CăutareSr
29 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

De ce Moldova a devenit jucătorul nr. 1 pe piaţa contrabandei de ţigări în România

Capturile de ţigări de contrabandă din Moldova din ultima perioadă denotă sau creşterea volumului acesteia, sau o activitate mai eficientă a serviciilor vamale. Ţinând cont de faptul că majoritatea cazurilor de contrabandă cu ţigări sunt depistate la posturile vamale româneşti, concluzia pare una evidentă - acolo se lucrează mai bine. Dar s-ar putea să greşim.
Ion PREAŞCĂ, 15 martie 2010, 17:10

Cazul cel mai recent, când în noaptea de 4 spre 5 martie 2010, la postul vamal Albiţa într-un autocamion cu remorcă au fost descoperite 694.370 pachete de ţigări, de diferite mărci (Doina, Plugarul şi MT) vine să confirme aceste supoziţii. „Conform documentelor de însoţire, autocamionul circula pe ruta Moldova - Turcia şi era încărcat cu ţevi metalice de la o firmă din Ucraina pentru o societate comercială din Turcia. La controlul vamal s-a constatat că, pentru a justifica greutatea transportului, pe osiile autocamionului erau legaţi mai mulţi saci de nisip, aspect ce a trezit suspiciuni cu privire la marfa transportată. În baza analizei de risc, s-a efectuat un control al autocamionului, ocazie cu care au fost descoperite în compartimentul de marfă, în loc de bunurile menţionate în documente, 694.370 pachete de ţigări", se arată într-un comunicat emis de Poliţia de Frontieră din România. Cazul respectiv a generat o amplă discuţie în presă urmată de o serie de acuzaţii dintre diverse personalităţi politice privind implicarea în contrabanda de ţigări. Totodată mulţi remarcă o evidentă sporire a frecvenţei cazurilor de contrabandă de ţigări din Moldova în România.

România - principala piaţă de desfacere a contrabandiştilor de ţigări din Moldova

Potrivit unui studiu al companiei Novel Research, în perioada 2008-primele două luni ale 2010 cota ţigărilor de contrabandă pe piaţa românească s-a dublat, de la 17,6% în 2008, până la 36% în ianuarie-februarie 2010. România a devenit principala piaţă de desfacere a contrabandiştilor nu numai din Republica Moldova şi Ucraina, dar şi din Rusia şi Serbia.

Spectaculoasă este şi evoluţia contrabandei de ţigări în Moldova, care în 2008 reprezenta 18,8% din volumul contrabandei cu ţigări, în 2009 a ajuns până la 23,7%, iar în ultimul trimestru al anului 2009 şi în primele două luni ale anului 2010 a ajuns la 32%.

Creşterea volumului de contrabandă de ţigări din Moldova spre România este pusă în special pe seama majorării semnificative a accizelor la ţigări şi respectiv a preţurilor pe piaţa vecină. În prezent preţul unui pachet de ţigări în România este de 3-5 ori mai mare decât în Moldova.

„În prezent, contrabanda preia poziţia de lider al pieţei la nivel naţional, depăşind orice alt jucător din categorie", a declarat citat de presa românească Marian Marcu, Managing Partner al Novel Research.

Conform studiului, comandat de trei mari producători de ţigarete, British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) şi Philip Morris (PMI), cel mai mare nivel al fenomenului se înregistrează în zonele de nord şi de vest, unde contrabanda cu ţigarete a ajuns să reprezinte jumătate din vânzările totale de ţigarete. În zona de nord şi est a României 50% din ţigările de contrabandă sunt din Moldova.

Experţii din România estimează că pierderile la bugetul de stat cauzate de contrabandă vor depăşi în 2010 un miliard de euro. La momentul actual, cea mai populară categorie de preţ este cea de 9,9 RON, unde se înscrie şi cea mai bine vândută marcă de ţigări de pe piaţa românească, Kent. Din acest preţ 80% sau 8 RON sunt accizele, taxa pe viciu şi TVA, iar restul circa 2 RON - costurile de producţie, distribuţia, adaosul din retail şi profitul.

Un TIR de ţigări de contrabandă este suficient pentru a construi o vilă

Dacă Moldova îşi menţine cota actuală de 32%, atunci valoarea contrabandei din Moldova ar reprezenta circa 300 mil. euro. E adevărat că estimările se fac în baza preţurilor de pe piaţa românească, respectiv cifrele reale sunt mai mici de circa trei-patru ori. Dar şi aşa miza este foarte mare, or de la comercializarea unui pachet de ţigări de contrabandă profitul este triplu.

