CăutareSr
29 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Medicamente mai ieftine sau mai puţine ?

Odată cu ieftinirea, mai multe medicamente au dispărut din vânzare. O spun atât farmaciştii, cât şi clienţii, care din cauza absenţei anumitor preparate prescrise de medic nu-şi pot continua tratamentul, întrucât înlocuitoarele nu sunt la fel de eficiente.
Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, 23 februarie 2011, 17:02
Şefa îi cere farmacistei să ascundă un medicament

Din cele 6485 de denumiri de medicamente care există în Republica Moldova, potrivit Agenţiei Medicamentului, până acum în Catalogul naţional de preţuri au fost incluse doar 4118 de denumiri, adică doar două treimi, chiar dacă acesta urma să fie definitivat încă în septembrie, anul trecut.

Cele peste 2000 de denumiri de medicamente neincluse în catalog fie nu pot fi găsite în farmacii, fie se găsesc, însă la preţuri nereglementate. Ceea ce înseamnă că oricât de exagerat n-ar fi preţul la ele, până când aceste medicamente nu vor fi incluse în catalog, farmaciştii nu vor putea fi sancţionaţi.

Din medicamentele dispărute, solicitate de clienţi, farmaciştii remarcă preparate dermatologice, imunitare, antidepresive, câteva denumiri de medicamente anti-răceală, anti-viroze, preparate împotriva hipertensiunii etc.

„Oamenii sunt indignaţi şi eu nu-nţeleg de ce..."

„Ştiţi, oamenii deja vreau să cumpere medicamente la preţul vechi, doar acestea să fie în vânzare... Dar nu-s. Îs foarte agresivi. Spun că le trebuie urgent anumite preparate şi pun o groază de întrebări: De ce nu-s? Sau ieftinit sau nu? Da' eu sunt o simplă farmacistă, nu duc evidenţa medicamentelor", spune Natalia, o farmacistă din Chişinău.

Cu indignarea clienţilor de preţul medicamentelor se confruntă şi farmacista Dorina. Ea explică această atitudine a clienţilor prin necunoaşterea de către ei a situaţiei de facto.

„Oamenii sunt indignaţi şi nu-nţeleg care-i cauza. Da' ei practic nu au idee. Nu ştiu cum se import medicamentele, care-s costurile de import. Şi-ntradevăr, merită să fie scump. Dacă or să fie ieftine, nici nu-i rentabil să le aduci. Ei nu cunosc situaţia, ei ştiu doar latura că trebuie să fie şi atât. Şi vor acum. Lumea s-a aşteptat să se ieftinească medicamentele cele mai simple, ca Citramonul, care să coste 50 de bani", remarcă farmacista Dorina.

Singurul lucru pe care îl pot face, zic farmaciştii, este să le ofere clienţilor înlocuitoare medicamentelor lipsă, deşi nu garantează eficienţa lor. Subiectul pare să fie unul delicat. Bunăoară, la solicitarea informaţiei despre înlocuitoare, o farmacistă de la un centru medical universitar a insistat să-mi verifice legitimaţia de jurnalist, devenind pe loc reticentă, după care n-a mai vrut să revină la subiect.

O altă soluţie în cazul medicamentelor lipsă ar fi comandarea preparatelor direct de la producător, însă majoritatea farmaciilor nu se ocupă cu aşa gen de servicii, apelând la depozitele angrosiştilor.

Şefa unei farmacii din Chişinău, Ana Diaconu cere un control mai lejer faţă de farmaciile mici, explicând revoltată că reţelele mari de farmacii de fapt fac business pe seama oamenilor, dar de pe urma verificărilor (n.r. CCCEC) suferă mai mulţi agenţi economici.

„Nu-l pot găsi nicăieri. L-am căutat în toată ţara..."

Laura Rotari, o tânără mamă din Făleşti, de câteva luni deja caută un anumit tip de calmant pentru fiul ei de 2 ani. Copilul este nervos de fire, iar alte preparate de acelaşi gen, spune Laura, nu-l pot linişti atunci când are crize de nervi. Dacă până la reevaluarea preţurilor la medicamente îl putea cumpăra de la două-trei farmacii din capitală, acum acesta nu poate fi găsit nicăieri.

Şi Valeria Andronache, o locuitoare a capitalei, caută un calmant, pe care nu-l poate găsi de mai bine de 9 luni. Ea spune că în Rusia el costă în jur de 7 lei, iar în ţară l-a procurat ultima oară cu peste 50 de lei.

Preţuri vechi pentru medicamente reevaluate

Pe lângă absenţa din farmacii a mai multor medicamente, oamenii sesizează şi alte probleme, cum ar fi preţurile vechi la mai multe preparate, costul cărora a fost deja reevaluat, iar uneori preţuri chiar şi mai mari decât cele înregistrate la finele anului precedent.

Dna Rotari ne-a arătat câteva preparate pe care le-a cumpărat la preţuri neevaluate la începutul lunii februarie, curent, într-una din farmaciile unei reţele bine-cunoscute din capitală. Asta deşi ofiţerii CCCEC au afirmat în urma verificărilor că reţelele mari de agenţi economici din Chişinău şi-au reevaluat deja stocurile, procese verbale fiind întocmite în majoritate pe numele farmaciilor din regiuni.

Antidepresivul „Noofen" Laura Rotari l-a cumpărat cu 191,2 lei, deşi, conform Catalogului naţional de preţuri, preparatul trebuie să fie comercializat cu 153, 21 lei.

Pentru „Aciclovir-UNF", medicament folosit împotriva herpesului, Laura a plătit 24,5 lei, preţul său, potrivit catalogului, fiind 16,21 lei. Soluţia împotriva tusei, administrată copiilor, „Bromhexin 4 Berlin-Chemie" a costat-o 24,7 lei, deşi trebuia să plătească 16,84 lei.

Până în prezent, pentru neajustarea preţurilor la cele introduse în Catalogul naţional de preţuri, au fost sancţionate doar 11 farmacii din totalul de 331 verificate, în timp ce în ţară sunt înregistrate circa 900 de farmacii. Amenzile au cumulat o valoare totală de 11 mii de lei. CCCEC, deşi este în drept, nu a remis încă nici un demers Camerei de Licenţiere pentru retragerea licenţei de activitate agenţilor economici care au încălcat legislaţia.

Denis Zavorotnîi, ŞSAJ

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
sheva_r, 23 februarie 2011, 22:44
Цены на указанные в статье медикаменты не завышены!!!! Просто автору сначала следовало бы ознакимиться с нормативными документами внимательней. В каталоге указаны "таможенные цены" К ним следует добавить 8% НДС затем ещё 40% (15% оптовик +25% розница)
Так что не нада будоражить народ, мол какие плохие фармацевти-хотят нажиться на больных людях.Предистория вопроса- сначала ужесточили требования к площади оптового склада- с 60 кв м до 150 кв м. Затем к площади аптеки. Затем позакрывали аптеки в поликлиниках и дольницах. Сейчас закон отменили- и две фирмы(Familia-Dita est farm и Эскулап открывают) открывают свои аптеки на територии поликлиник Кишинёва.
Дифицит медикаментов только наметился!!!! Посчитайте- перезаключить контракты на новые цены, получить лицензию на ввоз, привезти, растаможить, анализ в лаборатории(минимум 14 дней-быстрее микробы не ростут итого минимум 45 дней в лучшем случае. За январь месяц практически ничего не завозилось.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T