CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Tariful la gaze ar putea creşte cu circa 14%, iar la căldură – cu 15-20%

Din luna aprilie 2010, tariful mediu la gaze naturale ar putea creşte cu 13,9% - de la 3542 lei/1000 m3 la 4034 lei/1000 m3 (fără TVA de 6%).
Ion PREAŞCĂ, 15 aprilie 2010, 16:45

Cel mai tare urmează să fie majorate tarifele la gaze pentru CET-uri şi agenţi economici

Potrivit proiectului tarifelor la resursele energetice publicat de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) , tariful mediu la gaze pentru consumatorii casnici ar urma să crească cu 11,6% de la 3771 lei la 4210 lei/1000 m3 (fără TVA de 6%). În schimb tariful pentru CET-uri se preconizează a fi majorat cu 15 la sută. În consecinţă majorarea tarifelor la gaze pentru CET-uri provoacă o creştere a tarifelor de producere a energiei electrice (cu 11,4-12,2%) şi a celei termice (cu 11-15%)
Dacă în cazul energiei electrice creşterea costurilor de generare nu va provoca o revizuire a tarifelor finale pentru curentul electric livrat consumatorilor, apoi la căldură acestea vor fi modificate.

O creştere şi mai mare ar urma să fie la tarifelor pentru „agenţi economici, inclusiv centralelor termice pentru producerea şi aprovizionarea cu energie termică a consumatorilor prin sisteme de alimentare locale" - cu 15,8% de la 4192 lei la 4853 lei/1000 m3

Căldură cu 20,6% mai scumpă pentru consumatorii din Chişinău

Conform proiectului tarifelor publicat de ANRE, tariful la energia termică livrată consumatorilor din mun. Bălţi de către CET-Nord va creşte cu 15,1% de la 786 la 905 lei/Gcal, iar pentru consumatorii din capitală - cu 20,6%, de la 699 lei la 843 lei/Gcal.

Creşterea atât de semnificativă a tarifelor la căldură pare să dea dreptate administraţiei SA Termocom, care atât în 2008, cât şi la începutul anului curent au cerut tarife mai mari, decât cele aprobate. Totodată se pare că auditul efectuat de ANRE la Termocom nu are efectul aşteptat de unii oficiali din cadrul primăriei Chişinău, sau de la ANRE. Adică nu duce la micşorarea tarifelor.
De notat că tariful de producere a energiei termice în cazul CET-2 (care asigură peste 61 din totalul căldurii furnizate în reţeaua termică) este de două ori mai mic decât tariful care ar urma să fie plătit de consumatorii finali.

Până la finele anului preţul gazelor va mai creşte cu 5-7%

În condiţiile în care sezonul de încălzire s-a terminat, efectele acestor scumpiri nu vor fi atât de resimţite de către consumatori. Or, de regulă în perioada aprilie-septembrie, consumul de gaze scade semnificativ, de 3-4 ori. Mult mai grav va fi odată cu intrare în iarnă. Cu atât mai mult cu cât preţul gazelor ar putea să mai crească. Conform prognozei ANRE, dacă în primul trimestru preţul de procurare a gazelor a fost de 231,63 USD/1000 m3, apoi în al doilea va fi de 252 USD/1000 m3, în al treilea - 257,28 USD/1000 m3, iar în ultimul trimestru - 268,64 USD/1000 m3. Altfel spus până la finele anului preţul gazelor importate de la Gazprom ar putea să mai crească cu 6-7 la sută. Ţinând cont de evoluţiile preţului petrolului şi a derivatelor sale pe pieţele internaţionale, apoi preţul gazelor la finele anului ar putea fi chiar mai mare. O nouă modificare a tarifelor interne la gaze este probabilă şi în cazul unei deprecieri importante a leului faţă de dolarul SUA. În caz contrar la o nouă majorare a tarifelor e putem aştepta doar la începutul anului 2011, când preţul gazelor ruseşti ar putea depăşi valoarea de 300 USD/1000 m3.

Efectele majorării

Modificarea tarifelor la gaze şi la energia termică cu siguranţă că va duce la o nouă spirală a inflaţiei, care va fi mai vizibilă în sezonul rece. Totodată acestea ar putea avea un impact social şi mai ales unul politic semnificativ. În special negativ pentru partidele aflate în prezent la putere.

Dincolo de toate acestea, tarifele la gaze în mărimea preconizată, dar calculate în USD, oricum vor fi mai mici cu 7-8% decât valoarea tarifelor aprobată la 30 iulie 2008.

Mai adăugăm că pentru vineri, 16 aprilie, ora 10.00, ANRE a anunţat desfăşurarea primei şedinţe publice în problema actualizării tarifelor de livrare a gazelor naturale, de producere şi de livrare a energiei electrice şi a energiei termice de către centralele electrice cu termoficare (CET), precum şi a tarifelor la energia termică livrată consumatorilor finali de către CET - Nord şi SA Termocom.

În cadrul şedinţei vor fi prezentate şi discutate calculele noilor tarife la gazele naturale efectuate de SA „Moldovagaz" şi poziţia ANRE privind costurile incluse în aceste tarife de către întreprinderea dată. De asemenea, se va discuta proiectul tarifelor de producere şi de livrare a energiei electrice şi a energiei termice de către CET -uri şi a tarifelor la energia termică livrată consumatorilor finali de către CET - Nord şi SA „Termocom". Totuşi o decizie finală asupra tarifelor cel mai probabil că va fi adoptată săptămâna viitoare.

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T