CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Raport Nr.3, Monitorizarea mass-media în campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011: Studiu de caz nr. 1

NIT, Curier, 19 mai, 22:00
Centrul pentru Jurnalism Independent, 9 iunie 2011, 12:34

Reporter: Sergiu Strungaru

Pe data de 19 mai, (22:18, ştirea 5), postul de televiziune NIT prezintă un material drept un "reportaj realizat de Sergiu Strungaru", dar care la prima vedere este departe de caracteristicile acestui gen publicistic construit pe baza unor date culese la faţa locului în mod real şi nepărtinitor.

Materialul se referă la un spot electoral al lui Dorin Chirtoacă, material care, conform reporterului, "trezeşte dezbateri", iar "internauţii nu îşi dau rând la comentarea spotului". Reporterul identifică "două tabere" printre comentatorii spotului, în prima fiind cei care apreciază "vocea, imaginile, muzica reuşită, cravata potrivită cămăşii", iar cea de-a doua tabără este sceptică referitor la conţinutul clipului şi "pune la îndoială unele realizări cu care se laudă Chirtoacă". Prin această delimitare a două tabere reporterul crede că a rezolvat formal necesitatea pluralismului de opinii, fără să atragă atenţia că primii se referă la felul cum arată candidatul şi calitatea artistică a spotului, iar ceilalţi la realizările candidatului la funcţia de primar. Prin utilizarea acestei modalităţi de a clasifica opiniile după principii diferite, reporterul trişează chiar de la început.

Mai departe autorul utilizează diverse mijloace pentru demontarea a cinci din nouă afirmaţii ale lui Dorin Chirtoacă. Astfel, primul insert din spotul candidatului PL la funcţia de primar în care acesta vorbeşte despre: "Rezolvarea după 42 de ani a problemei mirosului neplăcut de la staţia de epurare a apei", este urmat de afirmaţia reporterului: "Amintim că sute de tone de noroi toxic au fost mutate lângă Bubuieci, provocând protestul organizaţiilor de mediu". Şi pentru mai multă credibilitate este inclusă părerea nu a unui reprezentant al organizaţilor de mediu, ci a unui consilier al comunei Bubuieci care vorbeşte despre riscurile ecologice ale noroiului. Toate acestea pe imagini cu camioane care descarcă noroi. Postul nu specifică de unde sunt luate imaginile, în schimb pune pe fundal un cântec de Ada Milea: "Ninge cu noroi pe noi/ Un strat maro s-a depus...". Acest trucaj video şi audio, este departe de informaţiile reale şi nepărtinitoare care ar fi trebuit să apară într-un reportaj.

Şi altă afirmaţie a lui Dorin Chirtoacă despre "implementarea programului de reparaţie a drumurilor" este urmată de concluzia reporterului că "acest subiect este unul din cele mai dureroase, căci în ultimi ani gropile s-au transformat în adevărate cratere". Urmează trei păreri despre calitatea reparaţiilor de pe strada Alba Iulia, apoi imagini cu drumuri şi Dorin Chirtoacă. Toate aceste pe fundalul unui cântec în limba rusă "doroghi moi, doroghi, vî nosili noghi, pomogali boghi". Combinaţia de muzică şi imagini pune în lumină negativă candidatul, fără să ofere contraargumente la cele declarate de către acesta în spotul electoral.

Mai departe este pusă la îndoială următoarea realizare prezentată de Chirtoacă: "procurarea 100 troleibuze noi la standarde europene". Şi aceasta este urmată de o altă constatare a reporterului: "mai mult de jumătate din troleibuzele aduse la Chişinău au avut defecţiuni tehnice şi au fost scoase de pe traseu". Drept dovadă este inclus un fragment dintr-un interviu cu un şofer de troleibuz. Reporter : "Ce s-a întâmplat?", şofer: "S-a stricat. Va veni mecanicul şi va vedea ce e", reporter: "Aşa mergând pe drum s-a stricat?", şofer "Da, aşa mergând pe drum". Acest dialog este continuat de un fragment video, filmat cu telefonul mobil, după cum e indicat pe ecran, care conţine o discuţie între două voci lângă un troleibuz presupus stricat: "Pozvoni Chirtoachi, poporosi paroli, (râsete) - Tak golosovati za Chirtoacă ili ne golosovati? (rîsete din nou)". Nici de data aceasta, telespectatorii nu au primit argumente care ar demonta realizările fostului primar, ci doar nişte acuzaţii luate nu se ştie cum şi în ce împrejurimi.

