Politic

PLDM va ataca la CEDO decizia autoritatilor de a nu deschide mai multe sectii de votare peste hotarele RM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anuntat ca va ataca la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) decizia autoritatilor de a nu deschide si alte sectii de votare peste hotarele Moldovei, inafara celor din ambasade si consulate, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 10 februarie 2009, 17:39

2009-02-10/22:06/ Chisinau (IPN) Presedintele formatiunii, Vlad Filat, a declarat marti, 10 februarie, intr-o conferinta de presa ca „PLDM va actiona in calitate de avocat al cetatenilor aflati peste hotarele RM, carora nu li se creaza conditii de a-si exprima votul". Potrivit acestuia, cererea urmeaza a fi depusa in regim de urgenta. „Vom cere condamnarea Guvernului R. Moldova. Avem mandatul mai multor comunitati ale moldovenilor din Irlanda, Marea Britanie, Spania si Italia", a spus Vlad Filat.

Potrivit liderului PLDM, chiar daca decizia CEDO va surveni dupa desfasurarea alegerilor, in conditiile in care va fi una de condamnare, „guvernarea actuala se va face oricum responsabila de nerespectarea dreptului a sute de mii de cetateni aflati inafara statului lor".

„Ambasada Republicii Moldova in Marea Britanie are capacitatea de a primi, pe parcursul unei zile, in jur de 7 mii de persoane sa voteze, in timp ce numai in Londra sunt aproximativ 10 mii de moldoveni", a precizat prim-vicepresedintele PLDM, Alexandru Tanase. „Tot aici sunt trimisi sa voteze si cei 10-15 mii de cetateni ai RM care locuiesc in Irlanda, deoarece RM nu are misiune diplomatica acreditata la Dublin. Deci, nici teoretic nu ar fi posibil ca dreptul acestor oameni la vot sa fie respectat", a mentionat acesta.

Afirmatia Comisiei Electorale Centrale, potrivit careia legislatia RM nu permite deschiderea altor sectii de vot inafara de cele de la misiunile diplomatice este „o interpretare eronata a legii", a spus juristul Vitalie Nagacevschi, membru al Biroului Permanent Central al PLDM. „Exista un drept la libertatea alegerilor. Statul este obligat sa nu impiedice si sa asigure desfasurarea acestora", a subliniat Nagacevschi.

„Daca nu li se va oferi dreptul sa voteze direct, prin vot indirect -prin mesajele transmise rudelor - cetatenii oricum se vor exprima impotriva comunistilor aflati la guvernare", a mai spus Vitalie Nagacevschi.

PLDM ameninta ca va organiza o ampla actiune de protest in Piata Marii Adunari Nationale, daca autoritatile Republicii Moldova nu vor lua decizia pana la 22 februarie de a deschide mai multe sectii de votare in strainatate, pentru ca cetatenii moldoveni sa-si poata exercita dreptul la vot.

2009-02-10/16:46/ PSD considera ca va obtine cel putin 15% din voturile electoratului

Chisinau (IPN) Partidul Social Democrat (PSD) va obtine in electorala 2009 nu mai putin de 15% din voturile alegatorilor. O declaratie in acest sens a facut marti, 10 februarie, intr-o conferinta de presa presedintele PSD, Dumitru Braghis, transmite Info-Prim Neo.

Dumitru Braghis a mentionat ca partidul pe care il conduce este pregatit pentru campania electorala. „In raza fiecarei sectii de votare va activa cate o echipa PSD, care va promova oferta electorala a partidului. La momentul dat, din cele 1957 de sectii de votare care urmeaza a fi deschise pe teritoriul R. Moldova, PSD are acoperite peste 1800 de sectii", a spus liderul PSD.

Potrivit acestuia, in lista celor 103 candidati pentru functia de deputati propusi de PSD sunt 28 de persoane care reprezinta capitala si 75 - restul teritoriului. Lista include patru deputati, presedintele Consiliului municipal Chisinau (CMC), un viceprimar de Chisinau, doi presedinti de raioane, patru primari de orase si sate. Printre candidatii PSD se regasesc 28 de ingineri, 26 de pedagogi, 15 economisti, 16 juristi, 11 medici, 7 agronomi, 2 jurnalisti. „Acest lucru ne permite sa spunem ca lista PSD corespunde in linii mari cerintelor societatii", a remarcat Braghis.

