CăutareSr
25 octombrie 2021
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Angela Sîrbu

directorul postului public de televiziune "Moldova 1"
8 rezultate găsite. Afisare rezultate de la 1 până la 8.
spectatoarea:

Conform strategiei Dvs “dezbaterile televizate pe teme actuale din domeniile politic, social, economic, cultural sau altele vor deveni o prezenţă constantă la TV Moldova 1 şi nu vor mai purta un caracter sporadic...”
Cum veti realiza aceasta sarcina?

Angela Sîrbu:
În cursul anului 2010 Moldova 1 va lansa câteva emisiuni noi de dezbateri, pe teme politice, economice şi sociale. Dezbaterile vor fi complementare emisiunilor de ştiri, care vor fi şi ele mai frecvente şi vor avea ca scop informarea mai amănunţită a publicului în legătură cu evenimente şi probleme majore.

Am lansat deja prima emisiune pilot de acest fel, pe 22 martie. Emisiunea „Politica în direct” este un talk-show săptămânal, produs de departamentul Actualităţi şi moderată de jurnalistul Petru Macovei. Emisiunea se difuzează în fiecare seară de luni cu începere de la ora 19.45. Miercuri, difuzăm o ediţie specială a aceleeaşi emisiuni, care este moderată de Liliana Viţu, noua noastră directoare a departamentului actualităţi.

Emisiunile de dezbateri presupun invitaţi în studio care împărtăşesc opinii diferite sau puncte de vedere contradictorii, dar nu se limitează neapărat la discuţiile din studio. Vor conţine reportaje tematice, opinii ale altor părţi interesate sau vizate precum şi ale publicului larg.

Emisiunile noi de dezbateri, care vor include şi ediţii în limba rusă, vor îmbogăţi şi diversifica grila postului Moldova 1, vor contribui la o mai profundă informare a publicului, vor spori credibilitatea, relevanţa şi audienţa televiziunii publice.
nelu:

La TV era o practică destul de binevoitoare, cînd serviciile de presă ale instituţiilor de stat veneau cu videomaterialul şi imediat, repet, imediat, purcedeau la montare cu participarea nemijlocită a celui care a realizat secvenţa. Evident, el stia ce a filmat şi care este mesajul. Acum, de cele mai dese ori, stai pe coridoare ore întregi pentru a copia materialul în sala de montaj, care apoi este realizat de unul din redactori,dar nu aşa cum l-a conceput autorul. Cred trebuie revenit la această practică, altfel autorul îşi găseşte altă tribună. Ion Magu, Serviciul Vamal. 57 41 20.

Angela Sîrbu:
TV Moldova 1 este un post public care reprezintă interesele oamenilor şi nu este o portavoce a instituţiilor de stat. Este firesc ca autorii materialelor puse pe post să fie jurnaliştii, angajaţii televiziunii, şi nu angajaţii serviciilor de presă. Colaborarea cu serviciile de presă este importantă, însă deciziile despre evenimentele care merită să fie reflectate şi modul de realizare a materialelor trebuie să revină jurnaliştilor care se află în serviciul publicului.
vlada:


Pina acum, Moldova 1 a oferit telespectatorului emisiuni de proasta calitate, in mare parte, a caror utilitate sau menire o intelegeau doar "realizatorii lor". Apareau emisiuni, pentru ca fosta angajata TRM a revenit din concediu de maternitate si "trebuie sa aiba de lucru", pentru ca cineva are un nepot "care se priveste bine la camera" si tot asa...
Cum vor fi selectate acum cadrele la TRM, daca tot s-a vorbit de profesionalism si transparenta?

Angela Sîrbu:
În anul 2010 vom încerca să revizuim emisiunile puse pe post de Moldova 1 precum şi să lansăm proiecte noi, care să diversifice produsele pe care le oferim, să transforme postul public într-o televiziune atractivă, utilă şi interesantă. Evaluarea emisiunilor se va face cu ajurorul Consiliul artistic al televiziunii, care îşi va începe activitatea în curând.

Pe termen lung, administraţia Teleradio Moldova îşi propune să modifice felul în care este organizată compania astfel încât aceasta să devină mai eficientă şi mai flexibilă. Până se va întâmpla acest lucru, ne conducem de organigrama pe care am moştenit-o şi angajăm oameni pentru posturile vacante pe care le avem. În luna martie şi aprilie am anunţat mai multe concursuri pentru prezentatori de ştiri, corespondenţi sau producători. Mă bucur ca aceste concursuri au atras multa lume bună. Pentru postul de corespondent special au candidat 6 persoane, în timp ce la concursul pentru postul de prezentatori de limbă română au concurat 12 oameni. Toate anunţurile despre angajările în cadrul Teleradio Moldova pot fi găsite pe site-ul instituţiei – www.trm.md . Printre criteriile de selectare a candidaţilor se numără şi ataşamentul demonstrat faţă de principiile eticii profesionale, echidistanţei şi imparţialităţii.
vlada:

Vor fi anuntate concursuri de proiecte la Moldova 1? Si daca da, care vor fi domeniile peioritare?

Angela Sîrbu:
Îmbunătăţirea calităţii programelor TV Moldova 1 este o prioritate pentru mine. Schimbarea calităţii programelor poate fi obţinută pe mai multe căi, inclusiv prin anunţarea concursurilor de proiecte. Vă îndemn să urmăriţi site-ul www.trm.md pentru anunţuri de aceste fel. Priorităţile pe care le-am inclus în caietul de sarcini pentru 2010 sunt emisiunile de dezbateri, emisiunile de sinteză, emisiunile sportive, proiecte de investigaţii jurnalistice.
istina:

Spuneţi vă rog,se va scimba modul de prezentare a ştirilor de la ora 19-00 ? Pînă acum mesagerul practic se începe cu declaraţii si aberaţii a-le lui voronin sa-u altor comunisti.Nu vi se pare că prea mult voronin&co persistă la TRM1 ?

