CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Raport Nr.2, Monitorizarea mass-media în campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011: Studiu de caz nr. 2

Moldova suverană, 5 mai 2011
Centrul pentru Jurnalism Independent, 19 mai 2011, 14:11

„Concluzia principală a unui raport al fundaţiei Soros-Moldova privind reforma administraţiei publice centrale. Corupţia, lipsa transparenţei şi salarizarea scăzută sânt cele mai mari probleme create de actuala guvernare", consemnare - Vlad Leghin.

Articolul începe cu concluziile unui raport realizat de un grup de autori privind reforma administraţiei publice centrale în perioada octombrie 2009-noiembrie 2010, lucrare editată la iniţiativa şi cu suportul Fundaţiei Soros-Moldova. Din start nu prea este clar dacă aceste concluzii aparţin raportului sau lui Veaceslav Bulat, coordonatorului grupului de autori ai raportului.

„Extinderea corupţiei, dosirea informaţiei despre activitatea Guvernului, ministerelor, a altor structuri publice centrale şi micşorarea salariilor funcţionarilor publici sânt insuccesele grăitoare ale reformei administraţiei publice centrale realizate de Alianţa pentru Integrare Europeană, cam aceasta este în esenţă concluzia lui Veaceslav Bulat... (sub.n)". Felul în care se face trimitere la sursă lasă loc de interpretări pentru modul în care a fost citat raportorul şi corectitudinea selectării concluziilor din raport.
Mai departe jurnalistul vine cu aprecieri date concluziilor raportorilor şi spune că „Este sugestiv faptul că această apreciere negativă nu porneşte de undeva din mediul unor experţi, analişti, ci se bazează pe rezultatele unor chestionare şi interviuri realizate..." şi că „...nu e nimic nou, senzaţional în raportul Soros-Moldova. Or, chiar un studiu al Transparency Internaţional arăta încă în toamna anului trecut că fenomenul corupţiei pe timpul guvernării AIE s-a amplificat în mod enorm în ţara noastră". Prima apreciere îl face pe cititor să înţeleagă că materialul nu mai este unul informativ despre rezultatele raportului, ci de opinie şi că jurnalistul a folosit rezultatele studiului doar pentru a-şi demonstra punctul de vedere sprijinit şi de un alt studiu al Transparency International despre care nu se ştie în ce condiţii şi cât de corect a fost citat, dacă e să amintim şi modul în care a fost preluat pasajul din raportul Fundaţiei Soros Moldova.

Pentru a sprijini mai bine afirmaţiile sale, jurnalistul trece în revistă mai multe reuşite şi nereuşite ale guvernului Filat la capitolul reforma administraţiei publice centrale, acestea sunt oferite publicului cu aproximaţie „Filat se laudă mereu cu încheierea unor contracte, acorduri de finanţare externă, obţinerea de granturi de milioane de euro, dolari SUA de la diferiţi donatori din străinătate, dar nu ne oferă nicio informaţie la ce servesc fluxurile imense (sub.n)" de finanţare externă, în ce scopuri sînt cheltuite... preţurile au crescut pe timpul aflării la putere a actualei alianţe de guvernămînt cu zeci de procente (sub.n), iar pe anumite tipuri de servicii şi mărfuri acestea au sporit de mai multe ori (sub.n)".

Autorul aminteşte că reforma administraţiei publice centrale a pornit încă în anul 2006 şi că fosta guvernare a adoptat „o strategie în acest sens care stabilea nişte obiective, metode de atingere a lor şi lumea se pusese pe muncit". El spune că noua putere „a aruncat acest document la coşul de gunoi. De aruncat aceştia, care se află azi la cîrma ţării, l-au aruncat, problemă e că nu au creat ceva în schimb. Aşa că ţara este în haos, precum e şi mintea liderilor formaţiunilor politice ce stăpînesc statul nostru". Jurnalistul nu concretizează din nicio sursă care este atitudinea actualei guvernări faţă de această reformă, şi pentru a fi mai credibil citează din raport "Unicul criteriu de reorganizare a structurilor administraţiei publice centrale au devenit, după cum spun înşişi autorii lucrării, „obiectivele partidelor politice care au format alianţa de guvernare în toamna lui 2009" şi „viziunile acestora privind sistemul de administraţie publică centrală", ceea ce în înţelepciunea populară ar însemna împărţirea ciolanului gras de către liderii Alianţei pentru Integrare Europeană". Trunchierea concluziilor raportorilor, dar şi explicaţiile jurnalistului pun la îndoială încă o dată buna credinţă a acestuia. Cu toate acestea, rămâne necunoscută poziţia Guvernului faţă de mersul reformei administraţiei publice centrale, dar şi poziţia altor specialişti pe marginea mersului reformei menţionate.

Articolul cuprinde mai multe cifre preluate din raportul realizat cu suportul Fundaţiei Soros Moldova care arată că "instabilitatea politică şi reorganizările din anul 2009, începutul anului 2010 au avut drept efect creşterea percepţiei de coruptibilitate a sistemului", după care autorul vine cu concluzie: "Altfel spus, ne-am ales cu ce-am cules".

În final, menţionăm că articolul prezintă mari probleme la selectarea şi felul cum sunt citate sursele. De multe ori autorul nu separă opinia proprie de informaţiile utilizate şi se grăbeşte să tragă anumite concluzii pe seama unor date care pun mai multe semne de întrebare. Dincolo de tendenţiozitate, articolul are probleme grave şi în ceea ce priveşte corectitudinea şi echilibrul surselor. În material nu este prezentă nicio altă sursă cu excepţia unor citate care trezesc mai multe semne de întrebare decât o confirmare a celor citate de autor.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T