Presedintele PSD este convins ca nici un partid nu va detine majoritatea mandatelor in urmatorul Parlament. In aceste conditii, PSD va propune partidelor de orientare democratica formarea unei coalitii, dar va pune si anumite conditii ce reies din programul sau electoral: neaderarea R. Moldova la blocuri militare, relatii de parteneriat strategic cu statele Uniunii Europene si Federatia Rusa, realizarea planului anti-criza. Daca formarea unei astfel de coalitii nu va reusi, PSD va opta pentru o coalitie larga, formata din cat mai multi deputati. Negocierile vor fi duse cu deputati in parte, nu cu fractiunile din care fac parte.

La functia de presedinte al R. Moldova, PSD va sustine, cel mai probabil, o persoana care nu va fi membru de partid. Totodata, PSD ar putea sa-l inainteze in aceasta functie pe Dumitru Braghis, la functia de presedinte al Parlamentului - pe Iurie Bolboceanu, presedintele Consiliului National al PSD, iar la functia de premier - pe secretarul general al PSD, Eduard Musuc, actualmente presedinte al CMC.

Eduard Musuc este al doilea pe lista PSD. „Daca voi ramane in continuare presedinte al CMC sau voi merge in Parlament dupa alegeri va decide partidul, insa nu este exclus ca voi ocupa o functie in executiv", a spus Musuc.

PSD va merge la alegeri cu Programul electoral „Moldova puternica - economie puternica - viata mai buna!". Lansarea ofertei electorale si a echipei PSD va avea loc duminica, 15 februarie, incepand cu ora 11.00, la Palatul National din Chisinau.

2009-02-10/16:22/ AMN cere ca PCRM sa fie exclus din cursa electorala

Chisinau (IPN) Alianta „Moldova Noastra" (AMN) cere Comisiei Electorale Centrale (CEC) sa descalifice Partidul Comunistilor (PCRM) si sa excluda formatiunea din cursa electorala.

Candidatul AMN, Victor Osipov, a declarat marti, 10 februarie, in cadrul unei conferinte de presa ca formatiunea a inaintat CEC si Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) o sesizare in care se declara grav afectata de conditiile inegale si de metodele ilegale aplicate de PCRM, dar si de unele institutii mass-media, transmite Info-Prim Neo.

„Din momentul inceperii campaniei electorale incalcarea legislatiei s-a amplificat si a obtinut un caracter si mai grav, iar principalul generator al incalcarii de norme electorale este PCRM, secundat de Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD)", a mentionat Osipov.

La 7 februarie, la Palatul National (sala administrata de Guvern prin Ministerul Culturii), fara a avea calitatea de concurent electoral, PCRM a desfasurat un eveniment electoral de amploare, in cadrul caruia a lansat platforma si lista de candidati pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, constata AMN. „PCRM a incalcat in mod flagrant, deliberat si sfidator articolul 47 alineat (1) al Codului electoral, care dispune exhaustiv: ,,agitatia electorala in favoarea concurentului electoral se admite numai dupa inregistrarea acestuia de catre organul electoral". Aceasta formatiune a depus actele de inregistrare, dar inca nu era inregistrata, urmand sa astepte verificarea actelor de catre CEC si luarea deciziei oficiale", se mentioneaza in sesizarea AMN.

Potrivit lui Victor Osipov, AMN a inregistrat si o serie de incalcari a Codului audiovizualului de catre radiodifuzorii care au dat preferinta partidului de guvernamant si l-au prezentat intr-o lumina pozitiva, ignorand punctul de vedere al opozitiei. „Compania publica „Teleradio-Moldova", posturile NIT si N4 si alti radiodifuzori au incalcat Codul electoral, prezentand in mod ilegal actiunile electorale ilegale ale PCRM", - a subliniat candidatul AMN citand din sesizare. Potrivit lui, in lista este si postul de televiziune EU TV, care este utilizat de PPCD ca si post de partid. Doar Pro TV si TV 7 au asigurat pluralismul de opinie, constata AMN.

Victor Osipov a comunicat, de asemenea, ca la 26 ianuarie, Valeriu Cosarciuc, candidatul AMN, a prezentat comitetului de monitorizare de la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei o sinteza de semnale despre climatul preelectoral din R. Moldova. „Insa „reprezentantii coalitiei ros-oranj din Parlament au determinat comitetul de monitorizare sa nu discute chestiunea Moldovei prin refuzul de a merge la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei", a declarat Osipov.

CEC nu a aprobat deocamdata vreo decizie in legatura cu sesizarea AMN.

T