Politic

CEC a respins cererea de revizuire a regulamentului privind reflectarea campaniei electorale

Comisia Electorala Centrala (CEC) a respins marti cu 6 voturi din 9 ale membrilor sai propunerile Partidului Democrat (PD) si Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) de revizuire a Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale in mijloacele audiovizualului.
INFOTAG, 18 februarie 2009, 17:29

Chisinau, 17 februarie ( INFOTAG ). Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, in special, se propunea omiterea prevederilor Regulamentului care prevedeau ca dezbaterile electorale se organizeaza doar dupa inregistrarea tuturor concurentilor electorali, adica de fapt doar in ultima luna a campaniei electorale. Cele doua partide, dar si altele care au declarat, in cadrul sedintei CEC, ca au aceeasi pozitie, au declarat ca astfel se lezeaza drepturile partidelor ce s-au inregistrat la inceputul campaniei electorale. Potrivit lor, acestia trebuie sa desfasoare o campanie electorala plenara, inclusiv sa participe la dezbateri, din momentul inregistrarii.

Nicolae Girbu, membru al CEC, a declarat ca nu este corect ca pentru toti sa inceapa alegerile in a doua parte a campaniei electorale, iar Partidul Comunistilor, prin presedintele Vladimir Voronin, premierul Zinaida Grecianii, sa-si faca campanie la televizor in toata ziua.

Pavel Midrigan, membru al CEC, care a propus respingerea contestatiilor PD si PLDM, a mentionat ca, potrivit Codului Electoral, candidatii electorali trebuie sa beneficieze de conditii egale, de aceea e normal ca dezbaterile sa demareze doar dupa inregistrarea tuturor.

El a fost sustinut si de presedintele CEC, Eugen Stirbu, care a declarat ca "Regulamentul nu este o dogma si poate fi modificat, dar nu trebuie modificat conceptul lui - egalitatea sanselor pentru toti".

Presedintele CEC a atras atentie ca toti vor sa participe la dezbateri in special pe ultima suta de metri a campaniei electorale, iar daca Regulamentul va fi modificat, din acest punct de vedere vor avea de cistigat concurentii electorali ce se vor inregistra ultimii.

Discutii la aceasta tema au durat circa o ora, membrii CEC adresindu-si si acuzatii destul de dure. In final insa problema a fost solutionata prin vot.

T