Social

Un an e prea puţin?

La un an de la protestele din 7 aprilie, dosarul lui Andrei Păvăloi, unul din participanţii la manifestaţie, mai este încă pe rol. Andrei nu ştie la ce etapă este dosarul său şi se întreabă de ce se tergiversează examinarea acestuia.
Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, 7 aprilie 2010, 16:51

A început ca martor, dar a sfârşit ca bănuit.

La 15 aprilie 2009, Andrei Păvăloi, directorul adjunct al unui liceu din capitală, în timp ce era la ore, doi poliţişti îmbrăcaţi în civil i-au cerut să-i însoţească la Comisariatul de poliţie. Motivul invocat a fost citarea în calitate de martor într-un dosar.

După un scurt interogatoriu şi-a dat seama că nu este considerat martor, ci mai degrabă bănuit. „Întrebările pe care mi le adresau erau de-a dreptul acuzatoare. Mă întrebau dacă am obligat elevii mei să meargă la proteste. Mai mult, m-au întrebat dacă sunt afiliat politic şi ce funcţie deţin în partid. Eram anchetat în toată legea", povesteşte revoltat Andrei. Locotenentul major de poliţie Petru Bistriţchi, care îl ancheta, i-a confiscat telefonul mobil şi a găsit în videoteca telefonului un filmuleţ cu scene din ziua de 7 aprilie. „Am fost prezent la proteste şi pun pariu că oricine se afla acolo şi avea un telefon mobil filma, dar aceasta nu reprezintă o dovadă că am contribuit şi la vandalizările clădirii Preşedinţiei şi Parlamentului", se justifică Andrei.

La sfârşitul interogatoriului, Andrei Păvăloi a fost acuzat de chemare la nesupunere şi la dezordini în masă.

Târgul cu procurorul

La două săptămâni după emiterea ordonanţei, Andrei a fost citat de către Procuratura. A mers însoţit de un avocat, reacţia procurorului Sârbu a fost una „stranie", spune Andrei. La fel de neobişnuită a fost şi întrebarea pe care i-a adresat-o: "La ce bun ai venit cu avocatul? Eu nu ţi-am spus să vii cu el!".

Ulterior, povesteşte Andrei, procurorul le-a propus celor doi un târg prin care el urma să recunoască o parte din vină, astfel ca dosarul să poată fi clasat. Andrei a refuzat înţelegerea, pentru că, spune el, nu se consideră vinovat. „Primul gând care mi-a venit a fost legat de cazierul judiciar. Aş fi avut o pată neagră în actele mele", spune Andrei.

Incertitudine

A trecut aproape un an de când Andrei Păvăloi este subiectul unui dosar penal. Andrei nu a mai fost citat de nicio instanţă, motiv pentru care nu ştie la ce etapă se află investigaţia şi ce urmări ar putea avea tergiversarea examinării dosarului. „Nu mi-a fost aplicată interdicţia de părăsire a ţării, totuşi, îmi fac griji pentru viitorul meu. Nu înţeleg de ce durează atât de mult timp?! Oare un an e prea puţin?"

Autor: Dina Ivanov, SSAJ

 

T