CăutareSr
2 decembrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Mariana Şlapac, vicepreşedinta AŞM: „Pentru distrugerea Chişinăului vechi, cineva ar fi trebuit să ajungă după gratii”

Angelina Olaru 5 iulie 2011, 17:29

Revenită de câteva zile dintr-o deplasare în vechiul Constantinopol, unde am putut admira minunile arhitecturii mondiale, păstrate excelent de primarii de Istanbul, am coborât în iadul unui Chişinău al corupţilor. Desigur, şi acolo există mari interese de business, funcţionari degradaţi, dar ei sunt dominaţi de un popor care ţine enorm la patrimoniul şi la religia sa. Nu ne comparăm cu turcii în ceea ce priveşte deţinerea unor monumente de importanţă internaţională şi nici la capitolul finanţarea conservărilor şi restaurărilor.

Pandemia HIV/SIDA din Transnistria nu poate fi controlată

Angelina Olaru, Ch... 23 iunie 2011, 11:38

Pandemia HIV/SIDA din regiunea transnistreană a devenit o ameninţare nu doar pentru cetăţenii moldoveni, ci şi pentru cei din localităţile ucrainene limitrofe. Din anul 1989 până în prezent, în stânga Nistrului au fost înregistraţi circa 2300 de seropozitivi, primul deces fiind în Tighina, în plină perestroikă gorbaciovistă. Moartea primei femei de maladia pe atunci necunoscută a fost ca o bombă cu efect întârziat pentru transnistreni. Cifrele record ale statisticilor îmbolnăvirii cu HIV/SIDA în zona de Est alarmează nu numai autorităţile noastre, ci şi organizaţiile internaţionale.

Cherchez la femme

Irina Severin 11 martie 2011, 11:10 1

Societatea moldovenească a obosit. A obosit de neghiobia şi egoismul clasei politice, de incapacitatea ei de alege preşedintele ţării.

Reforma - unitatea prioritară de măsură a aspiraţiilor europene a R.Moldova

Denis CENUŞĂ 7 martie 2011, 14:45

Implementarea reformelor constituie principalul obiect al discuţiilor dintre oficialii europeni și autorităţile de la Chişinău, în condiţiile în care liniaritatea negocierilor politice bilaterale îşi consumă treptat farmecul şi efectul asupra Bruxelles-ului.

Consiliul Europei, comuniştii şi un nou referendum

Denis CENUŞĂ 10 februarie 2011, 09:49

La un an de la criza politică legată de alegerea preşedintelui, stabilizarea politică a ţării rămâne a fi un obiectiv intangibil pentru forţele politice de la Chişinău.

Acordul de constituire al AIE-2 - un document fragil şi "anchilozat"

Denis CENUŞĂ 20 ianuarie 2011, 11:15

Ascuns timp îndelungat de ochii opiniei publice, documentul de înfiinţare a AIE-2 a fost pe neaşteptate dezvăluit concomitent de fiecare din cele trei partide, aflate acum la guvernare.

Igor Boţan: un nou referendum pentru modificarea art. 78 ar putea avea loc concomitent cu alegerile locale

INFOTAG 18 ianuarie 2011, 16:47

Un nou referendum pentru modificarea art. 78 din Constituţie ar putea avea loc concomitent cu alegerile locale din luna iunie curent. De această părere este directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă "Adept", expertul politic Igor Boţan.

AIE a renăscut în "AIE 2" ?!

Denis CENUŞĂ 3 ianuarie 2011, 17:22

Teatrul politic s-a terminat după definitivarea orientării viitoarei coaliţii de guvernare. Speranţele de instituire a unei coaliţii de centru-stânga au pierdut în totalitate terenul, comuniştii devenind principalii perdanţi ai jocului speculativ şi iluzoriu purtat de către democraţi.

Coaliţiada - 2010

Irina Severin 24 decembrie 2010, 16:24

Procesul de creare a coaliţiei a devenit hârtia de turnesol pentru toate problemele, cu care se confruntă în prezent Republica Moldova. Înainte de a păşi în noul an (şi în noua coaliţie) ar fi util să facem un bilanţ al greşelilor admise în timpul anului.

Regretul „timid" al Chişinăului faţă de evenimentele din Belarus

Denis CENUŞĂ 22 decembrie 2010, 13:53 1

Mimarea unui scrutinul electoral corect şi liber de către autorităţile belaruse, pe data de 19 decembrie curent, soldată cu peste 90% prezenţă la urnele de vot şi circa 80% de voturi în favoarea actualului preşedinte belarus, Aleksandr Lukaşenko, a indignat la culme opoziţia politică şi susţinătorii acesteia.

Lecţiile neînvăţate în alegerile din 2010

Irina Severin 20 decembrie 2010, 11:06

Renumărarea voturilor nu a adus rezultatele aşteptate de unii politicieni. De rând cu negocierile pentru formarea coaliţiei, care trenează, aceasta este un motiv în plus pentru a medita asupra rezultatelor alegerilor.

Misterul listelor

Ion PREAŞCĂ 26 august 2010, 15:51

La începutul săptămânii curente Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară al Federaţiei Ruse „Rosselhoznadzor" a interzis importul de fructe la peste o sută de companii moldoveneşti. Conform unei liste primite de la Federaţia Rusă, doar 33 de companii au dreptul să exporte în Rusia, deşi Ministerul moldovean al Agriculturii a cerut aprobarea pentru 177 de companii.

Cine este lider în procesul de liberalizare a vizelor cu UE: Ucraina sau R. Moldova?

Denis CENUŞĂ 12 ianuarie 2011, 17:11 1

În curând R. Moldova va primi mult aşteptatul document al cărui scop final este eliminarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Anterior lider remarcabil printre ţările Parteneriatului Estic în relaţia cu Bruxelles-ul, inclusiv în materie de liberalizare a vizelor, Kievul a făcut rost de "foaia de parcurs" la finele lui 2010.

T