Politic

Primii cinci candidati in listele electorale ale celor mai influente partide politice (video)

Joi, in prima zi a campaniei electorale, au devenit cunoscute numele primelor cinci candidati din listele electorale ale celor mai influente partide politice din R. Moldova.
INFOTAG, 5 februarie 2009, 17:31

Chisinau, 5 februarie ( INFOTAG ). Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, primii cinci pe lista electorala a Partidului Comunistilor sint: Vladimir Voronin, Marian Lupu, Zinaida Greceanii, Victor Mindru si Marc Tkaciuk;

Partidul Democrat din Moldova: Dumitru Diacov, Oleg Serebrian, Oazu Nantoi, Valentina Buliga si Chiril Lucinschi;

Alianta Moldova Noastra: Serafim Urechean, Mihai Cimpoi, Veaceslav Untila, Vasile Balan si Iurie Colesnic;

Partidul Liberal Democrat din R.Moldova: Vlad Filat, Alexandru Tanase, Mihai Godea, Liliana Palihovici si Vitalie Nagacevschi;

Partidul Liberal: Dorin Chirtoaca, Mihai Ghimpu, Anatol Salaru, Corina Fusu si Vadim Cojocaru;

Partidul Popular Crestin Democrat: Iurie Rosca, Ghenadie Vaculovschi, Vlad Cubreacov, Igor Ciuru si Stefan Secareanu.

SEFUL DIRECTIEI CONSTRUCTII CAPITALE A ANUNTAT CA SE RETRAGE DIN BIROUL POLITIC AL PARTIDULUI LIBERAL

Chisinau, 5 februarie ( INFOTAG ). Vasile Panfil, seful Directiei constructii capitale din cadrul primariei, membru al Partidului Liberal (PL), a anuntat ca se retrage din biroul politic al partidului si din postul de presedinte al Organizatiei locale Centru al municipiului Chisinau, raminind insa in continuare membru al partidului.

Dupa cum transmite INFOTAG, Panfil a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca decizia in cauza este una personala si a fost determinata de faptul ca activitatea lui in cadrul partidului este incompatibila cu modul dictarorial de conducere a partidului de catre liderul acestuia, Mihai Ghimpu.

"Din momentul in care PL a obtinut victorie in cadrul alegerilor locale din 2007, iar Dorin Chirtoaca a fost ales primar al municipiului Chisinau, Mihai Ghimpu a uzurpat puterea in partid, a monopolizat toate pirghiile de conducere in Organizatia Centru a PL. De asemenea, Ghimpu ignora toate opiniile venite din partea colegilor si ia de unul singur toate deciziile importante din cadrul partidului, fara a se consulta cu organele de conducere", a spus Panfil.

Potrivit lui Panfil, stilul dictatorial, incompetenta politica si incapacitatea lui Ghimpu de a accepta compromisuri politice au dus la pierderea puterii si a autoritatii partidului in cadrul Consiliului Municipal Chisinau si la transformarea lui Dorin Chirtoaca in scutierul lui Ghimpu.

Panfil mai sustine ca PL s-a pregatit foarte prost de alegerile parlamentare din 2009 si nu a reusit sa adune in jurul sau o echipa puternica.

"Desi deocamdata nu a fost facuta publica lista candidatilor PL pentru alegeri, va spun ca din aceasta fac parte persoane de care pina in prezent nimeni nu a stiut nimic sau care nu s-au manifestat prin nimic de-a lungul acestor ani. Pentru Ghimpu nu conteaza meritele de partid, ci fidelitatea acestora fata de propria lui persoana", a mai spus Panfil.

Solicitat de INFOTAG sa-si expuna parerea vis-a-vis de reactia care ar putea urma dupa plecarea lui de la biroul politic, Panfil a declarat ca este sigur ca vor urma reactii foarte dure din partea conducerii PL, insa considera de datoria lui sa aduca la cunostinta cine si cum face politica in cadrul PL.

PPCD CREDE CA IN VIITORUL PARLAMENT VOR FI DOAR 3-4 PARTIDE

Chisinau, 5 februarie ( INFOTAG ). Partidul Popular Crestin-Democrat (PPCD) crede ca in viitorul Parlament vor fi prezente doar 3-4 partide. O declaratie in acest sens a facut joi pentru presa liderul PPCD, vicespeakerul Iurie Rosca.

Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, el a spus ca atunci cind face astfel de pronosticuri se bazeaza pe practica scrutinelor parlamentare de la 1994 si pina in prezent. De atunci si pina acum, in Parlament tot timpul au trecut doar 3-4 partide si blocuri electorale.

Liderul PPCD a atras atentia asupra faptului ca aceste alegeri au un specific aparte - nu vor fi blocuri electorale, iar aceasta, in opinia sa, reduce sansele mai multor partide de a accede in Parlament.

Totodata, el s-a aratat convins de faptul ca "PPCD va avea cel mai bun rezultat din istoria sa" si va fi prezent cu un numar important de mandate in viitorul Parlament.

"Vreau sa va amintesc ca PPCD este unicul partid din Moldova care a fost prezent in toate parlamentele de pina acum", a declarat Iurie Rosca.

El a spus ca lista electorala a PPCD reprezinta o combinatie optima si consta atit din activisti de partid cu experienta de 20 de ani, cit si din reprezentanti ai aripei de tineret si aripei de femei a partidului.

Liderul PPCD a spus ca, la fel ca si in anii precedenti, primul pe lista electorala a formatiunii va fi chiar el.

TREI PATRIMI DIN LISTA ELECTORALA A AMN SINT REPREZENTANTI DIN TERITORIU

Chisinau, 5 februarie ( INFOTAG ). Alianta "Moldova Noastra" (AMN) si-a propus drept scop sa promoveze cit mai mult membrii sai din teritoriu. Liderul AMN, Serafim Urechean, a declarat intr-un interviu acordat Jurnal.tv ca din 103 candidati la functia de deputat, propusi de AMN, 74 sint din teritoriu.

Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, el a mentionat ca, in premiera absoluta pentru Moldova, AMN a promovat sapte membri din teritoriu in primii 20 de candidati pe lista; in primii 30 numarul acestora este de 14, iar in primii 50 - 26.

Din 103 candidati ai AMN, 85 sint barbati, iar 18 - femei. De asemenea, tinerilor le-au fost acordate 17 locuri din 103.

Serafim Urechean crede ca cu aceasta echipa AMN poate obtine un rezultat la fel de bun ca si in 2007, cind, in coalitie cu alte partide, a venit la guvernare in 21 din 32 raioane ale republicii. AMN i-a revenit functia de presedinte in 14 raioane, iar in alte 7 raioane - functia de vicepresedinte.

"Poate este o declaratie curajoasa, dar noi mizam pe 52 de mandate de deputat in viitorul Parlament", a mentionat liderul AMN.

Totodata, el admite si ideea ca AMN ar putea constitui o alianta postelectorala cu alte partide democratice si poarta unele discutii in acest sens inca de pe acum.

Liderul AMN a spus ca formatiunea pe care o conduce si-a reconfirmat pozitia - de a-l promova pe el dupa alegeri in functia de presedinte al Republicii Moldova.

 

T