.

T