CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Raport Nr.3, Monitorizarea mass-media în campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011: Studiu de caz nr. 1

Nezavisimaia Moldova, 19 mai 2011
Centrul pentru Jurnalism Independent, 9 iunie 2011, 12:41

Дискуссия на ТВ: Додон хочет заниматься хозяйственной деятельностью, а Киртоакэ волнуют политические конфигурации (Discuţii la TV: Dodon doreşte să se ocupe de activităţi administrative, iar Chirtoacă este preocupat de configuraţiile politice) (http://www.nm.md/daily/article/2011/05/19/0103.html)

La 19 mai, ziarul Nezavisimaia Moldova inserează un material în care povesteşte cititorilor despre dezbaterile electorale care au avut loc pe data de 17 mai la Publika TV între Igor Dodon, candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei, şi Dorin Chirtoacă, candidatul PL la funcţia de primar al capitalei. Această intenţie, frumoasă la prima vedere, de a le transmite alegătorilor cele mai importate pasaje din emisiune se transformă de fapt într-un model de selectare tendenţioasă a mesajelor şi manipulare a opiniei publice.

Dacă este să judecăm după conţinutul articolului, reiese că cel mai activ la dezbateri a fost candidatul PCRM. Aproximativ 90 la sută din citatele preluate din emisiune aparţin lui Igor Dodon. Acesta este citat de fiecare dată cu precizie, iar replicile lui Chirtoacă lipsesc. În cele câteva aliniate formulate de ziar se regăseşte întreaga platformă electorală a candidatului comuniştilor la funcţia de primar al capitalei.

„Locuitorii Chişinăului aşteaptă de la noi discuţii constructive, dar nu un război politic, ei aşteaptă soluţii pentru probleme reale, dar nu confruntări ideologice", spune Igor Dodon şi adaugă: "Din păcate, în activitatea conducătorilor primăriei Capitalei în ultimii patru ani a fost prea multă politică, mult mai multă decât rezolvarea unor probleme reale". Candidatul comuniştilor este citat cu mai multe răspunsuri şi pentru depăşirea eventualelor neînţelegeri cu coaliţia de guvernare în caz de va ajunge la Primărie.

„Realitatea demonstrează că, în ultimele luni, mulţi membri ai AIE recunosc că au sprijinit Alianţa, deoarece aveau nevoie de funcţii. Nu mă aştept la schimbarea configuraţiei Alianţei, ci la o activitate constructivă dacă nu mă voi amesteca în politică. Voi găsi un limbaj comun cu premierul Filat şi cu alte persoane".

Dorin Chirtoacă este citat abia în finalul articolului. Acesta vine cu o replică la ultimul enunţ al contracandidatului şi este introdus cu ajutorul unei aprecieri din partea autorului. „Dorin Chirtoacă a fost în mod evident nemulţumit (s.n.) atunci când Igor Dodon a făcut aluzie la posibilele schimbări în arena politică.

În final, autorul aminteşte că, „potrivit publika.md, 14 candidaţi luptă pentru fotoliul de primar al Capitalei". Nu este clar dacă această trimitere se referă strict la această informaţie sau la întreaga ştire. În realitate, un material cu un astfel de conţinut nu a fost identificat pe site-ul postului de televiziune la care s-au întâlnit cei doi candidaţi. Din cele menţionate mai sus reiese că ziarul trişează prin trimiterea la o sursă care în realitate nu există.

Prin felul în care a fost selectată informaţia şi a fost scris titlul, ziarul dă dovadă de lipsă de obiectivitate şi imparţialitate. Deşi, la prima vedere, publicaţia respectă pluralismul de opinii prin citarea ambelor părţi, decalajul mare dintre spaţiul oferit lui Igor Dodon şi cel rezervat lui Dorin Chirtoacă arată că nu a fost respectat echilibrul între cele două părţi. Aceste două observaţii, plus opinia autorului despre comportamentul celor doi în cadrul dezbaterii televizate (este vorba de o ştire, şi nu de o comentariu) denotă şi o atitudine tendenţioasă în favoarea candidatului PCRM la funcţia de primar al Capitalei.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T