Politic

AMN se lanseaza in campania electorala cu lozinca „Eurointegrare cu AMN la guvernare!"

Alianta Moldova Noastra (AMN) se lanseaza in campania electorala cu lozinca „Eurointegrare cu AMN la guvernare!". Platforma electorala a fost prezentata miercuri, 11 februarie.
Info-Prim Neo, 11 februarie 2009, 17:35

2009-02-11/23:59/ Chisinau (IPN) Liderul formatiunii, Serafim Urecheanu, a declarat ca programul de guvernare al AMN, intitulat „Saltul European al RM", se bazeaza
pe noua obiective majore, transmite Info-Prim Neo.

Din 103 persoane care alcatuiesc lista candidatilor AMN, 76 sunt reprezentanti din teritoriu. Lista contine 19 tineri cu varsta pana la 30 de ani si 24 de femei.

Pentru a realiza saltul investitional, AMN isi propune, in cazul in care va accede la guvernare, sa atraga investitii straine de peste 1 mlrd dolari anual si sa creeze conditii pentru ca cetatenii aflati la munca peste hotare sa-si poata investi banii acasa, in afaceri proprii. Pentru fiecare afacere noua deschisa de tineri in mediul rural, AMN promite sa acorde cate 8 mii de euro, pe baza unor concursuri de proiecte.

La capitolul Saltul Economic, formatiunea intentioneaza sa dubleze Produsul Intern Brut in urmatorii 4 ani, cu o crestere economica anuala de 12-15%. AMN isi propune sa creeze 350 mii de locuri noi de munca si atingerea, pana in 2013, a unui nivel mediu de salarizare de 500 euro pe luna. Pensiile urmeaza sa creasca pana la cel putin 35% din salariul mediu, ceea ce inseamna 175 de euro pana in 2013.

Saltul in domeniul ocrotirii sanatatii va fi realizat prin perfectionarea sistemului de asigurari sociale si investirea a 600 mln de lei anual in repararea, modernizarea si dotarea institutiilor medico-sanitare publice.

Pentru a moderniza sistemul educational, AMN promite sa adopte un nou Cod al educatiei in concordanta cu standardele europene. Familiile tinere vor putea inchiria locuinte in conditii avantajoase la nasterea primului copil, se mai spune in platforma electorala a AMN.

Saltul in Democratizare se doreste implicit prin alegerea presedintelui prin vot direct, de catre popor, si implementarea sistemului electoral mixt. AMN promite sa eficientizeze actul de guvernare, sa garanteze transparenta utilizarii finantelor publice.

In domeniul politicii externe AMN intentioneaza sa negocieze si sa semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeana pana la finalul mandatului, sa dinamizeze relatiile cu structurile euro-atlantice si sa armonizeze la maxim politica de buna vecinatate cu Ucraina si Romania. De asemenea, AMN isi propune sa dezvolte parteneriate cu Rusia si SUA.

Realizarea platformei electorale a AMN va avea drept rezultat major integrarea RM in UE, sustine AMN.

AMN va fi inscris al treilea in buletinele de vot. Formatiunea a fost inregistrata de Comisia Electorala Centrala marti, 10 februarie. Primul pe lista este liderul AMN, Serafim Urecheanu, urmat de academicianul Mihai Cimpoi si deputatul Veaceslav Untila.

2009-02-11/23:59/ „Patria-Rodina" nu va participa la alegeri si va sustine PCRM

Chisinau (IPN) Partidul Socialistilor „Patria-Rodina" a anuntat miercuri, 11 februarie, ca nu va participa la alegerile parlamentare din 5 aprilie si va sustine Partidul Comunistilor (PCRM). In urma negocierilor, „Patria-Rodina" a obtinut un loc pe lista candidatilor PCRM, transmite Info-Prim Neo.

Eduard Smirnov, presedintele „Patria-Rodina" ales acum 10 zile, a declarat ca partidul a luat aceasta decizie pentru ca Moldova are nevoie acum de o majoritate stabila in Parlament. Potrivit lui, PCRM are potential si experienta de conducere pentru dezvoltarea R. Moldova in conditiile crizei economice mondiale.

Smirnov a mai spus ca cele doua formatiuni sunt apropiate din punct de vedere ideologic, fiind ambele de orientare sociala.

Valentin Cralov, secretarul Comitetului executiv al Partidului Socialistilor „Patria-Rodina", a mentionat ca formatiunea colaboreaza cu PCRM inca din anul 1994, participand impreuna la alegerile generale locale din 1999 si 2003.

Potrivit lui Cralov, formatiunea a decis sa nu participe la alegeri pentru ca nu are sanse reale de a trece pragul electoral de 6% si nu doreste ca voturile pe care le va acumula sa ajunga la partidele de opozitie. „La alegerile precedente am obtinut 5%. Daca acum vom obtine 4-5%, jumatate din voturi vor fi repartizate opozitiei noastre, care este distructiva si antistatala", a precizat Cralov.

„Patria-Rodina" se declara multumita de negocierile cu PCRM, in urma carora fostul presedinte al partidului, Veronica Abramciuc, a fost inclusa cu numarul 22 pe lista PCRM.

La alegerile parlamentare din 2005, Partidul Socialistilor, ca parte componenta a Blocului electoral "Patria-Rodina", a acumulat 4,97% voturi, ceea ce nu i-a permis sa treaca pragul electoral.

Partidul Socialistilor din R. Moldova (PSRM) a fost creat de fosti membri ai Partidului Socialist din Moldova (PSM), care parasisera partidul la inceputul anului 1996 din motive de natura strategica si ideologice. In 2004, PSRM si-a schimbat denumirea in Partidul Socialistilor „Patria-Rodina".

T