Politic

Emigrantii moldoveni cer autoritatilor sa deschida sectii de votare suplimentare

Asociatia Emigrantilor Moldoveni din SUA solicita autoritatilor R. Moldova sa deschida sectii de votare suplimentare celei de la Ambasada R. Moldova din SUA, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 4 februarie 2009, 17:50

2009-02-04/11:38/ Chisinau (IPN) „Optiunea in prezent acordata de a vota in alegerile parlamentare din R. Moldova doar la sediul Ambasadei R. Moldova din Washington DC este nerealizabila din cauza distantelor si cheltuielilor mari", se arata intr-o scrisoare expediata de catre asociatie Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Asociatia cere sa fie deschise sectii de votare mobile in orasele cu populatie sporita de cetateni moldoveni si anume in Springfield, New York, Raleigh, Atlanta, Miami, Chicago, Minneapolis, Seattle si Sacramento. „Asociatia este gata sa faciliteze organizarea alegerilor in alte orase cu voluntari locali sub jurisdictia Ambasadei RM din SUA, se mai arata in scrisoarea semnata de presedintele asociatiei", Vasile Binzar.

Asociatia sustine ca, potrivit Ambasadei Republicii Moldova din SUA, la momentul actual sunt circa 40-50 de mii de cetateni moldoveni cu resedinta permanenta in SUA.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei Electorale Centrale, Eugeniu Stirbu, a declarat pentru Info-Prim Neo ca „la alegerile parlamentare din 2005 in Statele Unite ale Americii au votat 23 de persoane". „Legislatia Republicii Moldova prevede ca cetatenii aflati peste hotarele Moldovei in ziua desfasurarii alegerilor pot vota numai la sectiile consulare sau la ambasade. Ambasada a Republicii Moldova in Statele Unite este numai una. Potrivit repsonsabililor de la ambasada, 25 de persoane s-au adresat referitor la acest subiect", a spus Stirbu.

T