Politic

MAE rus: Decretul lui Ghimpu "miroase" a aventurism

Decretul semnat de Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie Ziua ocupaţiei sovietice este un element al unei campanii politice planificate, îndreptată împotriva parteneriatului moldo-rus, susţine MAE rus.
Moldova Azi, 25 iunie 2010, 14:32

Într-un comentariu publicat vineri, 25 iunie, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse menţionează că nu este pentru prima dată când Moscova se confruntă cu „abordările pseudoistorice a cauzelor şi rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, prezentate sub forma diferitor date comemorative, sunt utilizate pentru justificarea unor decizii de conjunctură, luate exclusiv în interesele grupării de guvernământ - în pofida intereselor naţionale ale statului".

MAE rus a calificat drept sacrilegiu „încercarea de a denatura istoria comună cu poporul moldovenesc, evenimentele legate de cel de-al doilea Război Mondial şi aniversarea a 65-a de la Victoria, marcată recent împreună".

Moscova susţine că decretul menţionat va conduce la confruntare atât în mediul politic, cât şi în societate. „Motivele, de care s-au condus autorii acestui plan, sunt evidente. Este vorba de a încinge emoţiile, de a sustrage atenţia de la problemele reale ale Moldovei şi, în acelaşi timp, de a distruge mecanismele existente de asigurare a stabilităţii pe Nistru", se arată în comentariul MAE rus.

În opinia MAE rus, decretul lui Ghimpu „miroase a aventurism". „Doritorii de fantezii nu ar trebui să uite de realităţile politice, pe care se bazează nu numai parametrii stabilităţii regionale şi soarta popoarelor, care locuiesc în Moldova şi statele vecine, dar şi atmosfera de pe continent, în general", scrie MAE rus.

În concluzie, MAE rus a declarat că aşteaptă de la Alianţa de guvernământ abordări mai pragmatice, „îndreptate nu spre divizarea, ci spre consolidarea societăţii moldoveneşti, spre dezvoltarea reală şi constructivă a relaţiilor moldo-ruse".

 

T