Politic

Protest şi antiprotest la Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău

Ambasada Federaţiei Ruse din Chişinău a fost pichetată sâmbătă, 7 august de două tabere. Dacă unii au venit în faţa misiunii diplomatice să ceară Rusiei să-şi retragă trupele de pe teritoriul Georgiei, alţii au venit să mulţumească Moscovei pentru o “intervenţie-model care s-a soldat cu încetarea războiului din Osetia de Sud”, transmite Info-Prim Neo.
Info-Prim Neo, 9 august 2010, 10:46

Primii care au venit la ambasadă s-au recomandat ca reprezentanţi ai minorităţilor georgiene care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova. ,,Astăzi am organizat o acţiune paşnică împotriva ocupării de către armata rusă a 20% din teritoriul Georgiei. Astăzi se împlinesc 2 ani de la războiul din Osetia de Sud, în urma căruia 500 de mii de oameni sunt refigiaţi, sunt fără casă, mulţi au murit. Cerem Moscovei să nu împiedice ca refugiaţii să revină la casele lor ", a declarat unul dintre protestatari, Zurab Darsalie.

La ceva timp în faţa misiunii diplomatice şi-a făcut apariţia un grup de aproximativ 25-30 de persoane cu drapele ale Federaţiei Ruse şi Moldovei, spunând că reprezintă mai multe organizaţii ale societăţii civile, dar nu au vrut să le numească. Cei care au luat locul georgienilor etnici nemulţumiţi au venit să spună că Rusia a dat dovadă de curaj, şi-a apărat cetăţenii şi a soluţionat cu susces acest conflict.

Rusia este un exemplu cum autorităţile trebuie să-şi apere cetăţenii şi ţara. După cum ştim, în Osetia de Sud marea majoritate a populaţiei sunt ruşi", a menţionat Iulia Petuhov, membră a grupului de susţinători. „Noi mai cerem ca Moldova să recunoască independenţa Osetiei de Sud după cum a făcut Rusia, Venezuela şi Nicaragua", a declarat tânăra.

Regiunea separatistă Osetia de Sud (cu o populaţie de 70 de mii de oameni), ca şi Abhazia, şi-a proclamat independenţa faţă de Georgia în urma dezmembrării Uniunii Sovietice. Ambele speră să se reintegreze în Rusia. Confruntările militare între Georgia şi Osetia de Sus au început în noaptea de 7 spre 8 august 2008. Rusia a trimis imediat tancuri şi trupe suplimentare în sprijinul osetilor. Războiul a durat 5 zile, până pe 12 august, când a fost semnat un acord de încetare a focului negociat cu susţinerea UE. Rusia a recunoscut la 26 august independenţa celor doua regiuni separatiste ale Georgiei.


© All rights reserved. Full or partial reproduction of content from this site requires a written consent of Info-Prim Neo.

 

T