Social

Monument în amintirea victimelor din aprilie?

Proiectul Monumentului Liberăţii va fi prezentat publicului pe 7 aprilie, la un an de la protestele de anul trecut.
Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, 7 aprilie 2010, 17:12
Proiectul Monumentului Libertăţii
Proiectul Monumentului Libertăţii

"Deputaţii vor trece printre aceste plăci ca printre nişte senzori, ca printr-o vamă", spune Tudor Cataraga, sculptorul care a câştigat concursul.

Un monument de 120 de mii de euro


Monumentul va fi compus din 11 plăci de metal negru, pe fiecare placă vor fi inscripţionate mesaje preluate de pe internet din acea perioadă, atât declaraţiile tinerilor, cât şi ale oficialilor.
Cât despre costul monumentului, autorul spune că va fi de aproximativ 115 - 120 de mii de euro.

"Rezultate, nu vorbe şi monumente"

Opiniile cu privire la designul monumentului sunt împărțite.

Mariana Şlapac, preşedinta Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice, dezaprobă proiectul Monumentului Libertăţii.

„Monumentul va fi perceput ca o adunătură de plăci metalice asemănătoare cu plăcile comemorative dintr-un cimitir, amplasate fără o logică", susţine aceasta.

Pe de altă parte, Ghenadie Jalbă, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, spune că proiectul este cel mai bun din cele prezentate în concurs: „Crucea va fi văzută de la etajele de sus ale Parlamentului. Guvernanţii trebuie să vadă în permanență acest simbol".

Criticul Vladimir Bulat are câteva obiecţii, una legată de prezenţa semnului crucii în proiectul selectat de juriu. "Este mai degrabă o intenție de monument, nu un monument cu "cap și coada", el nu are un început, nici nu pare să aibă un sfârșit. E ceva ce aduce cu anii '60 americani, de pildă, cu sculptura minimalistă. Dar ce este cu totul neclar și inadecvat e ideea de cruce, pe care o vezi doar din locul în care SIS-ul a arborat drapelul românesc..."

Psihologul Parascovia Topada consideră că "acest monument ca un simbol al ruşinii, al eşecului atât al forţelor de ordine - care nu au asigurat nici securitatea oamenilor, nici a edificiilor statului -, cât şi al fostei, şi al actualei guvernări. Vreau rezultate, nu vorbe, nu monumente."

„Trebuie să avem un monument al nostru"


Ion Ciobanu este student și a participat la evenimentele din 7 aprilie 2009. "Discutam cu colegii că, la sigur, o să fie selectat ceva banal. Îmi pare bine că nu am avut dreptate. Am fost bătuți și umiliți în acele zile. Trebuie să avem un monument al nostru. Iar locul monumentului este acolo unde au încercat să ne închidă gurile."

Cristina Condrea, studentă, participantă la protestele din 7 aprilie, consideră că tinerii au plătit prea mult pentru ca acum să li se ridice doar un monument, „chiar dacă se numeşte al Libertăţii. Unicul lucru care mi-a plăcut este amplasarea acestuia şi faptul că vor fi notate şi mesajele de pe Twitter din acele zile".

Consiliul Municipal Chişinău a aprobat deja autorizaţia pentru construcţia Monumentului Libertăţii...

Autor:Violeta Terguţă, ŞSAJ

T