"Amenajarea a peste 100 de locuri de joacă şi odihnă pentru copii" este contracarată de afirmaţia reporterului: "În paralel oamenii se plângeau că zeci de terenuri de joacă sunt transformate în parcări sau blocuri supraetajate". În continuare este inserat un reportaj dintr-o curte din Chişinău unde este demolat un teren de joacă vechi, care include doar două păreri - cineva regretă că e demolat, căci au crescut mai mute generaţii jucându-se acolo, iar cealaltă voce afirmă că nu au nevoie de fiarele vechi şi ruginite, căci sunt periculoase pentru copii. Din acest fragment nu reiese că terenul ar fi demolat pentru a construi o parcare. Acest fragment apare într-o altă ştire din acelaşi buletin (ştirea 7) din care reiese că terenul e demolat pentru a se construi unul nou, conform actelor prezentate de Primărie, iar decizia pentru renovarea terenului a fost luată în februarie 2011 odată cu reconstruirea mai multor terenuri de joacă vechi. Materialul se încheie cu întrebarea retorică a reporterului - de ce aşa o grijă bruscă a autorităţilor pentru copii şi terenuri de joacă? - concluzia este: grija face parte din campania electorală. Intenţia reporterului de a ne demonstra că terenurile de joacă sunt transformate în parcări se încheie prin denaturarea unor realităţi şi manipularea opiniei publice prin prezentarea unor informaţii trucate.

Afirmaţia lui Chirtoacă că a acordat ajutoare şi compensaţii pentru bugetari şi familiile defavorizate este urmată de constatarea reporterului că "În semn de mulţumire Dorin Chirtoacă era la un pas de a fi călcat în picioare acum doi ani de către familiile defavorizate şi de către pensionari". Constatarea este însoţită de imagini de arhivă - fără specificarea acestui fapt - de la un protest al pensionarilor organizat de ONG "Salvgardare" şi Maia Laguta, în care protestatarii l-au îmbrâncit pe edil. Din material nu reiese că protestul a avut loc înainte de acordarea indemnizaţiilor sociale la care se referă candidatul la funcţia de primar general.

Ultima afirmaţie a lui Chirtoacă: "Sunt rezultate reale pe care le-am obţinut împreună" este urmată de cântecul: "Şi dacă mă votaţi, ia auzi aci aici: O să fac case şi creşe/ pentru mame şi copii/ Să aveţi sport şi stadioane/ pentru oamenii muncii/ Proactiv voi milita/ ca bugetele să crească/ Să pun ţara pe un făgaş/ de dezvoltare firească". Melodia este însoţită de un montaj de imagini cu Chirtoacă închinând pahare, imagini de la sărbătorirea zilei sale de naştere, mese cu bucate şi băutură, o grămadă de sticle goale, materialul încheindu-se cu Chirtoacă pufnind în râs şi râzând cu poftă, în timp ce cântecul sună astfel: "să pun ţara pe făgaş/ De dezvoltare firească".

Abordarea respectivă încălcă în mod flagrant prevederile Codului audiovizualului care spun că sensul realităţii nu poate fi deformat prin tertipuri de montaj, comentarii, mod de formulare sau titluri (Art. 7). De asemenea, se încalcă prevederile Regulamentului CEC privind reflectarea campaniei electorale la alegerile locale generale din 5 iunie 2011 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova, care stipulează clar că „Publicitatea electorală nu va fi inclusă în programele de ştiri, emisiuni sportive, emisiuni pentru copii, emisiuni cu tematică religioasă"(p. 12) şi „Materialele electorale publicate sau difuzate, atât ale Comisiei Electorale Centrale, cât şi ale concurenţilor electorali, nu pot fi însoţite de comentarii"(p.17).

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T