Politic

Decretul lui Ghimpu - necesara şi controversata ultima redută

Cei care uită trecutul, sunt condamnați să îl repete (interpretare a faimoasei fraze „Cei care nu pot memora istoria, sunt condamnaţi să o repete" de filosoful George Santayana)
Vlad Lupan, 28 iunie 2010, 15:30

"Orbire strategică" unilaterală

Semnarea Decretului Președintelui Republicii Moldova privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupaţiei sovietice a stârnit o furtună în "lingurița" politică din Republica Moldova.

Anumiți analiști au interpretat frazele, sensul vizibil al Decretului, unii chiar au reușit să menționeze momentului apariției acestui document, dar au făcut-o se pare doar din punct de vedere electoral și unilateral.

Nici un comentator cât de serios din Republica Moldova, care cunoaște realitățile de acasă, dar și de peste hotare, însă, nu a menționat un element important - Decretul a apărut exact în momentul în care în plan internațional sunt în plină desfășurare discuții privind conexiunea retragerii trupelor ruse din Republica Moldova cu negocierile „secrete" cu Rusia pe tema acordurilor de controlul armamentelor internaționale. Ori comentatorii nu cunosc acest „secret" știut de toată lumea, ori evită intenționat să o spună, adică se fac că plouă, pentru ca să smulgă ceva procente în electorală pentru partidul pentru care vor vota.


Apariţie necesară, la ţanc

Zilele trecute autorul acestor rânduri, membru a Colegiului militar, a fost întrebat foarte clar - care este poziția Republicii Moldova vizavi de retragerea trupelor ruse? Rămâne oare Republica Moldova ferm pe pozițiile sale? În contextul actual, când se negociază acorduri noi privind controlul armamentelor cu Rusia, adică documente care vor înlocui prevederile din Acordurile de la Istanbul 1999, partenerii noștri externi aveau nevoie de o confirmare, de un mesaj clar și neechivoc, și acum - Republica Moldova rămâne pe pozițiile sale!

Acest mesaj a fost transmis exact când era nevoie de el - astfel, mai multă lume se pare că se face că plouă când vorbește în termeni detașați de motivele apariției Decretului - de fapt un motiv absolut central, care este menționat și de serviciul de presă a Președinției "Decretul prezidenţial mai stipulează ca Federaţia Rusă, în calitatea sa de succesor de drept al Uniunii Sovietice, să-şi retragă necondiţionat, urgent şi transparent trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova."

Nu cunoaștem cine a sugerat Președintelui Ghimpu includerea subiectului retragerii în Decret, dar modalitatea de exprimare și momentul sunt optime, ba chiar ideale.

(Continuarea articolului citiţi pe blogul lui Vlad Lupan)

 

T