CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Raport Nr.2, Monitorizarea mass-media în campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011: Studiu de caz nr. 1

NIT, Curier, 11 mai, 22:00 Autor: Sergiu Strungaru
Centrul pentru Jurnalism Independent, 19 mai 2011, 14:08

Postul cu acoperire naţională NIT a inclus în buletinul de ştiri din 11 mai, ora 22.00, un amplu material în care, într-o manieră critică, sunt făcute totalurile activităţii lui Dorin Chirtoacă în funcţia de primar al capitalei. Genul materialului este dificil de identificat. Nu este vorba de un reportaj, căci reporterul nu relatează despre evenimente importante de la faţa locului, dar nici de o ştire, căci nu are caracter de ştire - informaţia nu este nici actuală, la zi, nici semnificativă sau neobişnuită. Materialul nu răspunde nici întrebărilor tradiţionale cine? ce? unde? când? de ce? şi cum?, prezentând mai multe informaţii compilate cu scopul evident de a-l discredita pe unul din candidaţii la funcţia de primar de Chişinău.

Materialul, cu durata de 5.10 minute, este evident tendenţios, lipsit de pluralism, prezintă informaţii dintr-o singură perspectivă şi abundă în comentarii ale jurnalistului, ceea ce contravine Codului deontologic. De asemenea, materialul conţine şi imagini de arhivă, incluse întru susţinerea opiniilor autorului.

Părtinirea autorului este evidentă prin nesepararea faptelor de opinie chiar la începutul materialului, când autorul se dă cu părerea: "După 5 iunie, fenomenul Dorin Chirtoacă va rămâne pentru mult timp în amintirea chişinăuienilor". Prin utilizarea expresiei „va rămâne .... în amintire" reporterul încearcă să inoculeze telespectatorilor percepţia că Chirtoacă va pierde alegerile. În continuare, autorul apare pe rol de analist politic afirmând că „Acesta a câştigat, în 2007, capitala cu un slogan puternic ideologizat anticomunist şi cu o platformă simplă. Însă după primul an de mandat, puţini chişinăuieni îl vedeau ca pe un gospodar. El era mai mult antrenat în dezbateri politice, în campanii anticomuniste şi unioniste". Pentru a evidenţia afirmaţiile privind participarea la "campanii unioniste", autorul materialului include imagini din arhivă, de la o manifestaţie publică în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde Chirtoacă declamă: "Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească".

Tendenţiozitatea jurnalistului este evidentă şi din extrasele din vox populi filmate în 2008, care au fost incluse pentru a confirma cele enunţate mai sus de reporter: "Lumea se revoltă, nu sunt mulţumiţi de activitatea administraţiei oraşului", "cu purtările estea, cu tot ajutorul dumnealui, noi o să murim, asta-i clar" sau "Noi avem nevoie de un gospodar al oraşului...".

În continuare, se pune accentul pe faptul că în cel de-al treilea an al mandatului"primarul Capitalei a lăsat treburile oraşului şi a mers să facă agitaţie electorală pentru Partidul Liberal în alegerile parlamentare. Asta şi mai mult a consolidat ideea printre chişinăuieni că edilul a folosit Primăria doar ca să-şi facă carieră politică. Oamenii deja îi cereau demisia". Urmează alte patru vox-uri (pe ecran e indicat anul 2009), în care se susţine că "el trebuie să-şi dea demisia", sau că "nu s-a evidenţiat cu nimic", iar o altă persoană spune: "Da' ce a făcut el? El se duce numai la România... Dar aici el nimic nu face. Numai gunoi peste tot". Sunt incluse şi imagini ale mormanelor de gunoaie pe stradă, după care urmează concluzia: „Iar spre sfârşit de mandat, Dorin Chirtoacă rămâne în amintirea oamenilor ca un primar care a cărat pământ moldovenesc în România, care a umblat cu brăduţul şi chefuia cu fetele tinere, în biroul Primăriei". Şi din nou se folosesc imagini de arhivă şi se dau câteva vox-uri (pe ecran e indicat anul 2010) anti-Chirtoacă.

După seria de vox-uri, reporterul continuă comentariile tendenţioase: "După aceşti patru ani, Chirtoacă vrea din nou la Primărie cu acelaşi slogan puternic ideologizat, anticomunist. El merge la alegători cu acelaşi text ca şi în 2007, că comuniştii sunt de vină pentru tot răul din lume. Chiar şi ieri, Chirtoacă a chemat presa ca să ţină lecţii de istorie a comunismului sovietic". Urmează o declaraţie extrasă din conferinţa susţinută de Chirtoacă, în care acesta vorbeşte despre crimele din perioada sovietică. În paralel, pe ecran apar câteva fotografii de la sărbătorirea zilei de naştere a lui Dorin Chirtoacă.

Reporterul mai spune că "şi apariţia unor fiţuici electorale în care e criticată dur activitatea lui Chirtoacă din ultimii patru ani (în imagini apare şi afişul în care Chirtoacă apare făcând un gest obscen - n.n.), liberalul presupune că e mâna lui Igor Dodon, candidatul PCRM la Primărie".

Materialul se încheie cu declaraţia lui Igor Dodon, prin care se sugerează că acesta, spre deosebire de candidatul PL, va veni cu soluţii la problemele locuitorilor oraşului.

În concluzie, în materialul respectiv nu se ţine cont de principiile reflectării echitabile, echilibrate şi imparţiale a alegerilor locale generale, se încalcă flagrant standardele etice şi profesionale, dar şi Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale în alegerile generale locale din 5 iunie 2011 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T