Angela Sîrbu:
Sper că primele schimbări în felul cum sunt prezentate ştirile la Moldova 1 le-aţi observat deja. O schimbare importantă este şi faptul că de la mijlocul lunii martie departamentul Actualităţi TV are un nou director, cu pregătire şi viziuni moderne. Buletinele TV Moldova 1 au devenim mai diverse şi mai dinamice. Avem ştiri mai scurte şi mai multe. Solicităm diverse opinii la aceiaşi temă. Punem în capul buletinului principala ştire cu caracter social. În scurt timp veţi vedea şi prezentatori noi. Pornind de la ideea că telespectatorii noştri au diverse gusturi şi opţiuni, avem misiunea să oferim acces tuturor partidelor care le reprezintă interesele, inclusiv partide extraparlamentare şi de opoziţie. Dar tot timpul primează interesul public, atâta cât este, faţă de ceea ce spun şi ce fac politicienii, nu interesul politicienilor, oricine sunt ei, de a-şi face reclamă.
spectatoarea:

Care sunt sansele unui tinar jurnalist la Moldova 1 acum? Conform sistemului traditional, un incepator lucra pe onorariu pentru o perioada nedeterminata, traind cu speranta "ca poate cumva, cumva...va avea sansa sa fie angajat". Ce se va schimba acum, in acest sens?

Angela Sîrbu:
Jurnaliştii tineri sunt foarte necesari la TV Moldova 1. Tinerii au şanse să fie angajaţi la Moldova 1 dacă se înscriu la concursurile pe care le organizăm şi întrunesc criteriile anunţate. Majoritatea celor care au participat la consursurile de angajare organizate de Moldova 1 în luna martie 2010 au fost jurnalişti tineri. Urmăriţi anunţurile de pe www.trm.md .

Vorbind în termeni mai generali, noile angajări sunt o problema delicată. Jurnaliştii mai cu experienţă au, în multe cazuri în Moldova, afilieri sau simpatii politice clare. Dacă mai sunt mulţi astfel de jurnalişti la Moldova 1, vă las sa judecaţi singură. Tinerilor, pe de altă parte, le lipseşte în unele cazuri maturitatea profesională. Ei solicită multe investiţii de timp şi efort. Însă tot ei sunt cei în care îţi poţi pune speranţa. Pregătim la Moldova 1 înfiinţarea unui departament de training care să se ocupe în permanenţă de instruirea angajaţilor şi noilor veniţi. Sperăm să reuşim cât de curând să începem şi aceasta activitate, în care vom implica experţi locali şi mai ales străini.
vlada:

Ce sanse mai are acum Moldova 1, ca post de televiune public ale carui prioritati vor fi programele informative, dupa cum ati declarat, in conditiile cind apar 2 televiziuni noi de stiri pe piata media?

Angela Sîrbu:
Cred că-i foarte bine că pe piaţa media din Moldova apar mai multe televiziuni. Omenii au de câştigat pentru că vor primi informaţii din mai multe surse şi TV Moldova 1 are de câştigat pentru că acum avem şi mai multe motive să revizuim ce oferim oamenilor şi ce putem face mai bine. În acelaşi timp, Moldova 1 are specificul său, este un post public, lucru care-l deosebeşte de celelalte televiziuni comerciale. Moldova 1 rămâne postul cu cea mai mare acoperire şi este datoria noastră să informăm operativ şi profesionist oamenii despre lucrurile care îi pot interesa sau le pot influenţa viaţa.
Lenuta_32:

Cum Va simţiţi la noul loc de muncă? Cum stau lucrurile acolo? E mai bine sau mai rău decât V-aţi aşteptat?

Angela Sîrbu:
Nu m-am aşteptat să fie simplu şi nici nu este. Însă mi-au plăcut tot timpul astfel de provocări profesionale. Desigur, ceea ce am găsit la Moldova 1 este greu de descris în cuvinte, dar „deplorabilă” cred că ar fi un cuvânt potrivit pentru a descrie situaţia.
Ceea la ce nu mă aşteptam este că dotarea tehnică a televiziunii este atât de proastă, rudimentară, primitivă, achiziţii făcute fără nicio noimă. Îmi amintesc de declaraţiile fostei conduceri a Companiei şi ale fostului guvern cum că au mărit finanţarea pentru Teleradio Moldova de nu ştiu câte ori, că au modernizat televiziunea. Nimic din toate acestea nu s-a adeverit. Nimic n-a fost dus până la capăt. Nu există suficiente computere, microfoane, camere...

În luna aprilie aşteptăm rezultatele unui control al Curţii de Conturi care, sper, va răspunde la întrebările cât de eficient au fost utilizate fondurile publice pentru gestionarea companiei până acum. Dar şi fără acest raport se vede clar că au lipsit strategiile coerente şi durabile de transformare şi dezvoltare a televiziunii.

În afară de aspectul tehnic, structura televiziunii este rigida, super-birocratizată şi ineficientă. Ea împiedică o comunicare rapidă şi eficace între angajaţi. Împiedică transformarea televiziunii într-o instituţie modernă. Lipseşte orice mecanism de evaluare şi promovare a angajaţilor sau a emisiunilor bune. Încercăm să schimbam lucrurile. În cursul acestui an vom elabora şi propune pentru discuţii Consiliului de observatori o nouă organigramă, proiect pe care îl vom consulta cu experţi şi specialişti străini.

T