Politic

La Chişinău a fost dezvelită piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice

La Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în faţa Guvernului, a fost dezvelită piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice, transmite Agenţia DECA-press.
DECA-press, 28 iunie 2010, 14:57

Acest simbol - un bloc de granit de circa doi metri - a fost dezvelit conform unui decret prezidenţial de săptămâna trecută prin care ziua de 28 iunie 1940 a fost declarată „zi a ocupaţiei sovietice". Pe blocul de granit este inscripţionat „În acest loc urmează să fie amplasat un monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist".

Piatra a fost sfinţită de un sobor de preoţi, iar ceremonia a fost moderată de primarul Chişinăului - Dorin Chiortoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal. Pe acest loc, urmează să fie instalat un monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice.

La ceremonia de dezvelire a pietrei au fost prezenţi oficiali moldoveni - deputaţi şi miniştri, o delegaţie din România şi oameni de cultură.

Primarul Chirtoacă a declarat că 28 iunie este o zi neagră pentru R. Moldova şi această ar trebui să servească un prilej pentru unirea poporului, „pentru a putea merge cu demnitate, cu fruntea sus în Europa". „Astăzi, prin acţiunea desfăşură la iniţiativa lui Ghimpu, putem reda demnitate poporului, astfel încât durerea acumulată timp de 70 de ani să poată fi tămăduită, iar rana să fie tratată", a declarat Dorin Chirtoacă.

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu (liderul Partidului Liberal) a deplâns evenimentele de acum 70 de ani. „În această zi a venit dictatura şi moartea pentru mii de oameni gospodari basarabeni. De ce trebuie noi trebui e să trecem peste tragedia noastră, iar călăii să se mândrească de ceea ce au făcut", a declarat Ghimpu. „Viitorul monument trebuie să devină cel mai important simbol al moldovenilor", a spus Ghimpu, afirmând că „toate monumentele lui Lenin trebuie demolate".

Vorbind despre o posibilă interzicere a simbolurilor comuniste în Moldova, Ghimpu a declarat că „nu e vorba de interzicerea partidului, ci despre interzicerea simbolurilor, deoarece nu poţi să umbli cu crucea la gât şi cu satana în buzunar".

Amintim că la 24 iunie, preşedintele interimar, spicherul Mihai Ghimpu a emis un decret, potrivit căruia 28 iunie 1940 a fost declarată „Zi a ocupaţiei sovietice". Decretul prevede că în toate localităţile republicii vor fi coborâte în bernă drapelele de stat, organizate depuneri de flori la mormintele, monumentele şi memorialele victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului comunist totalitar. Decretul mai prevede că Rusia, în calitatea sa de succesor de drept al Uniunii Sovietice, ar urma să-şi retragă „necondiţionat, urgent şi transparent trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova".


© DECA-press. Toate drepturile rezervate.Redistribuirea sau republicarea stirilor este interzisa fara acordul in scris al Agentiei DECA-press.

 

T