Politic

Partidele politice vor putea cheltui pentru campania electorala cel mult 12 mln lei

Partidele politice si organizatiile social-politice vor putea cheltui pentru campania electorala cel mult 12 mln lei, iar candidatii independenti - 500 mii lei. Plafonul a fost stabilitvineri, 6 februarie, de catre Comisia Electorala Centrala (CEC), transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 6 februarie 2009, 17:18

2009-02-06/17:20/ Chisinau (IPN) „Plafonul a fost majorat comparativ cu cel pentru alegerile locale din 2007, atat pentru partide, cat si pentru candidati electorali, cu un singur scop - sa nu fie ascunse cheltuielile de catre partide", a declarat in cadrul sedintei, presedintele CEC, Eugen Stirbu.

Stirbu a spus ca suma de 12 mln este una rezonabila, avand in vedere ca la alegerile parlamentare precedente, din 2005, concurentii electorali au cheltuit in total 17 mln lei. El a precizat ca partidele au solicitat ca plafonul sa nu fie mai mic de 10 mln lei.

Propunerea membrului CEC, Victor Gafton, ca plafonul sa fie majorat pana la 16-17 mln lei nu a fost acceptata. Gafton si-a motivat propunerea cu majorarea preturilor si cu faptul ca nu este vorba de bani publici. Pe de alta parte, Valentin Vizant, membru CEC, a spus ca plafonul este considerabil mai mare fata de cel de la alegerile parlamentare din 2001, cand a constituit 1 mln lei si cele din 2005, cand a fost de 2,5 mln lei. „Stabilirea plafonului are scopul sa creeze conditii egale pentru concurentii electorali, dar nu sa-i favorizeze pe cei ce-si permit cheltuieli mai mari", a spus Vizant.

Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a mentionat ca in ultimele trei campanii electorale nici un partid nu a atins plafonul, iar marea majoritate dintre ele nici nu s-a apropiat de jumatate. „La alegerile locale din 2007 plafonul a fost de 7,5 mln lei; partidele care au cheltuit 4 mln au fost campioane", a spus el.

In cadrul aceleiasi sedinte, CEC a stabilit cuantumul creditului pentru concurentii electorali in suma de 32 mii lei pentru partidele politice si de 5 mii lei pentru candidatii independenti. Potrivit lui Eugen Stirbu, cifrele au fost coordonate cu Ministerul Finantelor, fiind vorba de bani din bugetul de stat. La stabilirea sumelor a fost luata in calcul inflatia si posibilitatile bugetare.

Stirbu a remarcat ca nici un partid politic nu s-a folosit de aceasta posibilitate nici la alegerile din 2001, nici la cele din 2005 si 2007. La alegerile locale din 2007, creditul a fost solicitat de catre doi candidati independenti, care au restituit ulterior sumele.

CEC a mai constituit circumscriptiile electorale de nivelul doi in unitatile administrativ-teritoriale ale R. Moldova si a stabilit numarul persoanelor de incredere ale concurentilor electorali.

T