CăutareSr
29 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Moartea lui Basarab

Până în prezent, poliţia nu cunoaşte cine a fost persoana care l-a omorât pe omul de faceri Igor Basarab, directorul companiei „Basarab-Vin".
Jurnal de Chişinău, 26 ianuarie 2010, 13:08

Un lucru este cert, că a fost un omor la comandă, realizat de un killer profesionist, susţine ministrul Afacerilor Interne, Victor Catan. Soţia victimei, Lilia Pantea, s-a arătat profund indignată de poziţia colaboratorilor de poliţie care investighează cazul şi se declară convinsă că aceştia ştiu cine a săvârşit omorul.

Împuşcat în ceafă

Cadavrul directorului companiei vinicole „Basarab-Vin", Igor Basarab (Pantea), a fost găsit de un trecător la ora 10 dimineaţa pe data de 21 ianuarie, în parcul situat pe strada Miron Costin din sectorul Râşcani, chiar lângă Memorialul soldaţilor căzuţi în Afganistan. Poliţiştii veniţi la faţa locului au stabilit că bărbatul în vârstă de 44 de ani a fost împuşcat în ceafă la o distanţă foarte mică.
Pistolul din care s-a tras nu a fost identificat, însă, potrivit mărturisirilor trecătorilor, a fost format portretul robot al persoanei suspectate de asasinarea businessmanului Igor Basarab.

De săvârşirea infracţiunii se bănuieşte un bărbat cu vârsta cuprinsă între 30-35 de ani şi înălţimea de aproximativ 1,8 m, corpolenţă medie. Are faţa alungită, puţin nebărbierită, buza de sus mai subţire decât cea de jos, nasul drept. Era îmbrăcat în scurtă până la brâu, fără glugă, de culoare deschisă. Avea pe cap o căciulă sportivă de culoare gri-deschis, cu inscripţie nestabilită. Pe umărul stâng avea o geantă de culoare cafenie pe curea pană la brâu.

Ameninţări zilnice

A fost creat un grup de lucru, format din angajaţi ai Ministerului de Interne, ai Comisariatului de Poliţie şi ai Procuraturii, care analizează circumstanţele asasinatului. Potrivit ministrului de Interne, Victor Catan, se deţin mai multe probe şi materiale administrative, în baza cărora se vor stabili persoanele care au legătură cu omorul. Versiunea de bază a săvârşirii omorului rămân a fi datoriile pe care le avea Basarab faţă de mai mulţi agenţi economici. Basarab a împrumutat sume impunătoare de bani pentru a cumpăra în 2004 combinatul de vin „Basarab-Vin". Însă, din cauza crizei şi a interzicerii exportului de vinuri în Rusia, afacerea a dat faliment şi Basarab s-a ales cu mari pierderi şi, potrivit soţiei, cu ameninţări zilnice de la creditori.

„Sumele variază de la 80 de mii de euro şi mai mult. Sunt mai multe persoane, care pretindeau să-şi recupereze pagubele sau datoriile, dar nu aveau şanse pentru că întreprinderea a dat faliment şi urma să fie vândută", a confirmat Victor Catan, ministrul de Interne.

Potrivit datelor poliţiei, pentru data de 9 februarie 2010 a fost programată licitaţia de vânzare a bunurilor „Basarabia-Vin", estimate la 31,7 milioane de lei. Oamenii legii recunosc că această crimă va fi dificil de descoperit, deoarece a fost comisă de un criminal bine pregătit.

În 2008, Igor Basarab a fost victima unei tentative de omor. Atunci omul de afaceri a fost rănit în regiunea gâtului, în timp ce se afla în biroul său. Killerul a împuşcat dintr-un copac, prin fereastră, la distanţa de 7 metri. Chirurgii l-au salvat pe omul de afaceri, iar persoana care a tras nu a fost găsită. „Aşa cum nu a fost descoperit asasinul soţului meu cu doi ani în urmă, la fel va fi şi acum. Istoria se repetă", a spus Lilia Pantea, soţia businessmanului împuşcat.

Potrivit lui Victor Catan, cercetările asupra tentativei de omor din 2008 nu au fost finalizate. „Ancheta nu a fost calitativă şi aceasta trezeşte suspiciuni şi faţă de lucrătorii care erau obligaţi să descopere acest caz", a declarat ministrul de Interne.

Şi-a schimbat numele de familie

În timp ce colaboratorii de poliţie şi-au antrenat toate forţele în căutarea killerului profesionist care l-a omorât pe omul de afaceri Igor Basarab, soţia acestuia spune că de săvârşirea acestei crime este vinovată o singură persoană. „Soţul meu şi-a asumat toate riscurile când a lansat această întreprindere. Toţi ştiu cine a împuşcat, dar preferă să tacă", spune soţia îndurerată. Mai multe detalii Lilia Pantea a renunţat să ne ofere, pentru că-i este frică pentru securitatea copiilor săi.
„Încă după primul atentat am luat doi agenţi de securitate, însă la un moment dat am înţeles că anume prin ei are loc toată scurgerea de informaţie despre familia noastră. Ei ştiau fiecare pas pe care îl făcea soţul meu", a menţionat Lilia Pantea. Anume atunci Igor Pantea şi-a schimbat numele de familie în Basarab.

Soţia businessmanului asasinat a promis că va oferi mai multe informaţii, dar mai târziu, când se vor calma puţin spiritele. Între timp, forţele de ordine au apelat la ajutorul colegilor lor din Ucraina, România, Transnistria, presupunând că atacatorul care a împuşcat în Igor Basarab ar putea să se ascundă în una din aceste ţări.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T