De exemplu, preţul mediu al unui pachet de ţigări în România este de 9,9 RON sau circa 41 lei moldoveneşti, în timp ce preţul mediu al unui pachet de ţigarete de contrabandă este estimat la 5,9 RON (circa 25 lei moldoveneşti). În realitate pe piaţa moldovenească preţul mediu este de 4-5 ori mai mic. Această diferenţă constituie factorul principal ce stimulează contrabanda cu ţigări. Potrivit unor calcule ale poliţiei de frontieră din România, un traficant de ţigări câştigă aproximativ 200-300 de euro pe zi, iar un TIR de ţigări de contrabandă este suficient pentru a construi o vilă.

Ţinând cont de faptul că studiul face estimări doar cantitative, atunci, la un volum total de 37-38 mlrd. ţigarete comercializate anual în România, reiese că în 2009 circa 7,5 mlrd. au fost de contrabandă. Din aceste 7,5 mlrd ţigarete aproximativ 1,7-1,8 mlrd. au provenienţă moldovenească. E vorba de un volum de 90 mil. de pachete de ţigări. Dacă ritmul contrabandei se va menţine, apoi în 2010 cantitatea de ţigarete de contrabandă din Moldova ar putea ajunge la 4 mlrd. bucăţi (200 mil. pachete), sau peste 10% din toată piaţa românească.

Calculele cele mai simpe denotă că la un preţ de 5-6 lei moldoveneşti pachetul de ţigări pe piaţa moldovenească şi la unul de circa 20 lei pe piaţa românească, valoarea profitului contrabandiştilor în lei moldoveneşti a depăşit în 2009 cifra de un miliard de lei, iar în 2010 ar putea depăşi două miliarde de lei. Aceste cifre ar putea fi chiar mai mari, or în 2010 preţurile au crescut şi pe piaţa moldovenească.

Cifrele arată ce sume uriaşe circulă în acest domeniu şi că volumul ţigărilor de contrabandă descoperite nu depăşeşte 10 la sută.

Pentru comparaţie întreprinderea TUTUN-CTC, cel mai mare producător de ţigări din Moldova, a încheiat anul 2009 cu o cifră de afaceri (încasări din vânzări) de 507,7 mil. lei, faţă de 351,2 mil. lei în anul 2008. Pe parcursul anului trecut, întreprinderea a produs şi a comercializat 5 mlrd. de ţigări.

Cine contraface "Plugarul" şi "Doina"

Directorul general al Serviciului Vamal (SV), Tudor Baliţchi, a declarat miercuri după şedinţa de guvern că în cazul contrabandei cu ţigări e nevoie de studiat provenienţa acestor ţigări şi gradul de implicare a unor grupări de interese se află în spatele acestora. Totodată SV împreună cu SIS-ul şi Procuratura generală vor intensifica controalele şi investigaţiile pentru a combate contrabanda.

Baliţchi a lăsat să se înţeleagă că ţigările descoperite în transportul din 4-5 martie 2010 ar putea fi contrafăcute. Altfel spus şi ţigări marca Plugarul sau Doina sunt în prezent contrafăcute. Unde sunt acestea contrafăcute nu este clar. De notat că în prezent în Moldova, în afară de Tutun-CTC mai există doi importanţi producători de ţigarete.

Directorul general al SV susţine că şi în anii 2008-2009 au fost loturi de până la jumătate de milion de ţigări contrabandă. În acelaşi timp el a spus că dacă anul trecut doar 10% din maşini treceau controlul cu scanere cu raze infraroşii, acum 40%. E adevărat că automobilul din 4 martie 2010 nu a trecut acest control.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal, o analiză amplă a activităţii de descoperire a fraudelor vamale din ultimii 2 ani, ce ţin de traficul ilicit cu produse de tutungerie, demonstrează că această „îndeletnicire" este practicată de unele persoane certate cu legea şi are rădăcini pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, cât şi pe teritoriul României. Tendinţa de a trafica ilicit ţigări persistă datorită mai multor factori, esenţial fiind diferenţa dintre preţurile acestora pe piaţa internă şi cea externă, dar şi direcţionarea canalelor de scoatere ilegală din ţară a ţigărilor.

Datele Autorităţii Naţionale a Vămilor din România, arată că în 2009 la frontiera româno-moldovenească au fost descoperite în jur de 1,5 mil. pachete ţigări, iar în anul 2008 - peste 3,2 mil. pachete ţigări. În anul 2009, pe faptul contrabandei de ţigări, de către Serviciul Vamal al RM au fost pornite 14 dosare penale, iar în 2008 - 11 dosare penale, din acestea 8 cauze penale au fost pornite pe faptul reţinerii ţigărilor de către organele vamale din România. În aceste cazuri de contrabandă cu ţigări, nu toţi colaboratorii vamali au fost cercetaţi sub aspectul încălcării disciplinei de serviciu, ceea ce pune la îndoială corectitudinea şi obiectivitatea deciziilor adoptate, anunţă serviciul vamal moldovenesc.

