CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Raport Nr.1, Monitorizarea mass-media în campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011: Studiu de caz nr. 3

Moldova suverană, 27 aprilie 2011, nr. 59 (1081)
Centrul pentru Jurnalism Independent, 19 mai 2011, 14:02

„Scheme frauduloase de finanţate a Partidului Liberal şi de deturnare a banilor publici prin intermediul structurilor municipale", consemnare - Vlad Loghin

În ediţia de miercuri, 27 aprilie 2011, ziarul „Moldova Suverană" a publicat articolul „Scheme frauduloase de finanţate a Partidului Liberal şi de deturnare a banilor publici prin intermediul structurilor municipale" cu supratitlul „Bugetul capitalei la cheremul clanului Chirtoacă, Ghimpu". Materialul începe în pagina întâi, fiind însoţit de o fotografie de la biserică, în care apar liderii Partidului Liberal M. Ghimpu, D. Chirtoacă, V. Munteanu ş.a., şi continuă în pagina a doua, însoţit de alte trei fotografii, inclusiv cea a panoului publicitar al PLDM „Votează Victor BODIU PRIMAR!", alături de altele două în care apar câinii vagabonzi şi tomberoanele pline de gunoi. Ca gen jurnalistic, textul pare a fi o analiză la tema gestionării banilor publici în municipiul Chişinău.

Va singură sursă de informaţie a articolului este anunţat „analistul economic Victor Gurău", în numele căruia se afirmă că în Chişinău se produc „o groază de acte de corupţie", „sub „mantia" primarului general, cu implicarea lui şi a unchiului său". Se afirmă că Dorin Chirtoacă a organizat „desfrâu" şi „orgii" în sediul primăriei (cu trimitere la fotografiile de la aniversarea zilei de naştere a primarului general), se lasă să se înţeleagă că structurile publice din Chişinău servesc „drept paravan ce acoperă activitatea necurată a unor conducători făţarnici, chiar mârșavi în fariseismul lor". De asemenea, sunt aduse acuzaţii că liderii Partidului Liberal Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu urmăresc interesul personal şi de partid, recurg la trafic de influenţă şi pun la cale scheme „dubioase", „murdare" şi „frauduloase", „afaceri de spălare a banilor" pentru finanţarea partidului din banii publici şi bugetul municipalităţii. Autorul recurge la speculaţii de genul „Nu-i exclus că o bună parte din suma de bani investită din bugetul capitalei să fi fost folosită în campania electorală a Partidului Liberal" (în contextul reconstrucţiei străzii Alba Iulia, despre care autorul afirmă că investiţia „a fost direcţionată, dirijată din start, adică de la anunţarea licitaţiei publice şi până la executare, de oamenii acestui partid"), sau „Este vorba de scurgerile zilnice imense de apă din apeduct pe care noi, locuitorii de apă din capitală, le plătim şi care nu se dau contabilizării, zecile şi sutele de milioane de lei rezultate din achitarea lor de către consumatori sînt folosite pentru finanţarea PL" (despre obligativitatea instalării contoarelor de apă de către „Apă Canal"), sau „Reiese că Dorin Chirtoacă recurge şi la şantaj de dragul consolidării suportului financiar al partidului său şi a unchiului lui" (amplasarea gheretelor firmei „Cebacot") etc.

Articolul analizat nu respectă principiul deontologic al prezumţiei nevinovăţiei, or, într-un material de acest fel era obligatoriu să fie solicitată opinia celor acuzaţi de gestionarea frauduloasă a banilor. De asemenea, nu se face o delimitare clară între fapte şi opiniile jurnalistului care a consemnat materialul sau ale „analistului economic" Victor Gurău. Acuzaţiile de trafic de influenţă, spălare de bani şi finanţare ilegală a partidului sunt foarte grave, însă articolul nu conţine dovezi care ar demonstra aceste acuzaţii, fiind bazate exclusiv pe judecăţile de valoare ale sursei declarate a articolului. Normele deontologice şi bunele practici jurnalistice obligă jurnaliştii să verifice faptele din mai multe surse independente una de alta.

Articolul analizat atribuie etichete persoanelor la care se referă şi conţine unele exprimări insultătoare (vezi exemple mai sus). La un moment dat, despre consilierul Oleg Cernei se spune că ar fi „portavoce extrem de linguşitoare şi greţoasă a primarului Dorin Chirtoacă".

Imaginile selectate pentru publicare comportă un caracter de manipulare informaţională. Textul din pagina a doua este ilustrat cu imaginea panoului publicitar al PLDM şi nu are o legătură directă cu textul despre presupusele „scheme frauduloase de finanţate" a altui partid - PL. În acest fel, ziarul lasă se înţeleagă că ar fi implicat în aceste scheme şi alt partid de la guvernare sau guvernarea în ansamblu. Această concluzie transpare la sfârşitul articolului, când locuitorilor din Chişinău li se recomandă „să fie atenţi la pretendenţii care aspiră la conducerea primăriei, să ia aminte ce-şi permit ei pe timpul campaniei electorale, la laudele la care se dedau, deoarece în capitală sînt trei probleme mari: cîinii, gropile şi proştii. Haitele de cîini nu au dispărut. Gropile au rămas, deşi s-au îngropat şi se îngroapă amar de bani, iar proşti riscăm să devenim noi, deoarece ne lăsă cu gura căscată, adică ne aiuresc şi nu fac nimic!".

În concluzie, articolul „Scheme frauduloase de finanţate a Partidului Liberal şi de deturnare a banilor publici prin intermediul structurilor municipale" este un material de anti-reclamă electorală care utilizează tehnici de manipulare a opiniei publice şi încalcă grav standardele etice şi profesionale şi bunele practici ale jurnalismului responsabil.

Referinţe:

1. http://www.moldova-suverana.md/politic/1566-bugetul-capitalei-la-cheremul-clanului-chirtoac-ghimpu.html

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T