CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Raport Nr.3, Monitorizarea mass-media în campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011: Studiu de caz nr. 2

Moldova suverană, 19 mai 2011, p.1-2
Centrul pentru Jurnalism Independent, 9 iunie 2011, 12:38

„Nereguli de pe vremea când la Primărie era şi Ghimpu preşedinte al CMC"

Autor - anonim

Moldova suverană inserează în paginile sale Raportul de audit al executării bugetului municipal pe anul 2009, care este publicat pe părţi, în serie (19, 20, 24, 25, 26 mai). Primul material, care nu este semnat, este însoţit de o parte introductivă care explică de ce ziarul a ales să republice acest document voluminos integral, fără să intervină în el „nici măcar cu o virgulă". Autorul explică cititorilor că raportul a fost făcut pentru perioada când Primăria Chişinăului era controlată exclusiv de familiile Ghimpu şi Chirtoacă, perioadă când au fost comise jafuri de proporţii, incompetenţe şi neglijenţe în serviciu.

Fie din incompetență, fie cu rea-credinţă, autorul anonim distorsionează realitatea și transmite mesaje false către cititori. În primul rând, titlul este tendenţios şi fals. Or, raportul prezintă informaţii din anul 2009, perioadă în care Mihai Ghimpu nu era preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău, aşa cum insinuează titlul şi partea introductivă. Respectivul a fost preşedinte al CMC în perioada octombrie 2007-iunie 2009 . De fapt, în lunile ianuarie-februarie 2009, incluse în raportul de audit, această funcţie era deţinută de Eduard Muşuc (actualmente deputat în Parlamentul RM din partea PCRM), care a fost preşedinte CMC din iunie 2008 până în februarie 2009. După demiterea acestuia , preşedinţia CMC a fost deţinută prin rotaţie şi abia în vara anului 2010 a fost ales un preşedinte al CMC . Autorul, însă, din anumite motive, nu menţionează acest lucru, transferând vina pe neregulile depistate pe Ghimpu şi Chirtoacă.

De notat că textele sunt foarte mari, fiind însoţite de imaginile lui Ghimpu, Chirtoacă şi Urechean. Utilizarea imaginilor respective alături de titlu şi textul care prezintă diferite cazuri de încălcări şi gestionare frauduloasă a banilor publici, are menirea a de inocula ideea că anume Ghimpu şi Chirtoacă sunt cei culpabili de cele menţionate în raport.

În concluzie, materialele respective au un evident caracter denigrator şi comportă riscul acţionării ziarului în judecată pentru defăimare şi răspândirea informaţiilor false cu rea-credinţă.

Referinţe:

1. Mihai Ghimpu a fost ales legal in functia de presedinte al CMC: http://politicom.moldova.org/news/mihai-ghimpu-a-fost-ales-legal-in-functia-de-presedinte-al-cmc-129835-rom.html. Demiterea lui Mihai Ghimpu, pe ordinea de zi a consiliului: http://www.protv.md/stiri/politic/demiterea-lui-mihai-ghimpu-pe-ordinea-de-zi-a-consiliului.html
2. Eduard Muşuc a fost demis prin vot secret: http://www.azi.md/ro/story/1338. Pesedinte al CMC ales prin rotatie: http://www.capitala.md/index.php?option=com_content&view=article&id=133%3Apreedinte-al-cmc-ales-prin-rotaie&Itemid=4⟨=ro
3. CMC are preşedinte nou: http://www.allmoldova.com/ro/moldova-news/society/1249050007.html

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T