Politic

Comuniştii au prezentat la Curtea Constituţională propriul proiect de modificare a Constituţiei

Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor din R. Moldova a prezentat, miercuri, la Curtea Constituţională, propriul proiect de lege pentru modificarea articolului 78 din Constituţie, care prevede modalitatea alegerii şefului statului.
DECA-press, 31 martie 2010, 17:15

Proiectul, semnat de 35 de deputaţi comunişti, prevede că la funcţia de şef al statului vor fi înaintaţi cel puţin doi candidaţi, iar votarea va fi organizată în trei tururi. În primul tur va fi ales candidatul care a obţinut 61 de voturi din numărul deputaţilor aleşi. În cel de-al doilea tur se va considera ales candidatul care va acumula 57 de voturi din numărul deputaţilor aleşi. În cadrul celui de-al doilea tur vor putea participa toţi candidaţii care au participat la primul tur, indiferent de numărul de voturi pe care le-au acumulat. Dacă nimeni dintre candidaţi nu va acumula nici această majoritate se propune organizarea celui de-al treilea tur de scrutin cu participarea doar a primilor doi candidaţi. În turul trei se va considera ales candidatul care a întrunit cel puţin votul majorităţii deputaţilor aleşi.

În cazul în care nici după al treilea tur preşedintele R. Moldova nu va fi ales, în termen de zece zile lucrătoare, şeful statului în exerciţiu va dizolva Parlamentul şi va stabili data alegerilor în noul Parlament. Alegerile anticipate vor avea loc în termen de 60 de zile de la data dizolvării Parlamentului.

Comuniştii susţin că norme asemănătoare de alegere a şefului statului şi dizolvare a Parlamentului sunt prevăzute în Constituţiile mai multor state europene.

© DECA-press. Toate drepturile rezervate. Redistribuirea sau republicarea stirilor este interzisa fara acordul in scris al Agentiei DECA-press.

 

T