Politic

La 28 iunie Găgăuzia serbează "Ziua eliberării de sub ocupaţia fasciştilor români"

Poporul Găgăuziei nu poate şi nu va fi de acord niciodată cu noua tentativă a unor personalităţi neadecvate de a rescrie istoria. Astfel a comentat mişcarea "Edinaia Gagauzia" decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Ziua ocupaţiei sovietice.
INFOTAG, 28 iunie 2010, 15:09

În declaraţia celei mai mari mişcări din autonomie, citată de INFOTAG, se menţionează că "pe 28 iunie 1940 teritoriul Republicii Moldova a fost eliberat de regimul fascist al lui Antonescu, care planifica să distrugă poporul găgăuz".

Mişcarea a îndemnat forţele politice din Moldova "să înceteze manipularea istoriei ţării pentru dividende politice şi să-şi concentreze atenţia şi eforturile pentru soluţionarea problemelor sociale şi economice urgente, pentru asigurarea unor pieţe de desfacere stabile a produselor autohtone".

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, la fel consideră că 28 iunie este ziua eliberării Moldovei de fasciştii români şi este convins că decretul lui Ghimpu "mai devreme sau mai târziu va fi anulat".

"Acţiunile prevăzute de decret în "Ziua ocupaţiei sovietice", inclusiv coborârea drapelelor de stat, nu vor avea loc pe teritoriul Găgăuziei. Drapelul găgăuz poate fi coborât doar la indicaţia başcanului. Eu nu voi da o asemenea indicaţie", a subliniat şeful autonomiei.


© 2010 INFOTAG all rights reserved

 

T