Social

Urgenţa - locul de întâlnire a protestatarilor şi poliţiştilor

Zeci de participanţi la evenimentele din 7 şi 8 aprilie au fost traumatizaţi şi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Spitalul de Urgenţă a fost a doua destinaţie a manifestanţilor, după comisariatele de poliţie.
Moldova Azi, 7 aprilie 2010, 17:08
Conform datelor Spitalului de Urgenţă, în zilele de 7 şi 8 aprilie 2009 au fost înregistraţi 220 pacienţi
Conform datelor Spitalului de Urgenţă, în zilele de 7 şi 8 aprilie 2009 au fost înregistraţi 220 pacienţi

Trei zile de urgenţă

Medicii de la Spitalul de Urgenţă au lucrat zi şi noapte, pentru a face faţă numărului sporit de oameni care se adresau pentru ajutor în zilele de 7 şi 8 aprilie ale anului trecut. Dar au fost şi medici care au stat câte trei zile la spital: au venit luni, 6 aprilie, la serviciu şi au plecat acasă miercuri, cu un alt capitol al istoriei naţionale scris deja. Indirect, au luat parte la evenimente, fiind în contact mereu cu protestatarii care erau aduşi la spital.

Primii răniţi au început să vină după-amiază, când s-au început confruntările cu poliţiştii. Vladimir Ceobanu, medic rezident, spune că au fost aduşi mulţi adolescenţi, care aveau răni la cap, la faţă, la picioare şi la spate, acestea fiind cauzate de cărămizile care s-au aruncat în timpul protestelor. Desigur că minorii erau consultaţi, ajutaţi şi apoi trimişi la Spitalul pentru Copii „Emil Coţaga".

„Printre răniţi erau şi poliţişti", îşi aminteşte medicul. Aceştia fuseseră loviţi cu cărămizi în regiunea capului şi a feţei.

Ginecologii - de mare ajutor

Cu toate că numărul medicilor din fiecare secţie a Spitalului de Urgenţă a fost dublat, răniţii din centrul capitalei au invadat sălile şi holurile spitalului. Deoarece Secţia de internare are doar două săli pentru proceduri, pacienţii erau repartizaţi prin toate secţiile chirurgicale, doar pentru a primi ajutor.

Medicul în secţia de chirurgie maxilo-facială, Ghenadie Cucu, îşi aminteşte că pacienţii primeau îngrijiri chiar pe hol, iar ginecologii suturau pe cei cu plăgi la spate, fese sau picioare. Mulţi dintre manifestanţi au refuzat spitalizarea, preferând să plece acasă, imediat după micile intervenţii chirurgicale. Cu capul bandajat sau cu pansamente pe spate şi picioare, pacienţii din 7 aprilie de la Spitalul de Urgenţă au fost mai norocoşi decât cei care au rămas la proteste. Cel puţin, pentru faptul că nu au fost maltrataţi...

„Seara, s-au mai liniştit puţin", spune Vladimir Ceobanu, însă au început să vină noi pacienţi, şi anume cei de la comisariatele de poliţie. Aceştia aveau leziuni pe tot corpul şi susţineau că au fost bătuţi de poliţişti. Cei care au venit la Spitalul de Urgenţă în seara zilei de 7 aprilie de la comisariatele de poliţie erau tineri şi erau toţi băieţi.

Statistici de după 7 aprilie

Noaptea spre 8 aprilie nu a fost atât de solicitantă ca ziua.

Medicii de la Urgenţă spun că au fost preocupaţi, în primul rând, de starea pacienţilor, fără a fi cerut acte de identitate sau poliţă de asigurare, în acea situaţie. Protestatarii răniţi şi-au păstrat calmul, atunci când au stat pe holurile spitalului alături de poliţiştii aduşi la Urgenţă. În declaraţiile din iulie 2009, ex-procurorul general Valeriu Gurbulea declara că în timpul protestelor din aprilie au fost răniţi cca 300 de poliţişti.

Conform datelor Spitalului de Urgenţă, în zilele de 7 şi 8 aprilie 2009 au fost înregistraţi 220 de pacienţi, din care 180 s-au adresat, timp de câteva ore, pe 7 aprilie.

Data de 7 aprilie este consacrată ca Ziua Mondială a Sănătăţii. Tema anului 2009 a fost "Să salvăm vieţi. Să facem spitalele mai eficiente în situaţii de urgenţă". Chiar dacă spitalele din capitală au fost testate din plin în zilele protestelor din aprilie, este regretabil faptul că nu toţi cei care au avut nevoie de ajutor medical au ajuns la Spitalul de Urgenţă.

Autor:Natalia Dabija, ŞSAJ

 

T