Contrabandă la nivel înalt

În acest sens este elocvent cazul ex-deputatului moldovean Vasile Colţa. La 19 septembrie 2006, Vasile Colţa, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a încercat să introducă în România ţigări de contrabandă, prin vama Albiţa. Colţa a fost amendat cu 3000 RON, pe care i-a plătit pe loc. Conform Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Vasile Colţa a închiriat o maşină cu geamuri fumurii pe care a umplut-o cu ţigări. Deputatul s-a folosit în vamă de paşaportul diplomatic şi respectiv maşina nu a fost verificată de vameşii moldoveni. În schimb vameşii români, care s-au arătat intrigaţi de mirosul persistent de tutun de la maşina deputatului au verificat-o şi au descoperit pe bancheta din spate şi portbagaj 3500 pachete de ţigări marca „Pall Mall" şi 7507 pachete de ţigări marca „Plugarul", în valoare totală de peste 8.000 de euro.

În scurt timp, deputatului i-a fost retrasă imunitatea parlamentară şi a fost pus sub învinuire. Prin sentinţa Judecătoriei Hâncești din 27 mai 2008, Vasile Colţa însă a fost achitat de sub învinuirea de săvârşire a infracţiunii prevăzute de art.248 alin.(5) lit. c), d) Cod penal (trecerea peste frontiera vamală a Republicii Moldova a mărfurilor în proporţii deosebit de mari, tăinuindu-le de control vamal, săvârşită cu folosirea situaţiei de serviciu prin nedeclararea mărfurilor în documentele vamale sau în alte documente de trecere a frontierei), pe motiv că nu s-a constatat existenţa faptei infracţiunii. Adică nu a fost nici o contrabandă.

Decizia instanţei a fost contestată, dar la 11 noiembrie 2009 Curtea Supremă de Justiţie la declarat nevinovat pe Colţa. Unul din argumentele instanţei a fost „faptul că pentru fapta săvârşită pe teritoriul României la vama Albiţa, Colţa Vasile a fost sancţionat conform legislaţiei României. A doua oară pentru această faptă săvârşită. pe teritoriul României, Colţa nu poate fi pedepsit şi conform art. 193 alin.1 CCA a Republicii Moldova, deoarece s-ar încălca cerinţele art. 4 Protocolului nr. 7 al CEDO cât şi art. 4 alin.(2) din Codul Contravenţional în vigoare".

Altfel spus, ex-deputatul a rămas nepedepsit de justiţia moldovenească şi este curat ca lacrima.

Mai adăugăm că în diferite perioade mai multe persoane sus-puse din Moldova au fost suspectate de implicare în contrabanda cu ţigări. E vorba de actualul premier Vladimir Filat, de deputatul comunist Vladimir Mişin, de ex-preşedintele Parlamentului Dumitru Diacov, fiica căruia a fost reţinută însoţind un tir cu ţigări de contrabandă etc.

Nici unul dintre cazuri, în afara celui a ex-deputatului Vasile Colţa nu a ajuns în instanţă. Chiar şi acesta s-a terminat cu o scoatere de sub învinuire.

În acelaşi timp, faptul cum derulează aceste afaceri ilicite denotă existenţa unor reţele bine organizate, cu ramificaţii în cele mai înalte sfere ale puterii.

Semne de întrebare ridică şi implicarea în contrabanda cu ţigări a corporaţiilor internaţionale. Conform unor investigaţii jurnalistice internaţionale după căderea cortinei de fier, contrabanda cu ţigări în spaţiul Europa de Est şi în spaţiul post-sovietic a fost utilizată de marile corporaţii pentru a cuceri piaţa şi pentru a falimenta producătorii locali. După ce acestea preluau controlul pieţelor interne tactica se schimba. În orice caz pare straniu că în cele mai multe cazuri de contrabandă de ţigări din Moldova figurează ţigări precum Plugarul şi Doina şi nicidecum Kent, Marlboro sau Camel.

Mai adăugăm că în octombrie 2008 una dintre cele mai spectaculoase anchete jurnalistice realizate în Europa, a constatat că la Chişinău la întreprinderea Tutun CTC se produc ţigări Jin Ling, care figurează în primele 5 mărci de ţigări de contrabandă din Europa. O anchetă oficială a autorităţilor moldoveneşti în acest caz nu a fost realizată.

 

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T