Politic

"Coalitia 2009" recomanda conducerii tarii sa restituie in bugetul de stat banii folositi pentru deplasarile electorale

"Coalitia pentru alegeri libere si corecte - 2009" recomanda presedintelui tarii, presedintelui Parlamentului si prim-ministrului sa restituie in buget sumele cheltuite pentru deplasarile efectuate in scop electoral, din fondul electoral al concurentului electoral pe care il reprezinta - Partidul Comunistilor din Moldova.
INFOTAG, 25 februarie 2009, 17:22

Chisinau, 25 februarie ( INFOTAG ). La conferinta de presa sustinuta miercuri la INFOTAG reprezentantii "Coalitiei 2009" au prezentat cel de-al treilea raport de monitorizare a procesului electoral pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie, realizat in perioada 28 ianuarie - 24 februarie.

Nicolae Panfil, secretarul "Coalitiei 2009", a spus ca recomandarea este una argumentata, deoarece in vizitele pe care le fac in raioane, presedintele tarii, prim-ministrul si speakerul fac agitatie electorala.

"In acest timp insa, ei utilizeaza transportul de serviciu, primesc salarii. Daca comparam inregistrarile video puse pe postul public de televiziune, vedem clar diferenta reportajelor facute cu conducerea tarii in perioada anului trecut si ce se arata acum. Asa ca ar fi logic ca ei sa restituie banii cheltuiti in aceste deplasari din fondul electoral al PCRM. Comisia Electorala Centrala ar trebui sa reglementeze modul de restituire a acestor bani", a precizat Panfil.

Paul Strutzescu, presedintele Ligii pentru apararea drepturilor omului (LADOM), a spus ca in perioada monitorizata au fost inregistrate intimidari din partea politiei a membrilor Partidului Liberal Democrat, presiuni asupra cetatenilor pentru a-i determina sa participe la intilnirile electorale cu reprezentantii PCRM, tentative de a compromite actiunile legitime ale Asociatiei Presei Independente din partea PCRM, utilizarea abuziva a resurselor administrative.

"In aceasta perioada am mai observat ca, desi agitatia electorala decurge in general in mod corect, iar concurentii electorali au un comportament decent, reprezentantii Partidului Popular Crestin Democrat, Partidului Liberal si PCRM admit in discutiile cu alegatorii afirmatii si invinuiri la adresa altor concurenti electorali. De asemenea, la intilnirile cu alegatorii din raioanele Riscani, Edinet, Tarlaclia, presedintele Voronin a utilizat expresii vulgare si comparatii jignitoare la adresa primarului de Chisinau, dar si in adresa unor deputati din opozitie", a spus Strutzescu.

"Coalitia 2009" recomanda CEC sa elaboreze si sa aprobe modul de control al votarii prin procedura declararii locului aflarii alegatorului in ziua alegerilor pentru a evita votarea multipla, sa mediatizeze pe larg necesitatea aplicarii stampilei in actele de identitate a alegatorilor, sa foloseasca toate mijloacele posibile pentru a informa alegatorii din stinga Nistrului despre procedura si locul votarii.

T