CăutareSr
17 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Moldova, ai fotbal... mioritic!

12 august 2010, 10:34

Sursa: Jurnalism de Artificii

Cu puțin înainte de naufragiul Titanicului, primul război mondial și marea unire s-a produs un eveniment cu adevărat relevant: în spațiul dintre Nistru și Prut s-a jucat primul meci de fotbal.

La 100 de ani de la acea „tăvălire” a mingii (balonului rotund) pe meleagul mioritic (22 august 1910) putem afirma cu demnitate: Moldova, ai fotbal! Ba mai mult, ai și o federație de fotbal (FMF), de altfel, „născută” înaintea ta: FMF te-a depășit la „buletin” cu peste 1 an de zile (10 august 1990 vs. 27 august 1991). Așa sau altfel, mai devreme sau mai târziu, ambele ați atins deja majoratul, deci aveți tot dreptul să vă distrați pe cinste de „ziua de naștere”. Bunăoară, FMF a și demonstrat-o: „Ordinul de onoare” pentru Joseph Blatter, președintele FIFA, cină festivă pentru Michel Platini, președintele UEFA... Nici „manele” n-au lipsit din meniu: meciul „victimelor Rospotrebnadzor-ului”, Moldova-Georgia.

Indubitabil, petrecerea e superbă... Doar că meciul a ieșit cam mioritic: 4-4 pentru veterani și doar 0-0 pentru titulari. Indecis, fără multă ambiție și caracter – ca și întreg fotbalul moldovenesc în cei 100 de ani. De altfel, miriotică a fost și atitudinea microbiștilor. Portalul Sports.md alias „site-ul de sport nr. 1 din Moldova” – portal care nu ratează nici o ocazie să se laude că a oferit o transmisiune record în istoria mold-netului – la meciul „jubiliar”, regizat pentru Blatter, Platini & co. abia de-a adunat 500 de vizitatori (comparativ cu cei 5000-6000 în meciurile preliminariilor Europe League).

Fără îndoială, Moldova, ai fotbal, însă n-ai voință de fotbal! Noroc de succesul Sheriff-ului, care s-a calificat a 2-a oară consecutiv în grupele cupelor europene, altfel 2010 nu era să fie – vorba premierului Vlad Filat – „un an special pentru fotbalul moldovenesc” și nu era să reprezinte „un nou început în viața noastră sportivă”. Sigur, dle prim-ministru, fotbalul unește oamenii, dar ar fi bine și indicat ca el să unească și investițiile. Atunci societatea ar fi într-adevăr mai consolidată, iar fotbalul mai puțin mioritic.


Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T