CăutareSr
25 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Dorin Drăguţanu

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei
5 rezultate găsite. Afisare rezultate de la 1 până la 5.
Lenuta_32:

Dle guvernator, cum va simtiti acasa? Ati muncit multi ani peste hotare si evident exista diferente in metodele de lucru acolo si aici. Care sunt, in opinia Dvs, deficientele majore in activitatea BNM si cum intentionati sa le inlaturati?

Dorin Drăguţanu:
Nu aş spune că BNM are deficienţe majore în activitatea sa. Totuşi, există o serie de îmbunătăţiri pe care le vom implementa în următorii ani în activitatea BNM, cum ar fi: implementarea pe deplin a regimului de ţintire a ratei inflaţiei şi menţinerea unui nivel scăzut al inflaţiei, inclusiv prin sporirea gradului de transmisie în economie a deciziilor de politică monetară; îmbunătăţirea capacităţii BNM de a elabora prognoze macroeconomice veridice şi credibile; implementarea unor proceduri şi tehnici moderne de supraveghere bancară; implementarea unui sistem de stabilitate financiar-bancară, inclusiv îmbunătăţirea procedurilor de gestiune a crizelor; şi nu în ultimul rând, modernizarea BNM ca instituţie, inclusiv prin recrutarea, pregătirea şi promovarea tinerilor.
După cum vedeţi planurile sunt foarte mari şi serioase. Faptul că am posibilitatea să mă implic în implementarea acestor măsuri îmi aduce o satisfacţie personală şi profesională deosebită.
Lenuta_32:

În prezent plafonul de garantare a depozitelor este de 6 000 lei, indiferent de numărul şi marimea depozitelor sau valuta în care s-au constituit la bancă. Nu consideraţi că această mărime e prea mică? Dacă tot avem preţuri europene, ar fi cazul să putem beneficia şi de un minim garantat al depozitelor la nivel european.

Dorin Drăguţanu:
Suma de 6,000 lei garantată de Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar reprezintă un compromis între capacitatea financiară actuală a fondului şi necesitatea garantării unui număr cât mai mare al deponenţilor. În prezent Fondul de Garantare a Depozitelor acumulează surse din contribuţiile băncilor comerciale. Din păcate, acumularea de resurse financiare a fondului este foarte lentă. Probabil, în anii care urmează ar trebui efectuate modificări la legislaţia în vigoare pentru a accelera acumularea de resurse financiare a fondului.
Totuşi, una din condiţiile principale pentru majorarea sumei garantate este relansarea economică şi creşterea sectorului bancar. Pentru a avea o garantare a depozitelor la nivel european ar trebui de avut o economie şi un sistem bancar la nivel european.
vlad_euro:

Din declaratiile anterioare spunea-ti ca BNM va interveni pe piata valutara in sustenereea leului daca paritatea USD-MDL va fi 13,5 lei. Nu credeti ca poate fi o interventie intiziata?

Dorin Drăguţanu:
Unii jurnalişti au înţeles şi au comunicat greşit declaraţiile mele de la ultima conferinţa de presă a BNM. Eu nu am declarat că BNM va interveni doar, dacă rata de schimb a leului faţă de dolarul SUA va creşte peste 13.5 lei. În prognoza publicată de BNM în februarie 2010 s-a menţionat ca leul va avea o depreciere uşoară la începutul anului cu schimbarea trendului în primăvară. După cum vedeţi afară e primăvară şi leul se apreciază.
vlad_euro:

Cand BNM va calcula paritatea leu vs alte valute straine luand ca baza Euro, daca tot tindem spre integrare europeana. Nu credeti ca asta e primul pas?

Dorin Drăguţanu:
Pentru calcularea cursului oficial al leului este foarte important mix-ul de valute în fluxul total de valută străină a RM. În prezent atât pe plan extern, cât şi pe plan intern dolarul SUA are o pondere mai mare decât a monedei unice europene.
Alla:

Ca si alte directii ale economiei, sistemul bancar al RM are de suferit in urma crizei financiare. Marirea plafonului de garantare a depozitelor ar fi inca o povara pentru bancile comerciale. Ce alte garantii poat fi oferite pentru a atrage clientii in situatia cind scad ratele dobinzilor la depozite? Sau 15 banci comerciale sunt prea multe pentru piata noastra financiara si rezista cei mai puternici?

Dorin Drăguţanu:
Cea mai importantă garanţie pentru depunător o constituie stabilitatea sectorului bancar. Prin urmare, stabilizarea calităţii portofoliului de credite şi majorarea creditelor acordate sectorului real, precum şi creşterea profitabilităţii băncilor vor contribui la sporirea încrederii depunătorilor în sistemul bancar.
T