Politic

Moldovenii din Irlanda ameninta cu actiuni de protest

Moldovenii din Irlanda ameninta cu actiuni de protest, in cazul in care autoritatile Moldovei nu le vor asigura conditii pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile din 5 aprilie.
INFOTAG, 6 februarie 2009, 17:10

Chisinau, 6 februarie ( INFOTAG ). Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, comunitatea moldovenilor din aceasta tara, care numara, potrivit unor date, pina la 10 mii de oameni, a expediat un nou demers la Comisia Electorala Centrala (CEC) prin care cer deschiderea unei sectii de votare in aceasta tara. Ei au facut noua adresare dupa ce au inteles, din expunerile unor membri ai CEC, ca primul lor demers nu va fi satisfacut.

Moldovenii din Irlanda sustin ca cea mai apropiata sectie de votare pentru ei este cea de la Londra, dar afirma ca exista mai multe piedici de a ajunge la ea. Printre acestea se numara: procedura indelungata de obtinere a vizei de acces pe teritoriul Regatului Marii Britanii si Irlandei de Nord, distanta mare si costul ridicat al calatoriei.

Membrii Comunitatii fac trimitere la dreptul lor de a alege, prevazut de Constitutie si de documentele internationale la care Moldova este parte si amintesc ca CEC are dreptul, conform Codului Electoral, de a deschide sectii de votare peste hotare si in alte locuri decit doar in sediile reprezentantelor diplomatice.

Comunitatea spera ca de data aceasta CEC va da curs cererii lor si va deschide o sectie de votare in orasul Dublin.

Ei sustin ca, in caz contrar, vor organiza o actiune de protest pe data de 22 februarie (dar nu precizeaza unde - I) si ca-si vor coordona actiunile din continuare cu moldovenii din alte tari.

Moldovenii din Italia vor sa participe la alegerile parlamentare

Chisinau, 6 februarie ( INFOTAG ). Moldovenii din Italia cer autoritatilor R. Moldova sa li asigure conditiile necesare pentru a putea participa la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Ei au adresat un apel in acest sens autoritatilor, care este semnat de 1432 de moldoveni ce locuiesc si muncesc in orasul italian Padova.

Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, ei "roaga cu insistenta Guvernul Republicii Moldova sa le creeze toate posibilitatile de a vota in mai multe orase ale Italiei".

"Localitatile cele mai reprezentative ar fi: Roma, Bologna, Milano, Padova, Torino si Venetia. Rugam, indeosebi, sa se deschida un centru electoral in orasul Padova, in care sint concentrati cei mai multi moldoveni", se mentioneaza in apel.

Moldovenii din Italia considera ca Guvernul "trebuie sa le asculte vocile lor, ace celor ce muncesc in neagra strainatate, cistigind cu greu banii ce sint trimisi acasa si contribuind esential la dezvoltarea economiei Republicii Moldova".

Anterior, cu demersuri similare s-au adresat autoritatilor de la Chisinau moldovenii din Irlanda si Statele Unite ale Americii. Autoritatile sustin ca, potrivit legislatiei, sectii de votare se deschid doar in incinta reprezentantelor diplomatice ale R. Moldova peste hotare, desi in 2005 s-a facut o exceptie si s-au deschis doua sectii de votare suplimentare in orasele romane Cluj si Iasi, unde studiaza un numar mare de studenti din R. Moldova.

T