CăutareSr
22 ianuarie 2022
Comentarii
Interviuri

Gheorghe Russu

Vice-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei

Bătuţi de soartă şi de stat

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Au crescut prin case de copii, internate şi şcoli de meserii cu speranţa că va veni cineva să-i ia acasă. Ajunşi la vârsta majoratului, părăsesc aceste instituţii pentru a-şi croi propriul drum în viaţă. La despărţire li se spune că sunt liberi să facă ce vor, că toată lumea e a lor, că totul de acum încolo depinde de ei. Însă ei nu ştiu că dincolo de poarta orfelinatului nu îi aşteaptă nimeni, că strada nu le poate fi casă, iar străinii prieteni. Singura avere a lor la despărţire de educatori şi de colegi sunt cinci mii de lei oferiţi drept indemnizaţie unică şi hainele de pe ei.

Săptămîna în imagini
80_4dff5042440a3
80_4dff5046be87a
125_4dff503a2b7e9

Flash-mob „+1 vot”, pentru mobilizarea votanţilor © Moldova Azi

Raport Nr.4, Monitorizarea mass-media în campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011: Studiu de caz nr. 1

NIT, Curier, 10 iunie 2011, 20:00, minutul 09:50 Reporter: Sergiu Strungaru
Centrul pentru Jurnalism Independent, 20 iunie 2011, 16:14

Postul cu acoperire naţională NIT, include în buletinul de ştiri din 10 iunie un material cu durata de 4,05 minute, întitulat „Întâlnirea perdanților", care abordează tema aşteptatei vizite la Chişinău a senatorului american John McCain, fost candidat la funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Deşi a apărut într-un buletin de ştiri, materialul reprezintă mai curând o încercare de analiză a influenţei şi implicaţiilor americane în politica Republicii Moldova, bazată pe afirmaţiile unor experţi anonimi. Contrar normelor deontologice, reporterul o face pe expertul, comentând şi făcând aprecieri, fiind evident părtinitor, oferind informaţii dintr-o singură perspectivă, utilizând imagini şi coloana sonoră în scop de manipulare a opiniei publice. În final, cu trimitere la surse nenominalizate, autorul conchide că „se consolidează ideea unor analişti care spun că Republica Moldova s-a transformat întro colonie a SUA".

"Întâlnirea pierdanţilor. Duminică, Marian Lupu şi Vladimir Filat care au acumulat rezultate modeste în alegerile locale din 5 iunie îl vor primi în vizită pe senatorul american John McCain, cel care a pierdut alegerile pentru Preşedinţia Statelor Unite în 2008", anunţă prezentatoarea din studio, precizând că „ce vor discuta cei trei încă nu se ştie, însă această vizită se înscrie în politica actualei guvernări de a coordona acţiunile cu oficialii americani". Astfel, din start telespectatorilor NIT le-a fost furnizată nu o informaţie/ştire obiectivă despre vizita senatorului american la Chişinău, ci o apreciere a acestei vizite din perspectiva supoziţiei că actuala conducere a ţării este aservită unor interese străine.

Reporterul începe cu afirmaţia că „Moldova rămâne în continuare ţinta americanilor", amintind că în martie la Chişinău s-a aflat „în inspecţie" vicepreşedintele SUA Joe Biden care a lăudat alianţa de guvernare şi a spus că Moldova este o poveste de succes a democraţiei. „Nu prea a fost convingător solul american. Biden nu are de unde şti că, odată cu venirea Alianţei la putere, Moldova s-a transformat întro poveste de groază...", afirmă reporterul, prezentând în continuare „fapte" cel puţin eronate, dacă nu false: „...cu zeci de proiecte sociale şi investiţionale blocate, cu îngheţarea salariilor şi pensiilor, cu creşterea necontrolată a preţurilor, cu lichidarea şcolilor, cu valuri masive de criminalitate", în timp ce imaginile demonstrează oameni săraci, fără adăpost, pancarte şi persoane care protestează. Astfel, NIT a încălcat normele deontologice, dar şi Codul Audiovizualului care prevede obligaţia radiodifuzorilor să plaseze fiecare ştire în cadrul emisiunilor informative, astfel încât: „a) informaţia care compune ştirea să fie veridică; b) să nu fie deformat sensul realităţii prin tertipuri de montaj, comentarii, mod de formulare sau titluri" (articolul 7).

Pentru a demonstra că guvernarea este dirijată din exterior, autorul materialului aminteşte despre neînţelegerile din cadrul alianţei de guvernământ care ar fi fost la un pas de destrămare „din cauza intereselor oligarhice" în timpul examinării bugetului de stat, însă „din nou au intrat în joc americanii". NIT reia declaraţiile făcute în Parlamentul Republicii Moldova la 26 martie a.c., inclusiv de liderul PCRM Vladimir Voronin care spune că „aseară ei au fost la ultima consultaţie la ambasada respectivă şi au primit indicaţiile respective să voteze...". Ca „dovadă" a supoziţiei că actuala conducere a ţării primeşte indicaţii „de la americani", postul de televiziune prezintă nişte imagini de arhivă în care apare maşina şefului interimar al statului, reporterul menţionând că „Marian Lupu este surprins la ora 7 dimineaţa cu maşina de serviciu cum părăseşte reşedinţa ambasadorului american".

În continuare, în imaginile difuzate de NIT apare ambasadorul SUA urcând treptele Palatului Republicii, în timp ce autorul materialului se întreabă retoric: „După aceasta a apărut întrebarea: cine, de fapt, guvernează Republica Moldova şi cine dictează regulile acestui popor?". În contextul vizitei de duminică, 12 iunie, a senatorului McCain, reporterul din nou face trimitere, fără a-i nominaliza, la „analişti" care ar fi evidenţiat că este vorba de întâlnirea „perdanţilor politici", amintind că McCain a pierdut alegerile prezidenţiale în SUA în faţa lui Barack Obama, iar „de cealaltă parte, Marian Lupu a suferit o înfrângere colosală în Chişinău, acumulând pe 5 iunie 3% din încrederea cetăţenilor. La fel şi Vladimir Filat care a pierdut în Chişinău jumătate din susţinătorii săi". Această afirmaţie este exagerată şi speculativă în condiţiile în care nici Marian Lupu, nici Vlad Filat nu au candidat personal pentru funcţii elective în alegerile locale.

În finalul materialului, reporterul din nou face trimitere la surse anonime şi conchide că „se consolidează ideea unor analişti care spun că Republica Moldova s-a transformat întro colonie a Statelor Unite ale Americii", pe fundalul unei melodii sugestive şi a unor imagini care arată, pe de o parte, oameni necăjiţi şi săraci, iar pe de altă parte, pe senatorul McCain râzând, pe liderul PL Mihai Ghimpu căscând la şedinţa Parlamentului şi pe alţi lideri ai alianţei de guvernare în ipostaze care arată că ei sunt mulţumiţi. O asemenea montare a imaginilor denotă clar intenţia autorului şi a postului de televiziune NIT de a transmite un mesaj manipulator şi propagandistic.

 Comentariile vizitatorilor
Comentarii recente:
Nu exista comentarii la acest material.
Va rugăm să vă autentificaţi pentru a lăsa comentarii.
T