Integrare europeană

Stefan Fule: Mai departe, mai rapid: avansăm împreună

Republica Moldova este un vecin apropiat şi un partener important pentru Uniunea Europeană. Relaţiile noastre s-au intensificat foarte mult pe parcursul ultimelor luni.
Stefan Fule, 16 mai 2010, 09:55

Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere faptul că Guvernul Moldovei a plasat obiectivul de integrare europeană în topul priorităţilor sale. Acest lucru este de importanţă strategică - nu numai pentru că va aduce stabilitate în zona noastră de vecinătate, dar şi pentru că va aduce ţării voastre şi vouă, cetăţenilor săi, multe beneficii tangibile. În calitate de Comisar al UE pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, văd acum o oportunitate de a dezvolta mai rapid relaţiile UE-Moldova.

Mai mult de zece ani am lucrat împreună pentru a consolida relaţiile noastre. Am reuşit să aducem cetăţenii noştri mai aproape unii de alţii. Împreună, am promovat afacerile şi investiţiile şi am dezvoltat cooperarea în domeniul Politicii Externe şi de Securitate. Mai recent, am lucrat împreună pentru aderarea Moldovei, în calitate de membru cu drepturi depline, la Comunitatea Energetică, deschizând astfel calea pentru integrarea deplină a ţării în piaţa energetică a UE. Dar se poate face mai mult. În decursul mandatului meu de cinci ani, în calitate de Comisar, voi depune eforturi pentru a ajuta Moldova să culeagă roadele unei relaţii mai strânse cu UE.

La începutul anului am lansat negocierile privind ambiţiosul şi amplul Acord de Asociere între UE şi Moldova. Acest Acord va aduce Republica Moldova, în mod semnificativ, mai aproape de Uniunea Europeană, atât politic, cât şi economic. Aştept cu nerăbdare încheierea acestor negocieri, cât mai curând posibil.

Cu toate acestea, trebuie să tindem spre mai mult. Când ţara dumneavoastră va fi pregătită, putem începe negocierile pentru integrarea economică deplină. Pentru aceasta ar trebui să stabilim o aşa numită zonă profundă şi cuprinzătoare de comerţ liber, ca parte a Acordului de Asociere. Moldova va avea mult de câştigat în urma acestuia. Întreprinderile din Moldova vor avea acces sporit pe piaţa UE, care este cea mai mare piaţă din lume şi cea mai prosperă piaţă unică. Pentru a beneficia pe deplin de aceasta, Moldova va trebui să pună în practică o masă critică de reforme structurale, precum şi să alinieze reglementările sale economice şi comerciale cu cele ale UE. Un astfel de efort amplu va face economia Moldovei mult mai competitivă la nivel global. Aceasta va atrage investiţii şi va crea locuri de muncă atât de necesare.

Sunt conştient de faptul că o mai mare libertate de a călători pe teritoriul UE este foarte importantă pentru cetăţenii Republicii Moldova. În ultimii ani, am reuşit să reducem sau chiar să eliminăm taxele de viză pentru unele categorii de cetăţeni ai Republicii Moldova, acordând vize cu intrări multiple sau pentru călătorii în grup. Ne vom strădui şi în continuare să simplificăm călătoriile în Uniunea Europeană.

Moldova se confruntă astăzi cu provocări formidabile. Pentru a le face faţă e nevoie de acţiuni hotărâte de reformă. Uniunea Europeană va susţine Moldova în aceste eforturi. Sprijinul nostru în continuare va fi real şi substanţial. La 24 martie am găzduit, la Bruxelles, o conferinţă de amploare. Aceasta a reunit Guvernul dumneavoastră şi partenerii internaţionali, care au promis Moldovei sprijin financiar de peste 1,9 miliarde de euro, până în 2013. Am discutat, de asemenea, modalităţile optime de livrare a acestei asistenţe, concentrându-ne asupra principalelor reforme şi obiective comune. Cu această ocazie, am convenit să majorăm cu 75% asistenţa bilaterală UE pentru Moldova.

Moldova face progrese încurajatoare în domeniul drepturilor omului şi a valorilor democratice. Aceste valori stau la baza relaţiei noastre. O societate care ţine la aceste valori le permite oamenilor să-şi valorifice pe deplin potenţialul, în sfera politică, socială sau culturală sau prin intermediul afacerilor şi investiţiilor. Acesta este motivul pentru care, în calitatea mea de prieten apropiat şi consecvent al Moldovei, voi continua să insist pentru progres în acest domeniu. Dialogul bilateral privind drepturile omului, stabilit de curând între UE şi Moldova, ne va ajuta să transformăm acest obiectiv în realitate.

În acelaşi spirit menţinem angajamentul nostru ferm de a ajuta eforturile multilaterale de găsire a unei soluţii la problema transnistreană, cu respectarea deplină a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării dumneavoastră.

Istoria Europei din secolul trecut ne învaţă că prosperitatea şi stabilitatea depind de o cooperare strânsă între vecini. Moldova se va confrunta cu numeroase provocări în următorii ani. Dar nu va fi singură. Ca un partener constant şi ferm, Uniunea Europeană este hotărâtă să ajute Republica Moldova în eforturile sale de a-şi consolida democraţia şi prosperitatea tuturor cetăţenilor săi.

Stefan Fule, Comisarul European pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate

T